×
×

مدیرکل مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان یزد در جمع خبرنگاران :
نقش اصحاب رسانه به مثابه راویان حافظه‌ی ملی است 

  • کد نوشته: 28696
  • ۰۱ خرداد ۱۴۰۴
  • ۰
  • مدیرکل مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان یزد نقش اصحاب رسانه به مثابه راویان حافظه‌ی ملی از طریق نقل روایت های هنرمندانه اسناد پژوهشی در فضای فرهنگی جامعه و دعوت به حفاظت از اسناد خانوادگی و ثبت تاریخ شفاهی و پوشش رسانه ای این روایت های ماندگار در تقویت آرشیو ملی استان حائز اهمیت است.
    نقش اصحاب رسانه به مثابه راویان حافظه‌ی ملی است 
  • اهدا ۱۵۴ هزار سند به مرکز اسناد استان

    مدیرکل مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان یزد نقش اصحاب رسانه به مثابه راویان حافظه‌ی ملی از طریق نقل روایت های هنرمندانه اسناد پژوهشی در فضای فرهنگی جامعه و دعوت به حفاظت از اسناد خانوادگی و ثبت تاریخ شفاهی و پوشش رسانه ای این روایت های ماندگار در تقویت آرشیو ملی استان حائز اهمیت است.

    به گزارش سپاهان خبر ؛ « سعید زارع  » در جمع خبر نگاران گفت: اسناد ملی در واقع اصالت و هویت یک کشور محسوب می‌شوند و میزان حفظ و نگهداری و توجه به آن، یکی از شاخص‌های فرهیختگی و بصیرت برای کشورهاست و معتقدیم اگر این اسناد در طاقچه‌ها و قفسه‌ها خاک بخورد، به تدریج از حافظه‌ ملت نیز فراموش می‌شوند.

    مدیر کل مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان یزد تصریح داشت : یکی از اولویت‌های کاری ما جمع آوری اسناد است که خانواده‌ها می‌توانند در این زمینه مشارکت داشته باشند و اسناد تاریخی خود را در اختیار سازمان اسناد برای نگهداری و استفاده سایرین قرار دهند.

    زارع  از نگهداری بیش از هشت میلون و ۵۰۰ هزار برگ سند توسط این مرکز خبر داد و با اشاره به مشکل جدی کمبود فضای مناسب در این مجموعه گفت: ۶۰۰۰ متر زمین در شهرک رزمندگان اختصاص پیدا کرده است، اما برای احداث ساختمان جدید به ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم.

    این مقام مسئول با بیان اینکه تاکنون ۱۵۴ هزار سند به مرکز اسناد استان اهدا شده است، به تنظیم و پردازش دو میلیون و ۵۴۸ هزار و ۷۹۲ برگ سند اشاره کرد و گفت: در زمینه ارائه خدمات اسناد نیز حدود ۱۲۲ هزار و ۶۸۵ فریم ارائه خدمات اسنادی انجام شده و حدود یک هزار و ۴۶ پژوهشگر در سال‌های اخیر از این اسناد استفاده کرده‌اند و تاکنون هفت میلیون و ۸۴۰ هزار برگ سند انتقالی در استان جمع‌آوری شده که در این مسیر بیش از هفت هزار مترمربع از فضای ادارت آزادسازی شده است.

    مدیر کل مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان یزد با بیان اینکه  تاکنون اسناد اهدایی به سازمان توسط افراد حقیقی به تعداد ۱۲ هزار و ۲۷۵ برگ بوده است و تنظیم و پردازش اسناد در استان به تعداد ۳۰ میلیون و ۲۰۹ هزار برگ صورت گرفته است گفت : در حوزه واسپاری کتاب نیز حدود هفت هزار و ۸۱۷ مورد، در صدور فیپا تعداد پنج هزار و ۵۰۲ مورد، در واسپاری نشریات ۱۵ هزار و ۲۶۱ مورد و نیز جمع‌آوری ۱۳ هزار و ۶۴۰ پایان نامه در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری را انجام داده‌ایم.

    زارع در ادامه افزود : شماره ی استاندارد بین المللی کتابخانه ها یا شاپکا از دیگراقدامات این سازمان است که در حال حاضر ۱۱۲ کتابخانه در یزد وجود دارد که بعضی از این کتابخانه ها این شماره را از طریق سازمان دریافت نموده و برخی دیگر اقدامی نکرده اند.

    وی از برگزاری تعداد پنج نمایشگاه در سطح کشوری، ۱۵۱ نمایشگاه در سطح استانی و ۹۸ مورد نیز در داخل سازمان به مناسبت‌های مختلف ،  ۴۰۰ مورد ثبت تاریخ شفاهی در استان در قالب مصاحبه با فرهیختگان، نخبگان، حتی حکام و معتمدان و غیره، انجام و مستندسازی و بیش از ۴۰ نشست فرهنگی در موضوعات مختلف از جمله تاریخ حکام یزد و تاریخ نظمیه و موارد مختلف دراین رابطه وهمچنین نشست‌های یزدشناسی را در چهار محور شامل تمدنی، فرهنگی، اقوام و شهرستان شناسی که  تمامی این اتفاقات با دست خالی رقم خورده است ، خبر داد.

    مدیر کل مرکز اسناد  و کتابخانه ملی استان یزد به مشکل جدی کمبود فضای مناسب واستاندارد در مرکز اسناد ملی و تاریخی یزد اشاره و با بیان اینکه در حال حاضر مرکز اسناد یزد در سطح کشور می‌درخشد ولی هنوز فاقد ساختمانی مناسب است و این در مورد استانی مانند استان کهن و تاریخی یزد شایسته نیست اضافه کرد: البته زمینی به وسعت شش هزار مترمربع در شهرک رزمندگان برای ساختمان مرکز اسناد استان اختصاص یافته که برای ساخت آن نیازمند ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار هستیم.

    وی با بیان اینکه تمام ناشرین موظفند بر اساس قانون واسپاری ۲ تا ۱۰ نسخه از انتشارات خود را به صورت رایگان در اختیار این سازمان قرار دهند گفت:این مهم به منظور حفظ میراث مستند کشور در کتابخانه ملی است و از دیگر انتظارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی از اصحاب رسانه اطلاع رسانی در این خصوص است. جمع آوری کتاب های خطی، چاپ سنگی و سربی به عنوان مستندات و میراث مکتوب کشور و اطلاع رسانی و اقناع سازی در حوزه ی اسناد اهدایی از دیگر درخواست هایی بود که از اصحاب رسانه خواستار شد .

    زارع با بیان رسالت ها عمده ی سازمان اسناد و کتابخانه ملی در حوزه ی اسناد و کتاب با توجه به صدور فیپا و شاپا توسط این سازمان از روزنامه ها و نشریات استان که تا به حال اقدام به صدور شماره ی استاندارد بین المللی پیایندها ننموده اند درخواست نمود تا این مهم را از طریق این سازمان پیگیری نمایند.

    مدیر کل مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان یزد با بیان اینکه وظیفه ملی و دینی ما حفاظت از اسناد و تاریخ گذشتگان است و توجه به این اسناد تاریخی، میزان فرهیختگی یک کشور را نشان می‌دهد افزود :در راستای حفظ میراث مکتوب و شفاهی در استان تاکنون از ۲۹۶ نفر مصاحبه و به میزان ۵۴۲۰ ساعت مصاحبه‌ها پیاده سازی شده است.

    وی با تذکر بر اینکه متاسفانه برخی سازمان‌ها به صورت غیرقانونی نسبت به امهال اسناد خود اقدام می‌کنند لذا به صورت سازمان به سازمان و اداره به اداره ضمن تبیین قوانین مربوطه، نسبت به آشنایی مدیران این مجموعه‌ها به اهمیت حفظ این اسناد اقدام شده است خاطرنشان کرد : در رابطه با اسناد انتقالی، اسناد با عمر بیش از ۴۰ سال را بدون تشریفات منتقل و نگهداری می‌شوند ولی در مورد سایر اسناد، نسبت به جمع آوری، بررسی و ثبت آنها جهت استفاده پژوهشگران به صورت معمول اقدام می‌شود.

    زارع  بر لزوم جمع‌آوری میراث مکتوب نزد خانواده‌ها به منظور نگهداری مناسب از آنها به صورت امانی یا فروش با همکاری خود مردم در راستای حفظ این مواریث تاکید کرد و گفت: اسناد اهدایی یعنی اسناد در اختیار مردم اعم از نامه‌ها، مبایعه‌نامه‌ها و فرمان‌های حکومتی و غیره در کنار سایر اسناد ملی، هویت‌دار و با ارزش خواهند شد و می‌توانند در تقویت هویت ملی نقش موثری ایفا کنند.

    مدیر کل مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان یزد در ادامه ی این نشست از مرحوم محمد حسن امیری به عنوان پیشکسوت مصاحبه های تاریخ شفاهی این مرکز یاد نمود و افزود:انجام پروژه های تاریخ شفاهی در موضوعات عدلیه، شهربانی در یزد، صنعت نساجی و  هیئات مذهبی از جمله ی این پروژه ها بوده است.

    وی یادآور شد : اگر می‌خواهیم توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی پایدار داشته باشیم، باید به سازمان‌های حافظه ملی نظیر مرکز اسناد توجه جدی‌تری نشان دهیم زیرا آینده ما، بدون شناخت و حفظ گذشته، تیره خواهد بود.

    زارع خاطرنشان کرد: این سازمان به عنوان متولی و نگهدار میراث مکتوب کشور فعالیت می‌کند و تلاش می‌شود تا این ماموریت با دقت و نگاه فرهنگی در استان به طور جد دنبال شود و لذا در این راستا قرار است به زودی سامانه برخط آیینه اسناد در استان راه اندازی تا مردم شریف استان بتوانند اسکن اسناد خود را در این سامانه بارگزاری نمایند .

    در پایان این نشست تفاهم نامه همکاری فیمابین مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان یزد و خانه مطبوعات استان امضا و مبادله گردید .

    نویسنده: زهره امامی
    برچسب ها

    دسته بندی مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *