×
×

پدیده بحران کم‌آبی و فرونشست زمین؛ تهدیدی جدی برای زیرساخت‌های شهری ایران

  • کد نوشته: 28158
  • ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴
  • ۰
  • رئیس شورای اسلامی شهر تهران پدیده بحران کم‌آبی و فرونشست زمین را تهدیدی جدی برای زیرساخت‌های شهری ایران دانست و تصریح داشت : برداشت بی‌رویه از منابع زیرزمینی و کاهش بارندگی، سطح آب‌های زیرزمینی را به‌طور چشمگیری کاهش داده است.
    پدیده بحران کم‌آبی و فرونشست زمین؛ تهدیدی جدی برای زیرساخت‌های شهری ایران
  • رئیس شورای اسلامی شهر تهران پدیده بحران کم‌آبی و فرونشست زمین را تهدیدی جدی برای زیرساخت‌های شهری ایران دانست و تصریح داشت : برداشت بی‌رویه از منابع زیرزمینی و کاهش بارندگی، سطح آب‌های زیرزمینی را به‌طور چشمگیری کاهش داده است.

    به گزارش سپاهان خبر ؛ « مهدی چمران » رئیس شورای اسلامی شهر تهران به اتفاق عزیزالله سیفی رئیس شورای اسلامی شهر یزد و ابوالقاسم محی الدینی شهردار یزد ، در کمیسیون تخصصی سلامت ،محیط زیست و خدمات شهری هفتاد و پنجمین اجلاسیه روسای شوراهای اسلامی کلان شهرها و مراکز استان‌های کشور که در یزد در حال برگزاری بود حضورپیدا کرد و ابراز داشت پدیده بحران کم‌آبی و فرونشست زمین؛ که بر اثر افزایش برداشت بی‌رویه از منابع زیرزمینی و کاهش چشمگیر بارندگی و سطح آب‌های زیرزمینی تهدیدی جدی برای زیرساخت‌های شهری ایران را در پی خواهد داشت .

    وی گفت : این پدیده که نشانه‌ای از کمبود شدید منابع آب زیرزمینی است در تهران نیز مشاهده می‌شود؛ در برخی نقاط بین ۱۰ تا ۱۵ سانتی‌متر فرونشست ثبت شده و حتی در یک محله ناگزیر به تخلیه ساکنان شده‌ایم.

    به گفته رئیس شورای اسلامی شهر تهران مصرف آب شرب در شهرهای ایران تنها هشت درصد کل مصرف آب کشور را شامل می‌شود، در حالی‌که حدود ۹۰ درصد منابع آبی در بخش کشاورزی مصرف می‌شود. از این میزان، حدود ۶۰ درصد به شیوه غرقابی انجام می‌شود. اگر بتوان این عدد را به ۳۰ درصد کاهش داد، آب آشامیدنی مورد نیاز شهرها به‌طور کامل تأمین خواهد شد.

    رئیس شورای اسلامی شهر تهران خاطرنشان کرد : در گذشته، زمین‌های کشاورزی و حتی خیابان‌ها آب باران را به‌طور طبیعی جذب می‌کردند، اما اکنون بیشتر آب‌های سطحی مستقیماً وارد سیستم فاضلاب می‌شوند، این روند نه‌تنها منجر به اتلاف منابع آبی می‌شود، بلکه هزینه‌های سنگینی برای تصفیه فاضلاب به کشور تحمیل می‌کند، در حالی‌که این آب تصفیه‌شده تنها برای آبیاری فضای سبز مناسب است.

    چمران راهکارهایی همچون مدیریت بهینه منابع آب، کاهش مصرف و اجرای طرح‌های احیای آبخوان‌ها را برای مقابله با این بحران را پیشنهاد و افزود به‌جای روش‌های پرمصرف سنتی، باید از سامانه‌های آبیاری نوین و دقیق مانند آبیاری قطره‌ای یا روش‌های ذخیره‌سازی آب در زیر خاک استفاده کنیم تا راندمان مصرف افزایش یابد.

    « محمد عسکری » رئیس شورای شهر اراک در کمیسیون تخصصی سلامت محیط زیست و خدمات شهری هفتاد و پنجمین مجمع مشورتی روسای شوراهای اسلامی شهرهای مرکز استان‌های کشور تصریح داشت : طبق قانون، جمع‌بندی راهکارها و پیشنهادات ودرنهایت مصوبات کمیسیون های تخصصی چهارگانه در اجلاس مشورتی رؤسای شورای اسلامی کلانشهرها و مراکز استان کشور به مجلس شورای اسلامی و شورای عالی استانها ارائه می گردد و بسیاری از پیشنهادات این کمیسیون، روی میز دولت و مورد تصمیم گیری نیز قرار می‌گیرد و منافع این تصمیمات شامل حال تمام کشور می‌شود.

    وی دستورکاراین نشست را بررسی وضعیت ذخیره‌گاه‌های آب زیرزمینی و اقدامات محافظتی، مدیریت مصرف آب و جلوگیری از هدررفت آب در فضاهای شهری ، مدیریت روانابها وروشهای نوین آبیاری و افزایش بهره‌وری عنوان کرد .

    رئیس کمیسیون تخصصی سلامت محیط زیست و خدمات شهری با اشاره به اینکه موضوع آب به دغدغه روز بسیاری از استان‌های کشور تبدیل شده است و ایران یکی از بزرگترین مصرف کنندگان آب است ؛ به اهتمام برنامه مناسب و مدیریت در مصرف آب حتی به رغم انتقال آب از دریا تاکید کرد.

    عسکری با بیان اینکه اکنون تنها ۲ تا ۳ درصد از آب شرب تولیدی کشور در فضای سبز شهری مصرف می‌شود، اما این میزان از حساسیت بالایی برخوردار است بر اهمیت مدیریت بهینه منابع آبی در شرایط کنونی، به ضرورت استفاده از روان‌آب‌ها و پساب‌ها برای مقابله با بحران کم‌آبی و کاهش هدررفت آب در صنایع و فضای سبز تاکید کرد.

    رئیس کمیسیون تخصصی سلامت محیط زیست و خدمات شهری برلزوم تغییر روش‌های آبیاری در فضای سبز و چمن‌کاری ها تاکید واظهار داشت : در فضاهای سبز شهرها بجهت کاهش آب مصرفی باید ازمواد طبیعی و رنگارنگ مانند خشک‌چینی (شن‌های رنگی) استفاده کرد .

    عسکری در بخش دیگری از سخنان خود گفت : بسیاری از قنوات شهرهایی مانند یزد نیز به دلیل برخی سیاست‌های نادرست و کم‌آبی خشک شده‌اند ؛ باید پیشنهاداتی را برای اصلاح این وضعیت به دولت، مجلس و شورای عالی استان‌ها ارائه دهیم تا قوانین و مقررات جدید برای مدیریت منابع آبی و استفاده از پساب تصویب شود.

    در این کمیسیون « فاطمه زارع » و « فخرالسادات خامسی » از اعضای شورای شهر یزد « حمیدرضا رحیمدل » معاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری یزد « محمد سعید کاشفی » مدیر سیما منظروفضای سیز شهرداری یزد نیز حضور داشتند و ضمن ارائه پیشنهاداتی، برلزوم تدوین و تصویب آیین‌نامه صیانت از منابع آب زیرزمینی در کشور و بهره گیری از توانمندی سازمانهای مردم نهاد در این حوزه ونیزاستفاده ازظرفیت‌های هوش مصنوعی با بهره گیری از این تکنولوژی برای کاهش هدررفت در خطوط آب کشاورزی تاکید کردند .

    نویسنده: زهره امامی
    برچسب ها

    دسته بندی مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *