گروه مذاکره کننده ایرانی صراحتاً آمادگی خود را برای حل مشکلات از مسیر دیپلماسی بارها اعلام کرده و به دنبال رسیدن به توافقی مناسب در قالب خط مشی و چارچوبهای کلی است. ترامپ نیز در مصاحبههایش اعلام کرده که روند مذاکرات با ایران خوب پیش میرود و به زودی به توافق خواهیم رسید.
این اظهارات در حالی گفته میشود که انگار در درون دولت ترامپ اجماع نظر و هماهنگی وجود ندارد چراکه بسیاری از مقامات آمریکایی از جمله وزیر امور خارجه این کشور ادعاهایی را مطرح میکنند که کاملاً برای ایران خط قرمز است و میتواند در مسیر مذاکرات خلل ایجاد کرده و آنرا به حالت تعلیق درآورد.
چنانکه دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم که قرار بود در ابتدای این هفته و در رم برگزار گردد به تعویق افتاد اما ایران همچنان از گزینه دیپلماسی که گزینه منطقی و معقولانه است، حمایت می کند.
هنوز اهداف و نیات کاملاً آشکار و مشخص نیست
گروسی دبیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز بر این باور است که ایران در مذاکرات غیرمستقیم درباره مسئله هستهای مصمم و جدی است و این یک فرصت عالی است تا یکبار برای همیشه پرونده هسته ای ایران تعیین تکلیف گردد.
البته با اینکه طرف آمریکایی از عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای سخن میگوید اما با توجه به اظهارات و رفتارهای ضد و نقیض در جریان مذاکرات، هنوز اهداف و نیات آنها کاملاً آشکار و مشخص نیست و همین مسئله آنها را همچنان غیرقابلاعتماد نشان میدهد.
رفع تحریمهای مالی و تجاری به گونهای مؤثر و ملموس
مطالبه ایران از مذاکره کاملاً مشهود است و آن چیزی نیست جز رفع تحریمهای مالی و تجاری به گونهای مؤثر و ملموس ، اما اقدامات اخیر وزارت خزانهداری آمریکا در اعمال تحریمهای جدید علیه ایران، روند مثبت مذاکرات را تحت الشعاع قرار داده و حسن نیت آمریکا را برای پیشبرد مذاکرات زیر سؤال میبرد.
گرچه ترامپ معتقد است که یک دولت مخفی یا همان دستهای پشت پرده مهمترین دشمن او هستند و نمیگذارند کارها خوب پیش برود و حتی یکی از دلایل تعویق دور چهارم مذاکرات نیز مقابله داخلی با این جریان و خانه تکانی در کاخ سفید است اما رسیدن به یک توافق خوب با ایران نیازمند اظهارات ضدونقیض نیست بلکه نیازمند اقدامی عملی از سوی آمریکا در جهت اعتمادسازی و نشان دادن حسن نیت میباشد.
این اقدام عملی میتوانست جلوگیری از وضع تحریمهای جدید باشد. این اقدام عملی میتواند مشخص شدن موضع جدی ترامپ درباره مذاکرات باشد، درباره اینکه توافق خوب چیست و اینکه مطالباتش چیست و چگونه میخواهد به آنها دست یابد؟
نقشآفرینی مؤثر ایران در منطقه
آن چیزی که ترامپ را علیرغم خروج از برجام به سمت مذاکره با ایران کشاند، نقشآفرینی مؤثر ایران در منطقه پس از گسترش تنش با اسرائیل بود که امنیت اسرائیل بزرگترین پایگاه آمریکا در منطقه را به خطر انداخت و این خطر به معنای تهدید علیه منافع آمریکا در منطقه است. ترامپ به سمت مذاکره آمد تا ایران را در جایگاه قدرت منطقهای از سلاح هستهای دور کند تا خطر تهدید آن را برای اسرائیل کاهش دهد. این نکته مهم است که مذاکرات در جریان، بی ارتباط و بی پیوند با مسائل و تنش های منطقه خاورمیانه که یک پای آن اسرائیل است، نیست.
ترامپ گفته است که اجازه نمیدهد به ایران پولی برسد که از این طریق بخواهد به حمایت از گروه های مقاومت پرداخته و در منطقه نقشآفرینی کند. این یعنی اینکه رفع تحریمهای مالی و خصوصاً تجاری میتواند منابع مالی فراوانی را نصیب ایران کند و مادامی که اسرائیل به تهدیدات خود علیه ایران ادامه دهد، ایران همواره آماده پاسخ در خور و مناسب است که میتواند بشدت امنیت اسرائیل را به چالش بکشد. با این مسئله نمیتوان ادعا کرد که ترامپ برای رسیدن به یک توافق احتمالی که منافع دو طرف در نظر گرفته شود، مصمم و جدی باشد.
دیدگاهتان را بنویسید