من هنوز زنده ام و در وجود دیگری می توانی مرا هم ببینی . مرگ یک عزیز ، دردناک ترین اتفاقی است که رخ می دهد اما همیشه مرگ پایان یک زندگی نیست بلکه می تواند زندگی بخش نیز باشد ، زندگی هایی که به یک نفس می توانند ، حیاتی دوباره پیدا کنند و چه شیرین میشود ، اگر فرهنگ اهدای عضو بیش از این در جامعه ترویج یابد.
به گزارش سپاهان خبر بازگشت ناپذیری مرگ مغزی را باور نکرده ایم
فردا روز پیوند عضو است و سالانه حدود ۳هزار تا ۴هزار مرگ مغزی با اعضای مناسب پیوند وجود دارد ولی فقط یک سوم این افراد به اهدای عضو رضایت میدهند. فرهنگ اهدای عضو ریشه در نوعدوستی و ایثار دارد و به طور قطع، ایثار و نوعدوستی در میان ایرانیها رایج است؛ اما نکته آن است که بازگشت ناپذیری مرگ مغزی را باور نکردهایم و این موضوع در جامعه نهادینه نشده است. به دلیل اینکه بازگشتناپذیری مرگ مغزی در جامعه نهادینه نشده، دو سوم خانوادههایی که یک نفر از عزیزان آنها دچار مرگ مغزی میشود به پیوند عضو رضایت نمیدهند.
زمان طلایی برای پیوند عضو
دکتر امید قبادی نایبرئیس هیاتمدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان است وی با بیان اینکه «زمان طلایی» برای پیوند عضو بسیار اهمیت دارد، گفت: فرد مرگ مغزی در نهایت میتواند تا دو هفته نسبت به دستگاههای اکسیژنسازی مصنوعی پاسخ دهد تا خانواده او نسبت به عمل پیوند عضو رضایت دهند ولی ریهها تا ۲۴ ساعت نخست و قلب نیز طی ۴۸ تا ۷۲ ساعت قابلیت پیوند دارند و سپس کیفیت خود را از دست میدهند. کشوری میتواند نهایت استفاده از پیوند عضو از بیماران مرگ مغزی را داشته باشد که کمتر از ۲۴ ساعت از زمان اعلام مرگ، موافقت خانواده فرد مرگ مغزی برای پیوند عضو را کسب کند.
قبادی توضیح داد: هنگامی که زمان کسب رضایت از خانواه بیمار مرگمغزی طولانی میشود، فقط کلیهها، کبد، روده بزرگ و لوزالمعده برای پیوند مناسب است و به دلیل اینکه فرایند کسب رضایت برای پیوند عضو در کشور طولانی میشود، فقط یک درصد بیماران نیازمند پیوند ریه عمل میشوند و همچنین میزان عمل پیوند قلب از افراد مرگ مغزی حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد است. به دلیل اینکه خانوادههای افراد مرگ مغزی نسبت به انجام عمل پیوند عضو دیرهنگام رضایت میدهند، میزان پیوند عضو در کشور نسبت به کشورهایی که در این زمینه فعالیت کردهاند، کمتر است.
وی گفت: خانوادههای افراد مرگ مغزی با اعلام رضایت برای پیوند عضو میتوانند برای عزیزان خود باقیات و صالحات داشته باشند. باور مرگ مغزی، مهمترین عامل نجات جان بیماران نیازمند پیوند در تمام دنیا به حساب میآید و هر کشوری در این زمینه فرهنگسازی کرده، توانسته است جان بیماران پیوند عضو را نجات دهد. امیدوارم که مسئولان کشور هنگامی که یک نفر از بستگان آنها به پیوند عضو نیاز دارد، متوجه اهمیت فرهنگسازی در زمینه ترویج پیوند عضو نشوند، چرا که آن زمان بسیار دیر است. امیدوارم که فرهنگسازی گسترده در زمینه پیوند عضو شکل گیرد
۷۰۰ عمل پیوند کبد در یک سال
قبادی با بیان اینکه ایران توانسته است رتبه نخست اهدای عضو در میان کشورهای آسیایی را از آن خود کند گفت : کشورهای کرهجنوبی و امارات نیز توانستهاند به ترتیب جایگاه سوم و چهارم اهدای عضو را از آن خود کنند. بررسیها بیانگر این است که یک واحد پیوند در شهر شیراز ۷۰۰ عمل پیوند کبد در یک سال انجام میدهد و جایگاه دوم با ۴۸۰ پیوند برای یک مرکز در ایالاتمتحده است. ایران، رتبه نخست پیوند کبد در یک مرکز در سطح جهان به حساب میآید. وی درباره میزان مرگومیر افراد نیازمند پیوند عضو در لیست انتظار پیوند، توضیح داد: بررسیها حاکی از آن است که هر دو تا سه ساعت، یک بیمار نیازمند پیوند عضو، جان خود را در لیست انتظار دریافت عضو، از دست میدهد و این در حالی است که سالانه حدود ۶هزار تا ۷هزار عضو سالم قابل اهدا از افراد مرگ مغزی در کشور به خاک سپرده میشوند.
ضربه به سر، مهمترین علت مرگ مغزی
او با بیان اینکه بیش از ۵ هزار تا ۸ هزار مرگ مغزی سالانه در کشور اتفاق میافتد، گفت: ضربه به سر، مهمترین علت مرگ مغزی در سطح جهان به ویژه کشورهای منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت به حساب میآید و حوادث ترافیکی، مهمترین عامل ضربه به سر محسوب میشود. آمار و ارقام بیانگر این است که حدود ۱۶هزار تا ۲۰هزار نفر سالانه در کشور به دلیل حوادث ترافیکی جان خود را از دست میدهند که ۵هزار تا ۸هزار نفر از این افراد به دلیل مرگ مغزی جان خود را از دست میدهند.
ایران از منظر پیوند و اهدای عضو دارای کرسیهای بینالمللی است
نایبرئیس هیاتمدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان با بیان اینکه ایران از منظر تکنولوژی با کشورهای پیشرفته تفاوتی ندارد، افزود: ایران از منظر پیوند و اهدای عضو دارای کرسیهای بینالمللی است و نتایج و خروجی پیوند عضو در ایران با کشورهای پیشرفته تفاوتی ندارد. موضوع این است که عضو قابل پیوند میبایست در دسترس باشد تا پزشکانمان بتوانند عمل پیوند را انجام دهند. با توجه به این شرایط باید گفت آنچه که در زمینه پیوند عضو از عمل پیوند مهمتر است، فرهنگسازی و بسترسازی مورد نیاز اجتماعی است.
دیدگاهتان را بنویسید