به گزارش سپاهان خبر، اصفهان یکی از شهرهای پیشگام در تأسیس انجمن بلدی و بلدیه است. بلدیه به جز وجه اداره شهر توسط نمایندگان حقیقی آن یک وجه هویت گرا نیز دارد، یعنی بلدیه و انجمن بلدی به دنبال این بودند که مستقل از مرکز و پایتخت باشند و ما این را در اقدامات آنها مشاهده میکنیم. در واقع، پیشگامی اصفهان در این اقدامات در حدی است که از سوی تهران به عنوان الگو انتخاب میشود.
نشست پنجم از سلسله نشستهای حافظه و شهر با موضوع «بلدیه اصفهان؛ نهاد مدنی و هویت گرا» با سخنرانی رضا مختاری اصفهانی، نویسنده و پژوهشگر تاریخ معاصر روز ششم آذرماه در محل موزه تاریخ شهرداری اصفهان برگزار میشود.
رضا مختاری اصفهانی در ارتباط با موضوع نشست اظهار کرد: بر همین اساس در نشست پیشرو، تأسیس بلدیه اصفهان و اقداماتش بر مبنای هویتگرایی این شهر در مقابل تهران بررسی میشود. نخبگان اصفهان این نهاد مدنی را در جهت استقلال مالی و اجتماعی در مقابل پایتخت میدیدند، از همین رو قائل به هزینهکرد درآمد شهر برای شهر بودند. با چنین نگاهی، عوارض بلدی را وسیع میگرفتند؛ نکتهای که موجب اختلاف انجمن بلدی و بلدیه اصفهان با وزارت مالیه بود.
این نویسنده و پژوهشگر تاریخ معاصر ایران در خصوص علت انتخاب این موضوع و اهمیت آن برای شناخت تاریخ اداره شهر افزود: ما امروز نیز نهادی به نام شهرداری و شورای شهر داریم که هنوز نتوانستهایم نسبت آن را با نهاد سیاست و حکومت روشن کنیم. استقلال این نهاد مدنی بخشی از دغدغه کسانی بود که قانون انجمن بلدیه را تدوین کردند، بنابراین میتوان گفت آنچه گذشتگان انجام دادند و دغدغه آنها بوده همچنان میتواند موضوع زنده و تازهای برای مطرح کردن باشد، به این ترتیب موضوع «بلدیه اصفهان؛ نهاد مدنی و هویت گرا» برای اقشار مختلف جالب و قابل استفاده خواهد بود.
گفتنی است، رضا مختاری اصفهانی کتابها و آثار متعددی در زمینه تاریخ معاصر ایران دارد که از آن جمله میتوان به «پهلوی اول؛ از کودتا تا سقوط»، «رادیو؛ توسعه و تحولات سیاسی-اجتماعی»، «حکایت حکمت؛ زندگی و زمانهٔ علیاصغر حکمت شیرازی»، «فقیه اصلاحگر؛ زندگی و زمانهٔ آیتالله شیخمحمد خالصیزاده»، «دُرد و دَرد؛ خاطرات سیدرضا میرمحمدصادقی»، «خاطرات محمد پیشگاهیفرد»، «حاجآقا حسین قمی»، «هنر اصفهان از نگاه سیاحان»، «لوطیگری» و «خاطرات و اسناد عبدالحسین نوایی» اشاره کرد.
عموم علاقهمندان میتوانند برای شرکت در این نشست روز سه شنبه ۶ آذر ماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۶ در محل موزه تاریخ شهرداری اصفهان واقع در خیابان چهارباغ بالا، ایستگاه مترو سی و سه پل، محل سابق کارخانه صنایع پشم اصفهان حضور یابند.
دیدگاهتان را بنویسید