یکی از میراث پرافتخار ایرانیان، یعنی تخت جمشید که سال ها مورد بی مهری و گاهی غرض ورزی های سیاسی قرار گرفته بود، اکنون با توجه ویژه وزیر میراث فرهنگی، از پرتگاه خاموشی و فرسایش دورتر شده و رفته رفته می رود تا دوباره آن طور که شایسته است صدای عظمت و شکوهش به گوش برسد. بدون شک تخصیص اعتبارات مرمتی و حفاظتی از موثرترین اقدامات در مبارزه با خصومت های تاریخی و تمدنی دیار پارس است. چه اینکه بنا به اعلام محمد ثابت اقلیدی، مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان فارس، قرار است به زودی ۲۳ طرح حفاظت، مرمت و زیرساختی در مجموعه جهانی تخت جمشید، به اجرا درآید.
او در توضیحات بیشتر پیرامون کم و کیف این طرح ها که چند روز پیش رونمایی شده، گفته است: اعتباری بالغبر یک هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال برای اجرایشان تخصیص داده شده و الان در مرحله اجرا قرار دارند. توسعه و راهاندازی موزه تخت جمشید، حفاظت الکترونیک، روشنایی و نورپردازی تخت جمشید، بهسازی و نوسازی سرویسهای بهداشتی، ساماندهی مجموعه برزن جنوبی تا آرامگاه داریوش سوم، مطالعات و بررسی فرونشستهای نقش رستم، زه کشی و شیب بندی، ایجاد بولوار در مسیر محور تخت جمشید، احیای چاه جنگل ازجمله این طرحهای شاخص است.
ساماندهی ساختمان خدمات نقش رستم، ساماندهی مسیر و محوطه ورودی نقش رستم، طرح ایجاد ساختمان خدمات پارسه، ساماندهی محورهای ورودی حدفاصل گیت ورودی تا پلکان اصلی و میدان ملل تا میدان ثبت جهانی، طراحی و مناسبسازی مسیر بازدید افراد دارای معلولیت، ساماندهی مسیر دسترسی به محوطه دروازه شهر پارسه، ساماندهی و بهسازی کفپوشهای چوبی مجموعه تخت جمشید، ساماندهی کاخهای تخت جمشید، نقش رستم، نقش رجب و شهر پارسه از دیگر موارد مندرج در لیست طرح هایی است که اقلیدی به اجرایشان اشاره کرده و خواستار اطلاع رسانی همگانی شده است.
او تاکید کرده که، تخت جمشید میراث ارزشمند جهانی است و نباید حفاظت از آن مورد غفلت قرار گیرد.
آنطور که مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان فارس گفته است، به زودی طرح های دیگری چون: ساماندهی محور ورودی تخت جمشید، حفاظت و مرمت دیوار شمالی تختگاه، برنامه حفاظت اضطراری در تخت جمشید، حفاظت و مرمت دروازه شمال غربی کاخ صد ستون و تهستونهای کاخ آپادانا، حفاظت و مرمت بلوک سنگی سقف و ساماندهی سنگهای کف آبراهه ایوان شرقی کاخ آپادانا و طراحی و اجرای آزمونه زیرستون شیر واقع در ایوان شرقی کاخ آپادانا، در این مجموعه جهانی اجرا خواهد شد.
به هرترتیب، اگرچه بسیاری از میراث تاریخی تمدنی ما، در حدود این نیم قرن، قربانی برخی ایدئولوژی های مخرب، شد اما جای شکرش باقیست که متوجه شدیم موزه های بزرگ تاریخی چون آرامگاه کوروش کبیر و تخت جمشید، شایسته توجهاتی چون مقبره حضرت حافظ و سعدی و دیگر مفاخر ایران هستند.
نویسنده: دریا وفایی
منبع: سپاهان خبر
دیدگاهتان را بنویسید