وقتی یک ایدهٔ ساده در ذهن جوانی خلاق جرقه میزند و راهش را از آزمایشگاه دانشگاه به بازار واقعی باز میکند، چیزی متولد میشود که نهتنها یک محصول یا خدمت جدید است، بلکه آیندهای نو برای اقتصاد کشور رقم میزند. به گزارش وب سایت خبری سپاهان خبر; این همان نقطهای است که شرکتهای دانشبنیان متولد میشوند؛ جایی که علم به عمل میرسد و پژوهش به ثروت تبدیل میشود.
یکی از ارکان اصلی اقتصاد دانشمحور
شرکتهای دانشبنیان به بنگاههایی اطلاق میشود که با تکیه بر پژوهش، نوآوری، فناوریهای پیشرفته و نیروی انسانی متخصص، به تولید کالاها یا خدماتی میپردازند که مزیت رقابتی بالایی دارند. این شرکتها اغلب از دل دانشگاهها، مراکز علمی و پارکهای علم و فناوری شکل میگیرند و یکی از ارکان اصلی اقتصاد دانشمحور به شمار میروند. در حال حاضر بیش از ۸ هزار شرکت دانشبنیان در سراسر کشور فعال است که در حوزههای متنوعی از جمله بیوتکنولوژی، فناوری اطلاعات، انرژیهای نو، داروهای پیشرفته، نانو، تجهیزات پزشکی، کشاورزی هوشمند و هوافضا فعالیت میکنند.
در حقیقت، ایران کشوری است که با وجود تحریمها و محدودیتهای اقتصادی، توانسته از مسیر توسعه شرکتهای دانشبنیان به پیشرفتهای قابلتوجهی دست یابد. آنچه این شرکتها را متمایز میکند، سرمایهگذاری روی نیروی انسانی متخصص، ایدههای نو و دانش بومی است. برخلاف صنایع سنتی که نیازمند منابع طبیعیاند، این شرکتها از خلاقیت و پژوهش بهره میبرند.
حدود ۷۰۰ شرکت دانشبنیان و فناور فعال در شبکه علمی و تحقیقاتی استان اصفهان
فرید نجاتبخش، رئیس هیئت مدیره انجمن شرکتهای دانشبنیان استان اصفهان، با تأکید بر اینکه در حال حاضر، حدود ۷۰۰ شرکت دانشبنیان و فناور فعال در شبکه علمی و تحقیقاتی استان اصفهان وجود دارد، توضیح میدهد: نزدیک به ۵۰ درصد این شرکتها در شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان مستقر هستند.
وی با اشاره به اینکه مجموعه شرکتهای دانشبنیان استان اصفهان حدود ده سال پیش تصمیم گرفتند ساختاری در بخش خصوصی برای همافزایی میان خود ایجاد کنند، اذعان داشت: به همین منظور، پیشنهاد تشکیل یک انجمن مطرح شد و در نهایت در سال ۱۳۹۶، انجمن شرکتهای دانشبنیان استان اصفهان زیرمجموعه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان اصفهان تشکیل شد.
در حال حاضر ۱۱ کمیته تخصصی از جمله کمیته صنعت فولاد، نفت و گاز، پتروشیمی، آب، انرژی و محیط زیست، سلامت، ماشینسازی، شیمی و پلیمر در این انجمن فعال هستند. همچنین برای نخستین بار در کشور، پیشنهاد تشکیل یک کنسرسیوم دانشبنیان از سوی انجمن مطرح شد و در نهایت شرکت سهامی عام سپنتا فناوران تشکیل شد که این شرکت نخستین شرکت سهامی عام دانشبنیان در کشور محسوب میشود و ۵۳ سهامدار حقوقی مستقیم دارد. در ادامه شرکتهای تخصصی نیز در کنار آن شکل گرفتند .
همکاری اتاق بازرگانی در فراهم کردن بستری برای ورود به بازارهای بینالمللی
وی با توجه به اینکه انجمن شرکتهای دانشبنیان استان اصفهان زیرمجموعه اتاق بازرگانی استان اصفهان است و همواره از ظرفیتهای حمایتی اتاق در حوزه صادرات و واردات بهرهمند بوده است، افزود: طی دو سال گذشته و با پیشنهاد انجمن، کمیسیون جدیدی با عنوان کمیسیون اقتصاد و مشاوره مدیریتی شرکتهای دانشبنیان به ساختار اتاق بازرگانی افزوده شد. یکی از خروجیهای مهم این کمیسیون، راهاندازی دفتر توسعه صادرات خدمات و محصولات شرکتهای دانشبنیان در شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان بود که با همکاری مشترک اتاق بازرگانی، انجمن و شهرک سال گذشته افتتاح شد.
هدف از ایجاد این دفتر، فراهم کردن بستری برای ارزیابی دقیق آمادگی شرکتها جهت ورود به بازارهای بینالمللی و جلوگیری از آسیبهای ناشی از صادرات بیبرنامه است. از دیگر دستاوردهای دفتر، ایجاد ارتباط مستمر با نهادهایی مانند دفتر وزارت امور خارجه در استان، واحد بینالملل شهرک و کارگزاران صادراتی است. کارگزارانی که اگرچه خود تولیدکننده نیستند، اما میتوانند نقش مؤثری در معرفی محصولات شرکتهای دانشبنیان در بازارهای هدف ایفا کنند.
حضور در کارگروهها و شوراهای مختلف استانی
رئیس هیئت مدیره انجمن شرکتهای دانشبنیان استان اصفهان با تأکید بر اینکه در حوزه تعامل با حاکمیت، انجمن تلاش کرده با حمایتهایی که از سوی اتاق بازرگانی اصفهان در سالهای اخیر صورت گرفته، در کارگروهها و شوراهای مختلف استانی حضور یابد، تصریح کرد: تلاش کردیم تا نماینده معرفی کنیم و صدای اعضا را به گوش دیگر ذینفعان زیستبوم اقتصاد دانشبنیان برسانیم.
در همین زمینه نمایندگان انجمن در کارگروههای مختلف حضور دارند. همچنین با برگزاری جلساتی که در آن از نمایندگان بخشهای حاکمیتی و تأثیرگذار دعوت میشود، تلاش شده نظرات اعضا دریافت و در تصمیمگیریها لحاظ گردد .
قابلیت ارائه خدمات تخصصی دانشبنیان به طیف وسیعی از حوزههای صنعتی
نجاتبخش بیان کرد: شرکتهای دانشبنیان استان اصفهان امروز در اغلب حوزههای صنعتی فعال هستند و در برخی بخشها نظیر زیستفناوری و فناوریهای نرم حتی از صنایع موجود نیز جلوتر حرکت کردهاند. هرچند زیرساختهای صنایع سنتی هنوز در همه موارد آماده بهرهگیری از این ظرفیتها نیست، اما قابلیت ارائه خدمات تخصصی دانشبنیان به طیف وسیعی از حوزههای صنعتی کاملاً فراهم است .
پیوند میان هنرمندان و ظرفیتهای فناورانه شرکتهای دانشبنیان
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار ما در خصوص فعالیت شرکتهای دانشبنیان در زمینه هنر نیز افزود: در حوزه هنر با گسترش دامنه شرکتهای دانشبنیان به صنایع خلاق، مرکز رشد اختصاصی برای این حوزه در شهرک تحقیقاتی ایجاد شده که تعامل نزدیکی با دانشگاه هنر اصفهان، وزارت ارشاد و سازمان میراث فرهنگی دارد. این تعاملات زمینهساز پیوند میان توان خلاق هنرمندان و ظرفیتهای فناورانه شرکتهای دانشبنیان شده است.
دیدگاهتان را بنویسید