به گزارش سپاهان خبر، میراث فرهنگی در مفهوم گستردهاش، تنها در بناهای کهن و اشیای موزهای خلاصه نمیشود، بلکه شیوه زندگی، معماری بومی، آئینها، زبان، موسیقی و هنر را نیز در بر میگیرد. شناخت و حفاظت از این ابعاد مکملی بر حفظ هویت تاریخی ما خواهد بود .روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی در سال ۱۹۸۳ به پیشنهاد شورای بینالمللی بناها و محوطهها (ایکوموس) و با حمایت یونسکو شکل گرفت.
جلب توجه جهانیان به لزوم پاسداشت و حفاظت از آثار تاریخی
هدف از تعیین این روز، جلب توجه جهانیان به لزوم پاسداشت و حفاظت از آثار تاریخی، مستندسازی بناها و جلب مشارکت مردمی در حفظ میراث فرهنگی عنوان شده است. این مناسبت جهانی هر ساله در کشورهای مختلف با برنامههای متنوع همراه است؛ از تورهای راهنماییشده گرفته تا برگزاری کارگاههای آموزشی، نشستهای علمی و حتی پروژههای میدانی حفاظت از میراث نیز برگزار می شود.
نقطه بازگشت به پیشینه و اصالتها
محمد علی ایزدخواستی مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان است وی به مناسبت روز جهانی حفاظت از بناها و محوطههای تاریخی اظهار کرد: بناها و محوطههای تاریخی بهمثابه ریشههای هر شهر عمل میکنند؛ از یکسو مسیر رشد و توسعه را نشان میدهند و از سوی دیگر، نقطه بازگشت به پیشینه و اصالتها هستند. هرچه این فضاها خواناتر، برجستهتر و شفافتر باشند، تصویر دقیقتری از گذشته ارائه میدهند و در نتیجه، الگوی بهتری برای آینده میسازند.گفت: شناسایی ۴۵ هزار پلاک تاریخی در اصفهان توسط سازمان نوسازی و بهسازی زیر ساخت حفاظت هوشمند از محوطه ها و بناهای تاریخی این شهر را فراهم آورد.
نتیجه تراوشات فکری نخبگان هر عصر
وی با تأکید بر اینکه این فضاها نماد تفکر و خرد تاریخیاند، افزود: «بسیاری از این آثار، نتیجه تراوشات فکری نخبگان هر عصرند. در حالی که فیلم، صدا یا اسناد مکتوب محدودی از دورههای گذشته باقی مانده، یک بنای تاریخی میتواند بهعنوان سند زندهای از سطح اندیشه جامعه در آن زمان خوانش و تحلیل شود و این تحلیل، درک ما را از عمق اندیشههای جامعه ایرانی و اصفهانی ارتقا میدهد.
تغییر نگاه نرمافزاری به بناها
مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان درباره نحوه برقراری تعادل میان حفاظت از محوطههای تاریخی و توسعه شهری توضیح داد: اگر محوطه تاریخی در خدمت زندگی امروز نباشد، محکوم به نابودی است. اما مهمتر از آن، این است که چه تعریفی از زندگی معاصر داریم. گاه در گذشته، یک بنای تاریخی صرفاً به چشم زمینی برای ساختوساز بیشتر و افزایش تراکم دیده میشد. این نگاه، نتیجه تعریف نادرست از معاصریت بود.
او ادامه داد: گر تعریفی درست از معاصریت ارائه شود، میتوان به راهکارهایی رسید که هم توسعه را محقق کند و هم به ارزشهای تاریخی آسیب نزند. مثلاً یک بنای تاریخی میتواند با تبدیل شدن به رستوران یا اقامتگاه بومگردی، ارزش اقتصادیای فراتر از تراکم ساختمانی تولید کند. آنچه ما امروز به آن نیاز داریم، تغییر نگاه نرمافزاری به این بناهاست. باید بدانیم که کیفیت زندگی شهری تنها در افزایش تراکم نیست، بلکه در حفظ فضاهای ارزشمند و تولید کیفیتهای جدید شهری است.
ضعف حمایتهای قانونی
یزدخواستی درباره خلأهای قانونی و چالشهای موجود در مسیر حفاظت از بناهای تاریخی گفت: نخستین مسئلهای که سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان با آن مواجه بود، ضعف شناختی و اطلاعاتی بود.که خوشبختانه با تلاش شبانه روز همکارانم در این سازمان در ماههای گذشته اطلاعات بیش از ۴۵ هزار پلاک واقع در بافت تاریخی اصفهان را استخراج و بهروزرسانی کردیم. این دادهها برای هر نوع برنامهریزی و تصمیمگیری ضروریاند.
او همچنین به ضعف حمایتهای قانونی موجود اشاره کرد و افزود: وقتی سازمانی مانند سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان در خط مقدم مرمت و حفاظت از بافت تاریخی فعالیت میکند، باید از سوی نهادهای بالادستی مانند وزارت میراث فرهنگی حمایت جدیتری شود. در حالی که از سرمایهگذاران خصوصی برای ورود به حوزه میراث فرش قرمز پهن میشود، انتظار داریم همین رویکرد برای سازمانهای فعال در حوزه حفاظت نیز لحاظ گردد.
ضرورت بازنگری در محدودههای بافت تاریخی
مسئول بافت تاریخی شهر اصفهان درباره ضرورت بازنگری در محدودههای بافت تاریخی تصریح کرد: بازنگری در صورتی مفید است که منجر به شناسایی و حفاظت از نقاط ناشناخته و گسترش دایره مراقبت شود، نه اینکه فشار بیشتری بر بناهای تاریخی وارد کند. باید در این بازنگری، نگاه به سمت افزایش زیستپذیری بافت تاریخی و همزمان حفظ ارزشهای فرهنگی آن باشد
.او افزود: میتوانیم با تعریفهای جدید از توسعه، به راهکارهایی برسیم که تقابل میان توسعه و حفاظت را برطرف کند. لازم نیست میان حفظ میراث و پیشرفت شهری، یکی را فدای دیگری کنیم. راهحل در شناخت درست و سیاستگذاری هوشمندانه است.ایزدخواستی درباره اقدامات شاخص سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان در مسیر حفاظت از بافت تاریخی اصفهان بهویژه در آستانه میزبانی این شهر از اجلاس جهانی شهرهای تاریخی گفت: این سازمان طی سه دهه گذشته همواره در عرصه حفاظت حضور فعال داشته است.
دیدگاهتان را بنویسید