به گزارش پایگاه خبری سپاهان خبر، حوزه دارو و داروسازی کشور که چند سالی است با چالش های گوناگونی دست و پنجه نرم می کند حالا طی روزهای گذشته آنطور که گفته می شود تحت برخی فشارهای داخلی با مانع دیگری نیز برای فعالیت مواجه شده است. طبق اخبار شنیده شده قرار است از این به بعد تولید دارو همانند سال های قبل از انقلاب اسلامی، از بین طرح ژنریک و برند فقط در قالب یک طرح انجام شود. اما این موضوع چه اندازه صحت دارد؟
همایون سامه یح نجف آبادی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در گفتگو با ما قطعیت این موضوع را رد کرد وگفت: هنوز درمورد حذف تولید داروهای ژنریک صحبتی نشده است اما درمورد برند سازی، یک مقدار اختیارهایی به کارخانه ها داده شده تا اسامی داروهایشان با برند خودشان تولید و وارد بازار شود.
وی ادامه داد: با آزاد شدن دست تولید کنندگان دارو برای این ساز و کار، با لطبع قیمت دارو کمی تغییر خواهد کرد یعنی حالت رقابتی می شود. البته معنایش این نیست که به ضرر مردم تمام می شود منتهی وقتی رقابت در تولید داروی با کیفیت تر اتفاق بیفتد ناخودآگاه باید برای دارویی که کیفیت بیشتری دارد مبلغ بیشتری هم پرداخت شود.
سامه یح در توضیحات بیشتر گفت: اجرای طرح برندسازی برای این است که کارخانه ها نسبت به افزایش کیفیت داروها توجه بیشتری داشته باشند. ضمن اینکه، وقتی داروها توسط دولت قیمت گذاری می شوند طبیعتا تولید کننده هم تمایلی به تلاش برای کیفی سازی بیشتر ندارد زیرا همه داروها به یک قیمت فروخته می شود و مردم هم دارو را به اسم ژنریک می شناسند. ولی وقتی دارو به اسم برند و تجاری کارخانه تولید شود مطمئنا در صورت افزایش کیفیت دارو، مصرف کنده هم تمایل بیشتری به استفاده از همان دارو با برند و نام خاص خودش را دارد.
این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس دوازدهم بیان داشت: در حال حاضر صنعت داروسازی با مشکلات بسیار بزرگی روبه روست و باید هر دوطرف موضوع را درنظر داشته باشیم. از یک طرف اگر قیمت با برند سازی و تجاری سازی قیمت بالا برود بالاخره بر بیمار هم فشار وارد می شود اما از سوی دیگر اجرای این برنامه باعث می شود که صنعت داروسازی کشور ورشکست نشود.
او در ادامه گفت: البته باید همه جوانب این مساله چکش کاری شود و بعد در موردش تصمیم گیری کنیم. به نظر من برای افزایش کیفیت، ایجاد رقابت و برند سازی می تواند اثر بخشی خوبی داشته باشد.
به هرترتیب، حتی اگر در خوش بینانه ترین حالت، رقابتی شدن تولید دارو و ایجاد ماراتن برند سازی منجر به تولید داروهای باکیفیت تری درداخل شود اما پاسخ به این سوالات نیز بسیار حائز اهمیت است، اینکه: قیمت گذاری ها چگونه خواهد بود؟ آیا این رقابت در کیفی سازی به نفع قشر ضعیف و کم درآمد جامعه نیز خواهد بود و یا صرفا بازاری برای افرادی است که دستشان به دهانشان می رسد؟، آیا دستگاههای نظارتی در عمل هم اقتداری برای کنترل توزیع این داروها خواهند داشت و پرسش های دیگری که وب سایت سپاهان خبر به بحث و گفتگو خواهد گذاشت.
دیدگاهتان را بنویسید