یک فعال و کنشگر محیط زیست درباره استان اصفهان درباره گرمترین نقطه زمین گفت : گرمترین نقطه زمین در حد فاصل نجفآباد و اصفهان است.
محمد درویش، فعال و کنشگر محیط زیست در گفتوگو با پایگاه خبری سپاهان خبر به وضعیت بحرانی منابع آبی و محیط زیستی استان اصفهان اشاره کرد و گفت: «واحدهای صنعتی فراوانی در بخش مرکزی اصفهان وجود دارد و بخشهای وسیعی از اراضی کشاورزی استان خشک شده است. همچنین فرونشست زمین افزایش یافته و تمرکز جمعیتی در اصفهان بالا رفته است. وضعیت منابع آبی و محیط زیستی استان بسیار نگرانکننده است و امیدواریم مسئولان استان و کشور، خطرات مذکور را جدی گرفته و به سمت اجرای سند ملی امنیت غذایی که دو سال پیش تصویب شده، حرکت کنند.»
افزایش چشمگیر دمای منطقه و تاثیرات آن
درویش با اشاره به دادههای ایستگاه همند آبسرد، وابسته به موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، اظهار داشت: «رصد بیش از نیم قرن نشان میدهد میانگین افزایش دما در این ایستگاه بیش از ۲.۷ درجه سلسیوس بوده است، در حالی که میانگین افزایش دما در سایر نقاط جهان کمتر از ۱.۴ درجه است. این یعنی افزایش دما در ایران تقریبا دو برابر میانگین جهانی رخ داده است».
وی افزود: «یخچالهای طبیعی در ارتفاعات بالای ۴ هزار متر به شدت آب شدهاند و بسیاری از رودخانههای دائمی وابسته به این یخچالها به رودخانههای فصلی تبدیل شدهاند. این موضوع باعث شده سیلهای بهاری با حجم بیشتری رخ دهند و در تابستان رودخانهها کاملاً خشک شوند که به کاهش ذخایر استراتژیک آب شیرین کشور منجر میشود.»
تاثیر ریزگردها و تغییر اقلیم بر منطقه
این فعال محیط زیست تاکید کرد: «کشور همسایه غربی ما، عراق، به شدت تحت تاثیر ریزگردها قرار دارد. این گرد و خاکها روی پوشش برفی کوهستانهای ایران مینشیند و باعث تغییر رنگ آنها میشود که فرایند آب شدن یخچالها و بیابانزایی را تشدید میکند. همه این عوامل تحت تاثیر پدیده جهانی گرمایش زمین است.»
نجفآباد و اصفهان؛ یکی از گرمترین نقاط جهان
درویش به پژوهشی در واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد نجفآباد اشاره کرد و گفت: «در فاصله بین نجفآباد و اصفهان، هستهای شکل گرفته که میانگین افزایش دمای آن به ۴.۱ درجه سلسیوس میرسد؛ این نقطه یکی از گرمترین نقاط کره زمین محسوب میشود. نتایج تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی نجفآباد به صراحت نشان میدهد که این منطقه بیش از هر جای دیگری در ایران و جهان تحت تاثیر تغییرات اقلیمی است.»
ضرورت تغییر رویکرد اقتصادی به سمت غیرآبمحور
محمد درویش با اشاره به تصمیمات اخیر رئیسجمهور برای توسعه انرژیهای خورشیدی و بادی به جای نیروگاههای حرارتی و سدهای برقی، گفت: «ما باید به سمت اقتصادی حرکت کنیم که وابستگی کمتری به منابع آبی داشته باشد. منابع آب هر سال کمتر میشود و باید از مزیتهای بالقوه کشور برای تولید ثروت استفاده کنیم که مستلزم برداشت آب نباشد». وی افزود: «آب باید اولویتاً برای تامین نیازهای شرب و بهداشتی مردم اختصاص یابد و حدود ۴۰ درصد از آب کشور به عنوان حقآبه محیط زیست حفظ شود.»
زایندهرود و فرصت گردشگری پایدار
درویش تاکید کرد: «اگر زایندهرود تا تالاب گاوخونی جاری باشد، میتواند به قطب گردشگری و مهمانپذیر درجه یک کشور و منطقه تبدیل شود. درآمد حاصل از گردشگری پایدار بسیار بیشتر از صادرات محصولات کشاورزی و لبنیاتی است که به کشورهای آسیای میانه و عراق صادر میشود. استانهای یزد، مرکزی و سمنان نیز که با کمبود آب مواجه هستند، باید از این مسیر تغییر ریل دهند.»
دیدگاهتان را بنویسید