هوای داغ و نفسگیر خرداد و تیر بار دیگر اصفهان و نواحی پیرامونی آن را درگیر موجی از گرما و وزش باد و گردوخاک کرده است. به گزارش پایگاه خبری سپاهان خبر; آنگونه که تازهترین گزارشهای هواشناسی نشان میدهد، نهتنها دمای هوا در کلانشهر اصفهان تا مرز چهل درجه سانتیگراد پیش رفته، بلکه بیشتر شهرستانهای استان، بهویژه مناطق شمالی و مرکزی، روزهای دشواری را پیش رو دارند.
هشدار هواشناسی؛ تداوم گرما و اهداف سامانه جدید جوی
دکتر لیلا امینی، رئیس مرکز پیشبینی و مخاطرات جوی اداره کل هواشناسی استان اصفهان، در گفتوگویی با خبرنگار ما، اعلام کرد این شرایط بیسابقه تا اواسط هفته ادامه دارد. او افزود: «آسمان استان طی روزهای آتی اکثراً نیمهابری تا صاف خواهد بود اما در ساعات عصر و شب با افزایش ابر و وزش بادهای نسبتاً شدید و تندبادهای لحظهای بهویژه در نواحی شمالی همراه میشود. آثار این سامانه جوی شامل وزش باد، گردوخاک موقت و کاهش محسوس دید افقی است.»
دکتر امینی پیشبینی کرد شهرستانهایی چون کاشان، آران و بیدگل، اردستان، انارک، بادرود، چوپانان، خوانسار، شاهینشهر، گلپایگان، نطنز و همچنین مناطق مرکزی، شرقی و جنوبی استان شاهد افزایش گردوخاک، گرما و کاهش کیفیت هوا خواهند بود. به گفته او، ناپایداریها و احتمال بارشهای پراکنده در غرب استان و تداوم هوای گرم، برخی روستاها و مناطق حساس را در معرض خطرات محیط زیستی قرار میدهد.
پیامدهای زیستمحیطی؛ تحلیل کارشناسان
دکتر مهسا توکلی استاد گروه محیطزیست دانشگاه اصفهان، ضمن ارزیابی اثرات این موج گرما اظهار داشت: «وقوع بادهای گرم و تداوم دماهای بالای ۴۰ درجه نهتنها بر سلامت عمومی اثر نامطلوب میگذارد بلکه موجب تسریع تبخیر آب منابع سطحی، آسیب به پوشش گیاهی مناطق بیابانی و تشدید فرسایش خاک میشود. تکرار این پدیدهها آینده اکوسیستمهای شکننده دشتهای مرکزی را نامطمئنتر خواهد کرد.»
وی تاکید کرد: «ورود گردوخاک با منشأ داخلی و حتی بیناستانی میتواند آلایندههای شیمیایی و مواد آلرژن را در هوای مناطق شهری و روستایی معلق کند و بر مسائل تندرستی همگانی بیفزاید.»
در همین رابطه، هندس علی حیدری فعال محیط زیست و پژوهشگر کانون پایش گردوخاک، توصیه کرد مردم به ویژه سالمندان، کودکان و بیماران قلبی-ریوی، طی این روزها از حضور در فضای باز خودداری کنند. او اضافه کرد: «به دلیل وزش تندبادهای غافلگیرکننده، به کشاورزان و باغداران نیز اکیداً توصیه میشود مخاطراتی نظیر شکستگی نهالها و گسترش آفات آسیبزا را جدی بگیرند. انتقال و گسترش پدیده گردوغبار شانس بارندگی را نیز کم میکند و باید نسبت به حفاظت از منابع خاک اقدامهای فوری صورت پذیرد.»
آینده نگرانکننده؛ افزایش دما و کاهش بارش
بررسی دادههای هواشناسی حاکی است بیشینه دمای کلانشهر اصفهان در گرمترین ساعات روز به ۴۰ درجه و در شهر کاشان به ۴۵ درجه سانتیگراد میرسد که این اوج دما، اصفهان را به یکی از گرمترین نقاط کشور بدل کرده است. دمای شبانه نیز تا حد ۲۴ درجه سلسیوس پایین نمیآید تا گرمای شبانه بر میزان استراحت و سلامت گروههای آسیبپذیر تأثیرگذار باشد.
ضرورت آمادگی و مدیریت بحران
اکنون با تداوم موج گرما و تشدید باد و گردوخاک، لزوم هوشیاری دستگاههای مسئول و همکاری شهروندان بیش از پیش اهمیت مییابد. اقدامات مقابلهای از جمله آبیاری منظم فضای سبز، مدیریت مصرف آب، استفاده از ماسکهای تنفسی و مشارکت در برنامههای پایش آلودگی هوا میتوانند تأثیر جدی بر کاهش آثار نامطلوب این پدیده آبوهوایی داشته باشند. کارشناسان همصدا هشدار میدهند که استمرار تغییرات اقلیمی، محیط زیست و معیشت استان را، اگر بیپاسخ بماند، دچار بحران ساختاری خواهد کرد.
دیدگاهتان را بنویسید