×
×

گفت‌وگو با متخصص رادیوانکولوژی و پژوهشگر اقتصاد سلامت به بهانه روز جهانی مالیات؛
کمک به درمان سرطان با استفاده از مالیات جامعه پزشکی

  • کد نوشته: 32177
  • 16 تیر 1404
  • ۰
  • در بسیاری از کشورهای پیشرفته، بخشی از درآمدهای مالیاتی پزشکان به صورت هدفمند برای توسعه زیرساخت‌های درمانی اختصاص می‌یابد.
    کمک به درمان سرطان با استفاده از مالیات جامعه پزشکی
  •  ۱۴ تیر ۱۴۰۴ مصادف با ۵ جولای، روز جهانی مالیات بود. هر کسی در هر کشوری کم‌وبیش با این مقوله آشنا است و می‌داند که مالیات، مالیات‌گیران و دهندگان، قصه‌ای طولانی است که هر شهروندی بنا به موقعیت اقتصادی و کسب‌وکارش مجبور به همراهی با آن است. در این بین، صنوفی چون وکلا، مهندسان عمران و پزشکان بیشتر از سایر مشاغل زیر ذره‌بین سازمان‌های مالیاتی هستند که آن هم داستان‌های خودش را دارد و در فرصتی دیگر قابل بحث و گفتگوست. اما آنچه در ادامه می‌خوانید، پیرامون چگونگی استفاده ابزاری از نظام مالیاتی برای ارتقای کیفیت خدمات درمان و سلامت به‌ویژه در جهت درمان بیماران سرطانی است. به طور مشخص اینکه: «چگونه می‌توان نظام مالیاتی را به ابزاری برای ارتقای کیفیت خدمات سلامت از جمله درمان سرطان تبدیل کرد؟»

    به گزارش پایگاه خبری سپاهان خبر دکتر پوریا عادلی، متخصص رادیوانکولوژی و پژوهشگر اقتصاد سلامت، در پاسخ به این پرسش به ما گفت: اتفاقاً در آستانه روز جهانی مالیات بد نیست که این مسئله مهم، از زاویه حوزه نظام سلامت مورد توجه و اطلاع‌رسانی قرار گیرد.

    وی ادامه داد: در بسیاری از کشورهای پیشرفته، بخشی از درآمدهای مالیاتی پزشکان به صورت هدفمند برای توسعه زیرساخت‌های درمانی اختصاص می‌یابد.

    عادلی ادامه صحبتش را به مستنداتی از تجربیات جهانی گره زد و گفت: تجربیات جهانی در تخصیص مالیات سلامت در انگلستان نشان می‌دهد که در نظام NHS، بخشی از مالیات‌های عمومی (شامل مالیات پزشکان) مستقیماً به توسعه مراکز درمانی سرطان اختصاص می‌یابد. در سال ۲۰۲۲، ۱۵۰ میلیون پوند از محل مالیات‌ها برای نوسازی دستگاه‌های رادیوتراپی هزینه شد.

    این پژوهشگر اقتصاد سلامت در مصادیق بیشتر به کشور آلمان اشاره کرد و گفت: در آلمان، مالیات بر ارزش افزوده بخش سلامت (۱۴٪) به صورت هدفمند برای تجهیز بیمارستان‌های تخصصی سرطان کاربرد دارد. ایالت بایرن در سال ۲۰۲۱، ۲۰۰ میلیون یورو از محل مالیات پزشکان برای خرید سیکلوترون‌های پیشرفته تأمین کرد.

    وی اظهار داشت: بر این اساس پیشنهاد می‌کنم که درصدی از مالیات جامعه پزشکی ایران هم به ساخت و تجهیز مراکز درمانی پیشرفته از جمله رادیوتراپی‌ها اختصاص یابد.

    این متخصص رادیو آنکولوژی در خصوص میزان نیاز کشور به توسعه مراکز رادیوتراپی اعلام کرد: ایران در این زمینه با کمبود شدید دستگاه مواجه است و نیاز مبرم به تأمین آن دارد. دقت کنید که نسبت دستگاه‌های رادیوتراپی به جمعیت در ایران نسبت به استاندارد جهانی پایین‌تر است. بسیاری از این دستگاه‌های موجود فرسوده و قدیمی‌اند و امکان انجام روش‌های پیشرفته رادیوتراپی با آن‌ها وجود ندارد.

    این متخصص رادیوانکولوژی راجع به عواقب تأخیر در درمان‌های مورد نظر نیز هشدار داد: براساس آمار وزارت بهداشت در ۱۴۰۲، کشور با افزایش ۳۰درصدی مرگ‌ومیر ناشی از سرطان به دلیل تأخیر در دریافت رادیوتراپی مواجه است. چه اینکه عمده بیماران در ایران به روش‌های مدرن درمان روز جهان دسترسی ندارند و فاصله طبقاتی در دسترسی به درمان بیداد می‌کند.

    عادلی درباره مدل مالیاتی هدفمند، پیشنهاد داد: به نظرم خوب است که ۵٪ از مالیات پزشکان به ایجاد صندوق ویژه توسعه رادیوتراپی تحت نظارت سازمان برنامه و بودجه و انجمن علمی رادیوانکولوژی ایران اختصاص یابد، ضمن اینکه اولویت تجهیز با مراکز استان‌های محروم باشد.

    وی اضافه کرد: معافیت‌های تشویقی نیز مسیر موثری است؛ مثل کاهش ۲۰٪ مالیات برای پزشکانی که در این مراکز خدمت می‌کنند. یا معافیت مالیاتی برای اهداکنندگان تجهیزات رادیوتراپی و معافیت مالیاتی برای متخصصین رادیوانکولوژی که در مراکز تشخیص و درمان سرطان سرمایه‌گذاری می‌کنند.

    به گفته این محقق اقتصاد سلامت، با اجرای طرح مالیات هوشمند و هدفمند پزشکی می‌توان سالانه از مرگ ناشی از سرطان ۱۵ هزار بیمار جلوگیری کرد، هزینه‌های درمانی دولت را تا ۴۰ درصد کاهش داد و ایران را به قطب منطقه‌ای رادیوتراپی تبدیل کرد.

    این متخصص رادیو آنکولوژی در پایان یادآور شد: مالیات پزشکان نباید تنها عددی در بودجه باشد، بلکه باید تبدیل به پرتوی شود که زندگی بیماران سرطانی را روشن می‌کند.

    نویسنده: دریا وفایی
    برچسب ها

    دسته بندی مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *