امروز روز ملی جمعیت است ، جمعیتی که زیربنای اصلی قدرت و اقتصاد کشور می باشد و در واقع مسئله اهمیتدار برای حفظ هویت ملی به حساب میآید ، اما متاسفانه هر چه که پیش میرویم ، زنگ های خطر کاهش جمعیت و وارد شدن به دنیای سالمندی برای ایران رسا تر به گوش میرسد.
دکتر مرضیه وحید دستجردی دبیر ستاد ملی جمعیت است وی تصریح کرد: وقتی زنان در ۴۰ سالگی ازدواج میکنند، ۱۰۰ درصد آنها تمایل به فرزندآوری دارند، اما مردانی که در ۴۰ سالگی ازدواج میکنند تنها ۲۰ درصد تمایل دارند. علاوه بر این، تمایل به فرزندآوری با بهبود وضعیت مالی از نظر پاسخگویان ارتباط مستقیم داشته است. همچنین مسکن نیز مسئله بسیار مهمی برای مردم است، وقتی مسکن ملکی یا مسکن رایگان برای مردم است، تمایل به فرزنداوری بین ۲۶ تا ۳۰ درصد وجود دارد، اما وقتی مسکن استیجاری است، تمایل به فرزندآوری فقط ۱۹ درصد است.
وی تصریح کرد: در بین تمامی گروههای شغلی، تقریبا ۴۳ درصد از آنهایی که در حال تحصیل هستند، تمایل بیشتری برای فرزندآوری دارند. لذا باید روی مسکن دانشجویی، ازدواج دانشجویی و خوابگاههای دانشجویی سرمایهگذاری کنیم. در این میان وضعیت شاغلین و بیکاران با یکدیگر برابر است و خیلی تمایل چندانی به فرزندآوری ندارند. بین افراد شاغل که تمایل به فرزندآوری دارند، زنان کمتر از مردان تمایل به فرزندآوری دارند؛ زنان نقش تاثیرگذاری در فرزندآوری دارند لذا باید برای زنان بستهها و برنامههای خاص داشته باشیم.
کاهش فاصله فرزندآوری تا ازدواج
دبیر ستاد ملی جمعیت همچنین، میانگین سن مادر در اولین فرزندآوری در کشور را ۲۷.۵ سال و در تهران ۳۰.۶ سال عنوان کرد و ادامه داد: باتوجه به اینکه باروری بین ۲۰ تا ۳۰ سال است، اگر یک زن بخواهد فرزندان بعدی خود را به دنیا بیاورد، دچار چالش میشود. تنها راه تشویق به ازدواج آسانتر و تسریع در ازدواج و کاهش فاصله فرزندآوری تا ازدواج است.
وی افزود: در سال ۹۵ بیشترین ولادتها در زنان مربوط به گروه سنی بین ۲۵ تا ۲۹ سال بود اما در سال ۱۴۰۳ بیشترین ولادتها مربوط به سن ۳۰ تا ۳۴ سال است. همچنین وضعیت فوتیها نیز نشان میدهد که میزان فوتیها از ۴۴۲ هزار در سال ۱۴۰۲ به ۴۵۸ هزار رسیده است و با افزایش و ۳.۷ درصدی فوتیها روبرو بودهایم.
کاهش ۳ درصدی ازدواج
وی در بخش دیگری از سخنان خود همچنین از کاهش ۳ درصدی ازدواج در سال ۱۴۰۳ خبر داد و تصریح کرد: میانگین سن ازدواجِ بار اول در کشور مردان ۲۸.۲ سال است و زنان ۲۴.۱ سال است. در تهران مردان ۳۰.۶ و دختران ۲۷.۱ است. لذا باید برنامهریزی شود که میانگین سن ازدواج کاهش یابد.وی با بیان اینکه باید روی مسئله ازدواج بسیار تاکید کنیم، افزود: متاسفانه در قانون چندان روی ازدواج تاکیدی نشده است. ما بایستی از ازدواج به عنوان یک مقوله اساسی در خانواده و فرزندآوری استفاده کنیم و بستههای حمایتی خانواده متناسب با این موضوع باشد. موضوع موردتوجه دیگر این است که مشوقها اکثراً به سمت تولد فرزند سوم به بعد است، این درحالیست که بایستی مشوقها را به سمتی ببریم که بیشترین اثرگذاری را داشته باشد.
برای نوجوانان برنامههای آموزشی داشته باشیم
بنابر اظهارات وحید دستجردی ، اگر بتوانیم برای نوجوانان برنامههای آموزشی داشته باشیم و آنها را با بسیاری از اطلاعات در زمینه خانواده آشنا کنیم، زمانی که آنها به سن باروری برسند میتوانند ازدواج به هنگام داشته باشند. علی رغم مشکلات ما نباید از آینده ناامید شویم. چراکه درحال حاضر جمعیت دختران زیر ۲۰ سال ازدواج نکرده معادل ۱۱.۷ میلیون نفر و پسران زیر ۲۰ سال ازدواج نکرده معادل ۱۲.۹ میلیون نفر هستند و اگر برنامهریزی و آموزش درستی برای این افراد داشته باشیم این افراد میتوانند کشور را نجات دهند.
پاسخگویان تمایل به فرزندآوری ندارند
دبیر ستاد ملی جمعیت به بررسی وضعیت جمعیت ایران پرداخت و با استناد به پیمایش ملی «تمایلات و رفتار فرزندآوری در ایرانیان» که در اسفند ۱۴۰۳ انجام شد، گفت: در این پیمایش از مردان و زنان متاهل بین ۲۰ تا ۵۰ سال، درباره تمایل به فرزندآوری از مردم سوال شد؛ نتیجه به دست آمده نشان داد که به طور کلی ۷۷.۷ درصد پاسخگویان تمایل به فرزندآوری ندارند و تنها ۲۲.۳ درصد تمایل به فرزندآوری دارند.
بنابر اظهارات وی، بالاترین علت تمایل به فرزندآوری به این دلیل بوده است که چون «مادر بودن» یا «پدر بودن» را دوست دارند. بالاترین علت مخالفت ۷۷.۷ درصد پاسخگویان که تمایل به فرزندآوری ندارند به دلیل نگرانی از تامین آینده فرزندان جدید بوده است. نبود درآمد کافی، مسکن مناسب نیز از دیگر دلایل بوده است.
دیدگاهتان را بنویسید