×
×

گردهمایی دیپلمات‌های عربی و اروپایی در ریاض در مورد سوریه

  • کد نوشته: 18370
  • ۲۴ دی ۱۴۰۳
  • ۰
  • «عمر کریم» کارشناس مسائل سیاسی عربستان سعودی در دانشگاه بیرمنگهام انگلیس می‌گوید که عربستان سعودی جزو کشورهایی است که رویکرد محتاطانه‌ای را به‌نسبت ترکیه و قطر در قبال دولت جدید سوریه در پیش گرفته است؛ کشورهایی که سفارت‌خانه‌های خود را خیلی زود پس از سقوط دولت اسد بازگشایی کردند.
    گردهمایی دیپلمات‌های عربی و اروپایی در ریاض در مورد سوریه
  • گفت‌وگوها میان دیپلمات‌هایی از خاورمیانه و اروپا روز یکشنبه در ریاض، پایتحت عربستان سعودی با تمرکز بر احیای ثبات در سوریه پس از سقوط دولت «بشار اسد» رئیس‌جمهور این کشور برگزار شده است .

    به گزارش سپاهان خبر ، کارشناسان می‌گویند عربستان سعودی به‌عنوان بزرگترین اقتصادی خاورمیانه به دنبال گسترش نفوذ خود در سوریه پس از سقوط اسد در ماه گذشته میلادی است.

    یک مقام سعودی روز شنبه به خبرگزاری فرانسه گفت که رایزنی‌های روز یکشنبه در ۲ نوبت پیگیری خواهد شد: در نوبت نخست مقام‌های عربی گردهم جمع خواهد شد و در نوبت دوم که گسترده‌تر است، دیپلمات‌هایی از ترکیه، فرانسه، اتحادیه اروپا و سازمان ملل شرکت خواهند داشت.

    «احمد الشرع» حاکم جدید سوریه که هدایت بزرگترین گروه شورشی که دولت اسد را ساقط کردند، برعهده داشت خواستار برداشته‌شدن تحریم‌ها علیه سوریه است و «اسعد الشیبانی» وزیر خارجه سوریه، به‌عنوان نماینده او در نشست ریاض شرکت کرده است.

    قدرت‌های غربی از جمله آمریکا و اتحادیه اروپا در پی سرکوب تظاهرات ضددولتی در سوریه در سال ۲۰۱۱ که به جنگ داخلی منجر شد، تحریم‌هایی را علیه دمشق اعمال کرده‌اند.

    طبق این گزارش، ۱۳ سال جنگ جان بیش از نیم میلیون سوری را گرفت، زیرساخت‌ها را ویران و مردم را فقیر کرد و همچنین میلیون‌ها نفر مجبور به فرار از خانه و کاشانه خود شدند. برخی از آن‌ها نیز به اروپا رفتند.

    وزارت خزانه‌داری آمریکا دوشنبه گذشته اعلام کرد اجرای محدودیت‌ها که خدمات ضروری از جمله انرژی و بهداشت را تحت تاثیر قرار می‌دهد، تسهیل می‌کند.

    با این حال، مقام‌های آمریکایی می‌گویند برای مشاهده پیشرفت‌ها در سوریه پیش از آنکه طیف گسترده‌تری از تحریم‌ها را لغو کنند، منتظر می‌مانند.

    «کایا کالاس» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه گفت که ۲۷ کشور عضو این بلوک در صورتی که حاکمان جدید سوریه گام‌هایی را در جهت تشکیل دولت فراگیر که از اقلیت‌ها حفاظت کند بردارند، ممکن است لغو تحریم‌ها را آغاز کنند.

    وزیران خارجه اتحادیه اروپا قرار است روز ۲۷ ژانویه درباره این موضوع رایزنی کنند.

    کالاس روز یکشنبه به خبرنگاران در ریاض گفت اولویت‌ها درباره رفع تحریم‌ها شامل تحریم‌هایی است که «مانع از بازسازی سوریه می‌شود، دسترسی به خدمات بانکی را محدود می‌کند و موضوعاتی که مرتبط با این موارد است».

    کالاس در ادامه افزود: «ما اگر ببینیم که تحولات در جهت درست خود حرکت می‌کند، ما آماده برداشتن گام‌های بعدی هستیم». او همچنین گفت ممکن است «موضع بازگشت به عقب» نیز در میان باشد.

    «آنالنا بائربوک» وزیر خارجه آلمان نیز روز یکشنبه به خبرنگاران در ریاض گفت که دولت این کشور خواستار «رویکرد هوشمندانه»‌ است که رساندن کمک‌ها به مردم سوریه را در دسترس قرار دهد.

    بائربوک با اشاره به اینکه برلین ۵۰ میلیون یوروی دیگر برای مواد غذایی، سرپناه‌های اضطراری و خدمات بهداشتی به مردم سوریه اختصاص می‌دهد، گفت: «تحریم‌ها علیه طرفداران اسد که مرتکب جرم‌های جدی در جریان جنگ داخلی شدند، به قوت خود باقی است… سوری‌ها اکنون به یک سود سریع از انتقال قدرت نیاز دارند».

    بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، از هر ۱۰ سوری، هفت نفر نیاز به کمک دارد.

    سعودی‌ها در اندیشه حمایت

    عربستان سعودی روابط خود را با دولت بشار اسد در سال ۲۰۱۲ قطع کرد و از ساقط شدن دولت او آشکارا حمایت می‌کرد اما در سال ۲۰۲۳ میزبانی نشست اتحادیه عرب را برعهده داشت که در آن، اسد به جمع کشورهای منطقه بازگشت.

    عربستان سعودی در این ماه مواد غذایی، سرپناه و وسایل بهداشتی برای سوری‌ها از طریق هواپیما ارسال کرد.

    ریاض حالا در حال مذاکره است که چگونه می‌تواند بیش از این‌ها از دوره انتقالی در این کشور جنگ‌زده حمایت کند.

    «آنا جاکوبز» کارشناس موسسه کشورهای خلیج فارس در واشنگتن می‌گوید: «این نشست این پیام را ارسال می‌کند که عربستان سعودی در نظر دارد رهبری هماهنگی‌ها در تلاش‌های منطقه‌ای برای حمایت از احیای سوریه را برعهده بگیرد».

    او در ادامه گفت: «اما سوال بزرگ این است که عربستان سعودی چه مقدار زمان و چه میزانی از منابع را به این تلاش‌ها اختصا خواهد داد؟ و این اقدام‌ها با وجود تحریم‌هایی که پابرجا هستند، چگونه ممکن است؟».

    یک مقام سعودی نیز گفت نشست روز یکشنبه در ریاض ادامه گفت‌وگوها درباره سوریه‌ پس از اسد است که ماه گذشته در اردن برگزار شد.

    پس از گفت‌وگوهایی که در عقبه اردن برگزار شد، دیپلمات ها در بیانیه‌ای مشترک خواستار «ایجاد یک دولت فراگیر، غیرفرقه‌ای و از طریق روند شفاف» شدند.

    رقابت بر سر نفوذ

    وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد «جان باس» معاون وزیر خارجه این کشور نیز در نشست ریاض شرکت می‌کند. باس پس از سفر به ترکیه که با محوریت «اهمیت ثبات منطقه‌ای، جلوگیری از تبدیل سوریه به مرکزی برای تروریسمی و تضمین تلاش‌ها رابر شرکت داعش» بود، راهی ریاض شده است.

    «عمر کریم» کارشناس مسائل سیاسی عربستان سعودی در دانشگاه بیرمنگهام انگلیس می‌گوید که عربستان سعودی جزو کشورهایی است که رویکرد محتاطانه‌ای را به‌نسبت ترکیه و قطر در قبال دولت جدید سوریه در پیش گرفته است؛ کشورهایی که سفارت‌خانه‌های خود را خیلی زود پس از سقوط دولت اسد بازگشایی کردند.

    کریم با بیان اینکه ریاض به حاکنان جدید سوریه «رویکرد مثبتی» دارد، گفت که عربستان سعودی به‌دنبال این است که ببیند می‌تواند ثبات و همچنین «کنترل عناصر بسیار تندرو در میان صفوف» دولت جدید سوریه را به‌دست بگیرد.

    خبرگزاری فرانسه نوشته هیئت تحریر الشام، گروهی که الشرع هدایت آن را برعهده دارد، ریشه در شاخه‌ای از القاعده دارد اما سال‌ها پیش ارتباط خود را با آن قطع کرد و به‌دنبال ایجاد تصویری میانه‌رو از خود است.

     

    نویسنده: اکرم احقاقی
    برچسب ها

    دسته بندی مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *