تصمیم مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا در کشور ثالث، اقدامی منطقی و مبتنی بر عقلانیت بود که توسط طرف ایرانی اتخاذ شد. با این تصمیم نشان دادیم، مخالف انجام گفتوگو نیستیم و از مذاکره ترس و هراس نداریم بلکه دارای منطق قوی برای مذاکره هستیم.
محسن پاک آیین؛سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان در گفتگوی اختصاصی با ما گفت : جمهوری اسلامی ایران در عین اقتدار و آمادگی کامل برای دفاع از خود،مسیر دیپلماسی را باز گذاشت و گفتگو را ترجیح داد. بر این مبنا مذاکرات غیرمستقیم، اقدامی منطقی و دقیق بود. در ارتباط با چرایی انتخاب مذاکرات غیرمستقیم با طرف آمریکایی، با توجه به بیاعتمادی نسبت به آمریکا و همچنین سابقه خروج این کشور از پیمانهای متعدد خصوصا برجام و در شرایطی که اعتماد به آن وجود ندارد، دلیلی نداشت که وارد مذاکره مستقیم با آمریکا شویم.
در مذاکره غیرمستقیم طرفین میتوانند با دقت بیشتر و با بده بستان مشاورهای با اعضای گروه خود، نظرات را اعلام کند. لذا قطعا مذاکرات غیرمستقیم بر مذاکره مستقیم ترجیح دارد.در دوره شهید آیتالله رئیسی و در دولت سیزدهم چهار بار مذاکره غیرمستقیم با آمریکا انجام شد. همچنین در دولت یازدهم و دوازدهم نیز این موارد بود لذا انجام مذاکره غیرمستقیم به معنای عدول ایران از مواضع قاطع خود نبود بلکه مذاکراتی بود که در گذشته نیز انجام میشد و اکنون نیز انجام میشود.
مواضع جمهوری اسلامی ایران کاملا شفاف و واضح است
در این مذاکرات مواضع جمهوری اسلامی ایران کاملا شفاف و واضح است و تهران بطور منطقی و مبتنی برعقلانیت خواسته های خود را دنبال می کند. بر اساس این مواضع شفاف و منطقی،برنامه هسته ای ایران مبتنی بر فتوای رهبر معظم انقلاب صلح آمیز است و به سوی ساخت بمب اتمی متمایل نشده و نخواهدشد. مطالبه ما این است که برنامه صلح آمیزهسته ای کشورمان تثبیت شود و تحریم های ظالمانه ای که به دلیل اتهامات وارده بر ایران تحمیل شده لغوشوند.
وی افزود: در طرف دیگر،مقامات آمریکایی شفاف صحبت نمی کنند و دچارتناقض در رفتار و گفتار هستند.آنها در برخی موارد صحبت از جنگ کرده و در موارد دیگر، مذاکره و گفتگو را مطرح می کنند. ضامن موفقیت مذاکرات این است که آمریکایی ها همانند ایران شفاف، روشن و بدون تناقض مواضع خود را اعلام کنند در این صورت طرفین می توانند به جمع بندی برسند.
سود منافع و مصالح مردم دو کشور
پاک آیین خاطر نشان کرد : طبعا اگر مطالبات آمریکا غیرمعقول و غیرمنطقی باشد این مذاکرات به بن بست خواهدرسید اما اگر در مسیری عاقلانه و براساس احترام متقابل و تایید حقوق کشورمان برای استفاده مسالمت آمیز از انرژی هسته ای باشد به نتایج سازنده و مثبت منتهی می شود که این به سود منافع و مصالح مردم دو کشور خواهد بود. در عین حال ضرورت دارد که در داخل کشور و در یک فضای آرام،با اعتماد به تیم مذاکره کننده،مراقب عملیات روانی و شایعه پراکنی دشمن بود و بی اعتنا به صداهای بیگانه که با هدایت مخالفین مذاکرات بخصوص رژیم صهیونیستی پراکنده می شود،اخبار و اطلاعات از مسیرها و مراجع رسمی اخبار را دریافت ودنبال نمایند.در مجموع اگر آمریکایی ها صادق بوده و به دنبال رفع تناقض در رفتار و گفتارخود باشند می توان به آینده مذاکرات خوشبین و امیدوار بود.
دیدگاهتان را بنویسید