×
×

پیگیری یک شایعه آمپولی
متاکاربامول، بازنشری قدیمی و تاکید بر توجه به سواد سلامت جامعه

  • کد نوشته: 26634
  • ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴
  • ۰
  • اين دو دارو مثل داروهای ديگر می توانند عوارض داشته باشند. بدترين عوارض دگزا به علت اينكه از خانواده  كورتن ها هست مي تواند در صورت مصرف زياد پوكی استخوان بدهد يا در افرادی كه مبتلا به قند خون هستند، قندشان را بالا ببرد. آمپول متاکاربامول هم چنانچه زیاد از حد تزریق شود می تواند باعث ایجاد بی حالی گردد.
    متاکاربامول، بازنشری قدیمی و تاکید بر توجه به سواد سلامت جامعه
  • به گزارش خبرنگار سرویس سلامت سپاهان خبر، خرداد سال ۱۳۹۶ بود که تصویری عریان و کبود از اندام تحتانی یک زن جوان همراه با صدای ضبط شده با این مضمون به سرعت در گروههای تلگرامی منتشر شد” سلام، این عکسی که براتون فرستادم شخصی است که دچار کمر درد خفیف شده یعنی یک گرفتگی عضلانی داشته، به دکتر مراجعه می کنه، دکتر براش آمپول متاکاربامول می نویسه. متاکاربامول یه آمپول ده سی سی هستش که ۵ سی سی سمت چپ باسن و ۵ سی سی سمت راست باسن تزریق میشه، بعد از اینکه این آمپول رو میزنه متوجه دردی میشه و ورم کردن باسن. وقتی میرسوننش به دکتر دچار کبودی خیلی شدید میشه و دکتر میگه آمپول متاکاربامولی که زدی چینی هستش که به تازگی وارد بازار شده. یه خواهشی که دارم کسی که گردن درد یا کمر درد میگیره یا گرفتگی عضلانی میگیره خواهشا دیگه از این آمپول استفاده نکنه.

    آمپول چینی هست ولی خب شاید روی اون فارسی هم به سفارش ایران نوشته شده باشه. یه موضوع دیگه اینکه آمپول دگزامتازون هایی که الان در بازار هست چینی است و باعث تپش قلب بسیار شدیدی میشه و درنهایت چون تپش قلب بالا میره دچار سکته یا پارگی قلب میشه. این موضوع رو تا میتونید توی گروهاتون پخش کنید که اگر کسی داره از این آمپولا استفاده میکنه دیگه استفاده نکنه”.

    آن زمان این موضوع از سوی تعدادی از رسانه ها پیگیری شد و توسط وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو از این جهت که اصلا داروی چینی وارد کشور نمی شود و این آمپول چنین عوارضی ندارد، رد شد.

    حالا چند روزی است که دوباره همان تصویر و توضیحات در گروههای مختلف شبکه های اجتماعی دست به دست می چرخد و از آن جا که حافظه عموم، در تکراری بودن این سناریو دچار تردید شده، شائبه های مختلفی مبنی براینکه ماجرا چیست و چرا وزارت بهداشت کاری انجام نمی دهد، در جامعه شکل گرفته است.

    از آن جا که این عکس و صدا از سوی تعدادی از شهروندان نیز به دست ما رسید و درخواست شد تا صحت و سقم آن را سنجیده و اطلاع رسانی کنیم، طی تماس با مدیر کل روابط عمومی وزارت بهداشت موضوع را پیگیر شدیم. دکتر حسین کرمانپور ضمن رد این موضوع و اینکه ادعای مطرح شده در مورد آمپول متاکاربامول قطعا بی اساس است، مورد را به سازمان غذا و دارو انتقال داد و روابط عمومی این سازمان هم با صدور اطلاعیه‌ای نسبت به بازنشر آن واکنش نشان داد.

    در این اطلاعیه تاکید شد: شایعه‌ای با قدمت بیش از یک دهه درباره تزریق داروی متاکاربامول مجددا در حال بازنشر است که لازم است در جهت ارتقاء سواد سلامت عمومی توجهات بیشتری صورت گیرد. سازمان غذا و دارو همچنین از رسانه ها خواست تا پیرامون سواد سلامت جامعه تولید محتوای خود را افزایش دهند.

    در خصوص عوارض دو آمپول یاد شده با یک پزشک عمومی نیز صحبت کردیم. دکتر مریم عادلی در پاسخ به این پرسش ها که” آمپول متوکاربامول و دگزامتازون در چه صورتی عوارضی مثل التهاب شدید عضلانی یا فلج عضله می دهد و خطرناکترین عوارض این دو آمپول چیست؟”، توضیح داد: معمولا اگر حساسیت به دارو وجود داشته باشد این مشکل پیش می آید درغیر این صورت چنین مشکلی رخ نمی دهد. ولی خب این دو دارو مثل داروهای دیگر می توانند عوارض داشته باشند. بدترین عوارض دگزا به علت اینکه از خانواده  کورتن ها هست می تواند در صورت مصرف زیاد پوکی استخوان بدهد یا در افرادی که مبتلا به قند خون هستند، قندشان را بالا ببرد. آمپول متاکاربامول هم چنانچه زیاد از حد تزریق شود می تواند باعث ایجاد بی حالی گردد.

    وی ادامه داد: در تزریق وریدی هم می تواند باعث تاثیر روی عضلات قلب شود و آن قسمت را کم کار کند. در افراد فشار خونی هم در بعضی از موارد می تواند باعث افزایش فشار خون شود.

    از او پرسیدیم” چه دارو های چینی الان توی بازار هست؟”، پاسخ داد: حقیقتا این را باید از داروسازها بپرسید و من خیلی درجریان نیستم. اما تا جایی که می دانم ما خیلی از چین دارو وارد نمی کنیم. داروهای روتین هیچ کدام چینی نیستند و قطعا یا تولید داخلی هستند و یا نسخه های اروپایی هستند.

    به هر ترتیب، در پایان ضروریست این نکته را یادآورشویم که؛ هر چند بازار ایران پر شده از انواع کالاهای بی کیفیت چینی، ولی نباید در مواجه با مطالبی که اهداف تهیه و انتشار آن ها قابل حدس است هیجانی عمل کرد و با جستجو و مطالعه بیشتری نسبت به آنچه درفضای مجازی اشتراک گذاری می شود واکنش نشان دهیم.

    نویسنده: دریا وفایی
    برچسب ها

    دسته بندی مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *