به گزارش سپاهان خبر اول دسامبر (برابر با ۱۰ آذر)، روز جهانی ایدز نامگذاری شده است با این هدف که اهمیت توجه به این بیماری و مبتلایان به آن مورد یادآوری قرار گیرد و مردم و مسئولان مربوطه کشورها فراموش نکنند که شیوع ایدز هنوز به صفر نرسیده و همچنان باید اقدامات تشخیصی و شناسایی جدی گرفته شود. این روز در کشور ما نیز همه ساله بهانه ای است تا مدیران و معاونان خرد و کلان بهداشت و درمان در حوزه مربوطه نشست های خبری با اهالی رسانه برگزار کنند و درباره موضوعات مربوط به این بیماری گفتگو و اطلاع رسانی انجام دهند.
به همین منظور وزارت بهداشت و درمان نیز طی نشستی که با حضور معاون بهداشتی وزیر و تعدادی از مسئولان واحد بیماری های واگیر این وزارتخانه با جمع کثیری از خبرنگاران رسانه های مختلف برگزار شد؛ براهمیت شناسایی این بیماری در کشور تاکید کرد.
در این گردهمایی رسانه ای که البته به دلیل بیان سوالات پراکنده برخی از خبرنگاران درباره سایر مسائل مربوط به حوزه سلامت؛ بحث اصلی نشست یعنی اچ آی وی آنطور که باید مورد بحث و پرسش و پاسخ قرار نگرفت،علیرضا رئیسی معاون بهداشتی وزیر بهداشت طی سخنانی اعلام کرد: تا این لحظه در کشورمان حدود ۴۴ هزار بیمار مبتلا به ایدز تخمین زده میشود که از این تعداد حدود ۲۵هزار نفرشان زنده هستند و حدود ۲۰هزار نفرشان به بخش درمان لینک شدهاند و ۱۹هزار نفر از این مبتلایان نیز کاملاً تحت درمان قرار گرفته اند.
وی در خصوص مراکز مشاوره این بیماری نیز گفت: در حال حاضر در کشور ۲۰۰ پزشک درمانگر ایدز و بیش از ۲۰۰ مرکز مشاوره داریم.
اوشناسایی مبتلایان به اچ آی وی ایدز را ضعیف خواند و گفت: در همه دنیا اگرچه شناسایی مبتلایان افزایش یافته اما به معنای رضایت کامل نیست و تازه این پروسه در ایران نسبت به سایر کشورها خرابتر است. متاسفانه هنوز در ایران راجع به ایدز با مباحث تابو و انگ مواجهیم.
وی افزود: از نظر منطقهبندی سازمان جهانی بهداشت؛ ایران در منطقه مدیترانه شرقی قرار دارد که میزان شناسایی بیماری ایدز در این منطقه حدود ۱۷ درصد است و درواقع شناسایی خیلی پایین است.
رئیسی البته اوضاع پوشش درمانی این بیماران را درایران را مطلوب توصیف کرد و ادامه داد: با این حال می توان گفت که دربحث درمان این بیماری تقریبا خوب عمل کرده ایم؛ به طوری که اگر بیمار مبتلا به ایدز به موقع شناسایی شود و تحت درمان قرار گیرد میتواند زندگی عادی داشته باشد و حتی ازدواج و فرزند آوری سالمی داشته باشد.
معاون بهداشتی وزیر همچنین در خصوص شایعترین روش های انتقال ویروس اچ آی وی در ایران نیز بیان داشت: متاسفانه انتقال جنسی در کشورمان بسیار بیشتر از قبل شده است. انتقال از طریق خون و سرنگ آلوده بسیار کاهش یافته و انتقال از طریق اعتیاد تزریقی هم به کمتر از ۳ درصد رسیده و در زندانها نیز انتقال به یک درصد و انتقال از مادربه جنین هم به صفر رسیده است.
وی درباره واکسیناسیون اچ آی وی هم با بیان اینکه” این مورد از برنامه هایی است که داریم دنبال می کنیم”؛ توضیح داد: این موضوع در دستور کمیته واکسیناسیون قرار گرفته و ورود به آن جدی است اما دورویکرد مهم درخصوص بحث واکسن ایدز وجود دارد. اول اینکه باید مثل واکسن آنفولانزا به قیمت مناسب درداروخانه ها دردسترس عموم قرار گیرد تا وارد کانال قاچاق و بازار سیاه نشود. رویکرد دوم وزارت بهداشت پیرامون واکسن اچ آی وی این است که این واکسن هم مانند واکسن پنوموکوک در سبد واکسیناسیون کشور قرار گیرد.
او درباره داروهای درمان معاون بهداشتی وزیر درباره جدیدترین داروهای ایدز نیز گفت: داروهای موثر بر کنترل این ویروس در سطح جهانی درحال بررسی است که جدیدترین آن ها به صورت تزریقی است و بیماران باید هر ۶ ماه یکبار آن را تزریق کنند. این داروها که باعث کاهش بار ویروس بر بدن فرد مبتلا می شود به نوبه خود یک تحول بزرگ برای درمان ایدز به حساب می آید.
علیرضا رئیسی با اشاره به اهداف سازمان جهانی بهداشت در مبارزه با ویروس اچ آی وی ایدز بیان داشت: برنامه ۹۰,۹۰، ۹۰ سازمان جهانی بهداشت معروف است؛ هدف این است که ۹۰ درصد مبتلایان به بیماری ایدز شناسایی شوند؛ ۹۰ درصد مبتلایان تحت درمان قرار گیرند و ۹۰ درصد از این افراد با مصرف داروها از نظر انتقال ویروس بیخطر قلمداد شوند.
وی خاطرنشان کرد: سازمان جهانی بهداشت سال ۲۰۳۰ را سال خلاصی از ویروس اچ آی وی پیش بینی کرده است و باید در بحث شناسایی تلاش های جدی تری داشته باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید