به گزارش سپاهان خبر ; قطعی های چند ساعته برق صدای همه را درآورده، زیرا دولت و مجلس سعی کردند گره ای که با دست باز می شد را با دندان بازکنند، اما جواب نداد و روزانه میلیاردها دلار خسارت به بخش های مختلف صنایع و تولید وارد کردند. حالا بالاخره بعد از چند هفته کش و قوس بین پاستوری ها و بهارستانی ها قراراست به گفته سخنگوی دولت از روز شنبه ۲۰ اردیبهشت ساعات کار ادارات و سازمان های دولتی از ۶ صبح الی ۱۳ باشد.
طرحی که دو سال پیش هم انجام شد و وقتی دولت اوائل اردیبهشت ماه لایحه “تغییر ساعت رسمی کشور برای صرفه جویی هزار مگاواتی مصرف برق” را به مجلس ارائه داد، نمایندگان با فوریت آن مخالفت کردند و گفتند باید بررسی شود و آنطور که برخی از اعضا هیئت رئیسه می گویند گویا فعلا خبری از رسیدگی به این لایحه نیست و به نظر می رسد که حداقل تا یکسال آینده نوبت رسیدگی به آن در صحن مجلس فراهم نشود.
صرفنظر از لج و لجبازی یا اگر اسمش را باج گیری نگذاریم، همان تعاملات در پستوهای همیشگی بین مجلس و دولت، شاید راهی جز تغییر ساعت کار اداری نداریم و همانطور که رئیس سازمان امور اداری و استخدامی کشور گفته، چاره ای نیست جز بازگشت به روال سال های قبل یعنی تغییر ساعات کاری.
او در ادامه تاکید کرده که لایحه دولت به جبران ناترازی کمک شایانی می کرد. علاءالدین رفیع زاده با اشاره به مخالفت مجلس با بررسی فوری لایحه اختیار دولت در تغییر ساعت رسمی کشور و تعیین ساعات کار کارکنان توضیح داده است: تا قبل از سال ۱۴۰۱ بر اساس قانون مجلس دولت می توانست در ابتدای فروردین ماه ساعت رسمی کشور را یک ساعت جلو بکشد و در ابتدای مهرماه به حال قبل بر گرداند. بر اساس مطالعه صورت گرفته در وزارت نیرو و پژوهش های بین المللی که در این زمینه وجود دارد، این تغییر ساعت تاثیر مستقیم روی مصرف انرژی دارد و حتی روزانه حدود هزار تا ۱۳۰۰ مگاوات صرفه جویی برق به همراه دارد که به اندازه تولید روزانه برق یک نیروگاه است.
با توجه به صحبت های رئیس سازمان امور اداری و استخدامی کشور، نمایندگان مجلس شورای اسلامی سوم ادریبهشت در حالی با فوریت لایحه تغییر ساعت رسمی کشور برای صرفه جویی هزار مگاواتی مصرف برق مخالفت کردند که بر اساس اعلام رسمی وزارت نیرو، در تابستان امسال کشور با ۲۰ هزار مگاوات کسری تولید برق روبروست و این کسری باید از طریق خاموشی ها جبران شود.
شرکت مدیریت شبکه برق ایران هم طی گزارشی تخصصی اعلام کرده است که، اثر تغییر ساعت رسمی کشور به طور متوسط در هر روز معادل کاهش ۹۰۵ مگاوات در اوج بار مصرفی و صرفه جویی ۲۵۱۶ مگاوات ساعت انرژی برآورد شده است. این میزان صرفه جویی به طور قابل ملاحظه ای در مدیریت شبکه برق کشور تأثیرگذار بوده و معادل ظرفیت تولید یک نیروگاه ۱۲۰۰ مگاواتی است که میتواند از سرمایه گذاری کلان برای احداث نیروگاه جدید جلوگیری نماید.
ساز مخالف زدن بهارستانی در واکنش به لایحه ارسالی پاستوری ها در حالی است که در مقدمه توجیهی این لایحه آمده است” بررسیهای جهانی نشان میدهد که بیش از ۷۰ کشور دنیا ساعات رسمی خود را به منظور استفاده بهینه از نور طبیعی روز و تطابق با تغییرات افق، به صورت فصلی تغییر میدهند. این راهکار که در کشور ما نیز تا دو سال قبل اجرا میشد تأثیر قابل توجهی در کاهش مصرف انرژی به ویژه در ساعات اوج مصرف داشته و موجب متناسب سازی ساعات فعالیت اداری و اجتماعی با ساعات روشنایی طبیعی استفاده حداکثری از نور روز و کاهش چشمگیر مصرف برق در بخشهای مختلف میشد”.
دولت در لایحه خود یادآورشده بود” با توجه به اینکه تعیین ساعت رسمی کشور مقوله چندوجهی است که اثرات متنوع و تبعات مختلفی در حوزههای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی به دنبال دارد تصمیم گیری درباره آن مستلزم توجه همزمان به ابعاد چندگانه موضوع و ملاحظه مجموعه الزامات و اقتضائات مرتبط میباشد”.
از طرفی، برآورد برخی از مسئولان نیز همین است که به جای جبران ناترازی برق با فشار بر برق خانگی، به سراغ گذینه هایی چون تغییر ساعات کار ادارات برویم. کمااینکه حمید رضا ملکی وش رئیس هیات مدیره فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته ایران در این خصوص گفته است: بازگشت اختیار تغییر ساعات کاری ادارات به دولت میتواند نقش تعیینکنندهای در کنترل مصرف برق در فصل تابستان داشته باشد. یکی از مؤثرترین ابزارهای مدیریت پیک بار، تغییر ساعات فعالیت نهادهای دولتی و عمومی است.
وی تاکید کرده است: اجرای پیشنهاد کاهش ساعات کار ادارات در تهران میتواند در تامین برق پایدار برای سایر مشترکان، بهویژه مشترکان خانگی و تجاری تاثیر چشمگیری داشته باشد. لذا بر اساس مصوبه خود مجلس، دولت اختیار دارد درخصوص تغییر ساعات اداری تصمیمگیری کند.
عده ای از کارشناسان حوزه صنعت برق از جمله حمید رضا صالحی نیز تغییر ساعات کاری سازمان ها و وزارت خانه ها را راه حل مناسبی می دانند. او نیز در این خصوص گفته است: در بسیاری از کشورها، دولتها با در اختیار داشتن چنین ابزاری، در ماههای گرم سال بهصورت منعطف ساعات کاری را تنظیم میکنند تا مصرف انرژی در ساعات اوج کاهش یابد. در کشور ما نیز این الگو در سالهای گذشته تجربه شده و نتایج مثبتی به همراه داشته است.
وی یادآور شده که؛ بازگشت اختیار تغییر ساعات کاری ادارات به دولت میتواند نقش تعیینکنندهای در کنترل مصرف برق در فصل تابستان داشته باشد. یقینا یکی از مؤثرترین ابزارهای مدیریت پیک بار، تغییر ساعات فعالیت نهادهای دولتی و عمومی است. در بسیاری از کشورها، دولتها با در اختیار داشتن چنین ابزاری، در ماههای گرم سال بهصورت منعطف ساعات کاری را تنظیم میکنند تا مصرف انرژی در ساعات اوج کاهش یابد. در کشور ما نیز این الگو در سالهای گذشته تجربه شده و نتایج مثبتی به همراه داشته است.
به هر ترتیب اگر چه تغییر ساعات کاری در واقع راهی کوتاه برای فرار از این بحران است و بخش خصوصی هم با مشکل مواجه می شود اما مردم نباید بیش از این قربانی ضعف تصمیم گیری و همراهی مجلس و دولت با یکدیگر شوند.
دیدگاهتان را بنویسید