۱۸ تیر ماه در تقویم روز ادبیات کودکان و نوجوانان نامگذاری شده است که مقارن با سالروز درگذشت مهدی آذریزدی، از نویسندگان به نام حوزهی ادبیات کودک و نوجوان است و پیشتر در مطلبی دیگر به معرفی دورهی ۸ جلدی کتاب قصههای خوب برای بچههای خوب از این نویسنده پرداختهایم. در این نوشتار قصد داریم به بهانهی روز ادبیات کودکان و نوجوانان، نگاهی بیفکنیم به عرصهی ادبیات کودکان و نوجوانان و دغدغههایی که در این مسیر برای فعالان فرهنگی وجود دارد.
پرداختن به کتاب و داستان از همان کودکی
به گزارش پایگاه خبری سپاهان خبر; اگر والدین کودکان و نوجوانان قصد دارند کتاب و کتابخوانی را به آنها آموزش دهند باید از همان کودکی، فرزند خود را با محیط شهر کتابها، کتابخانهها و دیگر مراکز فرهنگی مثل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آشنا کنند. مسئلهای که والدین کودک و نوجوان باید در نظر داشته باشند این است که در خانهای که پدر و مادر خود، کتاب به دست بگیرند و اهل مطالعه باشند، قسمت بزرگی از مسیر اهل مطالعه شدن فرزند خود را طی کردهاند.
چرا که الگوسازی برای کودکان از همان سنین پایین ممکن میشود و در خانههایی که والدین صرفاً زمان زیادی را با گوشی در فضای مجازی سر میکنند، نمیتوانند انتظار این را داشته باشند که فرزندشان اهل کتاب و دوستدار یادگیری در فضاهای فرهنگی باشد.
آشنایی با نویسندگان ادبیات کودک و نوجوان
طالبوف و کتاب او « احمد» را باید از اولین کتابهایی بدانیم که در این حوزه به نگارش درآمده است و در این کتاب، کودک و نوجوان با احمد نامی همراه میشود که سوالات بسیاری دارد و نویسنده با صبر و حوصله به آنها پاسخ میدهد. جبار باغچهبان نیز از فعالان عرصهی آموزش به کودکان بود و در این زمینه نیز کتابهایی برای کودکان نوشته است.
کتاب « بابا برفی» او در شورای جهانی کتاب عنوان بهترین کتاب کودک را از آن خود کرده است. مهدی آذریزدی که ۱۸ تیر ماه در تقویم به یاد او نامگذاری شده و پدر ادبیات کودک و نوجوان ادبیات فارسی است. این نویسنده نام آشنا با کتاب معروف خود با نام « قصههای خوب براب بچههای خوب» گامی بلند در این عرصه برداشته است که همیشه راهنمای خوب کودکان برای آشتی و آشنایی با ادبیات فارسی است.
عباس یمینی شریف که نام او ما را یاد کتابهای فارسی دوران دبستان میاندازد، از بنیانگذاران نشریه کیهان بچهها از قدیمیترین نشریههای کودک و نوجوان در ایران است. توران میر هادی، مادر ادبیات کودک در ایران، پروین دولت آبادی، صمد بهرنگی، هوشنگ مرادی کرمانی، مصطفی رحماندوست و بسیاری نویسندگان دیگر که در این مجال اندک نوشتار، فرصت مفصل پرداختن به آنها را دریغ میکند.
هر کدام از این نویسندگان دین بزرگی به ادبیات کودکان و نوجوانان در ایران دارند و حالا بعد از گذشت سالیان، این وظیفهی مدارس، والدین و دیگر فعالان عرصهی ادبیات کودک و نوجوان است که چراغ این راه را برای فرزندان این مرز و بوم حفظ کنند.
دیدگاهتان را بنویسید