به گزارش پایگاه خبری سپاهان خبر; در ماهها و هفته های گذشته، وضعیت توله پلنگ ایرانی منتقل شده به مرکز بازپروری حیات وحش کلاه قاضی اصفهان، توجه بسیاری از رسانهها، فعالان محیط زیست و دوستداران حیات وحش را به خود جلب کرده است. این بار هم ما نگران پلنگ هستیم که با بازتعریف این واژه در فضای مجازی یک بار این مخلوق زیبا را کشتیم ، در حدی که از برخی نگره ها «پلنگ» ناسزا محسوب میشود. این در حالی است که قصه ما و پلنگ رابطه ای بس قدیمی و صمیمی است، به خصوص که هنوز «ایران» ، «پیروز» و «فیروز» را به یاد داریم.
انتقال توله پلنگ به مرکز بازپروری کلاه قاضی
بر اساس گزارش خبرگزاری مهر به تاریخ ۲۹ بهمن ۱۴۰۲ یک قلاده توله پلنگ ایرانی که در وضعیت نامناسبی قرار داشت، توسط محیطبانان و کارشناسان محیط زیست به مرکز بازپروری حیات وحش کلاه قاضی اصفهان منتقل شد. این توله پلنگ که در طبیعت یافت شده بود، به دلیل ضعف شدید جسمانی و مشکلات سلامتی، نیازمند مراقبتهای ویژه بود.
دکتر علیرضا مهاجر، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان، در آن زمان اعلام کرد که این توله پلنگ پس از انتقال، تحت معاینات اولیه و مراقبتهای دامپزشکی قرار گرفت تا وضعیت سلامتیاش بهبود یابد. وی افزود که این اقدام با هدف نجات جان توله پلنگ و بازگرداندن آن به طبیعت صورت گرفته است.
توله پلنگ برای رهاسازی در طبیعت آماده نیست
حدود یک ماه بعد در تاریخ ۲۱ اسفند ۱۴۰۲ خبرگزاری ایسنا گزارش داد که توله پلنگ مرکز بازپروری اصفهان هنوز آماده رهاسازی در طبیعت نیست. این بار هم علیرضا مهاجر در این خصوص توضیح داد که توله پلنگ به دلیل ضعف جسمانی و نیاز به مراقبتهای بیشتر، باید همچنان در مرکز بماند تا شرایط لازم برای بازگشت به زیستگاه طبیعی خود را به دست آورد.
وی تأکید کرد که تیم دامپزشکی و کارشناسان محیط زیست به صورت شبانهروزی وضعیت توله پلنگ را پایش میکنند و هرگونه تصمیم برای رهاسازی، منوط به بهبود کامل سلامتی و توانایی شکار و زندگی مستقل در طبیعت خواهد بود.
البته مریم امیدی رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش، موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی حفاظت محیط زیست استان اصفهان هم در این باره گفت : باتوجه به نگهداری این توله پلنگ در باغ وحش وکیل آباد مشهد و عادت کردن حیوان به حضور انسان، فراهم سازی اقدامها و شرایط لازم در راستای نگهداری این توله پلنگ به صورت طبیعی به دور از حضور انسان ضرورت دارد.
وی تصریح کرد: اقدامهای کارشناسی و مناسب از این جهت که موجب بازگشت موفقیت آمیز حیوان به عرصههای طبیعی جهت ادامه زندگی در شرایط طبیعی بدون دخالت انسان میشود، بسیار حساس و پیچیده است.
وخامت حال توله پلنگ و نگرانیها
تمام مدت سال 1403 در بی خبری از این پلنگ گذشت، تا در تاریخ ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ مهر گزارشی منتشر کرد که بر اساس آن، «حال توله پلنگ مرکز بازپروری کلاه قاضی خوب نیست»، تیتر شده بود. بعد هم طبق روال دیگر اخبار حوزه پلنگ کلاه قاضی علیرضا مهاجر اعلام کرد که توله پلنگ دچار مشکلات گوارشی و ضعف شدید شده و تیم دامپزشکی در تلاش برای بهبود وضعیت اوست.
وی افزود که توله پلنگ به دلیل شرایط خاص جسمانی، نیازمند مراقبتهای ویژه و تغذیه خاص است و تیم تخصصی دامپزشکی به صورت مستمر وضعیت او را زیر نظر دارد. این خبر نگرانیهای زیادی را در میان فعالان محیط زیست و دوستداران حیات وحش برانگیخت.
تلاش ۱۱ پزشک حیات وحش برای نجات توله پلنگ
خبری که بعد منتشر شد این بود : تلاش ۱۱ پزشک حیات وحش برای نجات توله پلنگ کلاه قاضی . بر اساس این گزارش، تیمی متشکل از دامپزشکان و متخصصان حیات وحش از سراسر کشور به مرکز بازپروری کلاه قاضی اعزام شدند تا روند درمان توله پلنگ را بررسی و اقدامات لازم را انجام دهند. دکتر علیاکبر اولیایی، رئیس گروه دامپزشکی اداره کل حفاظت محیط زیست اصفهان، اعلام کرد که این تیم با انجام آزمایشات تخصصی و بررسیهای بالینی، برنامه درمانی ویژهای را برای توله پلنگ تدوین کردهاند. وی ابراز امیدواری کرد که با همکاری و تلاش جمعی، بتوانند جان این گونه ارزشمند را نجات دهند.
بهبود نسبی و انتقال برای تکمیل درمان
۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ اخبار از روند مثبت درمان توله پلنگ کلاه قاضی خبر داد. مهاجر در این خصوص گفت: وضعیت عمومی توله پلنگ نسبت به روزهای گذشته بهتر شده است و علائم حیاتی او بهبود یافته است. وی افزود که با توجه به نیاز به امکانات تخصصیتر، تصمیم گرفته شد توله پلنگ برای تکمیل درمان به تهران منتقل شود.
آخرین خبر اینکه بر اساس این اخبار انتقال توله پلنگ به یکی از مراکز تخصصی دامپزشکی در تهران با هماهنگی سازمان حفاظت محیط زیست و همکاری تیم دامپزشکی انجام شد تا ادامه درمان و مراقبتهای ویژه در محیطی مجهزتر صورت گیرد.
حیات وحش هم از عدم شفافیت در رنج است
علی کشمیری فعال حقوق حیوانات و کسی است که برای اولین بار ماجرای پیدا شدن این پلنگ را رسانهای کرد. او درباره وضعیت و زندگی این پلنگ به عصر ایران گفت: از آنجا که این پلنگ از ابتدا حال مساعدی نداشت، ایده اولیه انتقال او به مرکز بازپروری خوب بود چراکه نگهداری پلنگ در باغ وحش اقدام مطلوبی نیست.
او افزود: با این حال اینکه این ایده چطور اجرایی شده که کار به اینجا رسیده محل سوال است. احتمالا اشکالاتی در نحوه اجرا وجود داشته که نتیجه کار وضعیت فعلی این پلنگ است.
او درباره روندی که این پلنگ پس از پیدا شدن طی کرد گفت: از ابتدا نگرانیهایی وجود داشت، چراکه تیم متخصصی که برای نگهداری از او به کلاهقاضی آمده بود از همان اول حتی برای انتخاب نوع شیر خشک هم مردد بودند و سوال میکردند که چه شیری باید به او بدهیم.
او ادامه داد: این تیم از اصفهان بودند و چند نفری هم از سازمان محیط زیست تهران و خراسان رضوی به آنها پیوسته بودند. حدود 7 نفر بودند که به باغ وحش رفتند و پلنگ را بردند. قسمتی از کار اشکال دارد، چراکه مجری طرح اداره کل حفاظت محیط زیست اصفهان بود، ناظر طرح و مسوول اطلاعرسانی هم همین اداره کل بود و به همین دلیل هیچ اطلاعاتی به بیرون داده نشد. حتی به دوستان خبرنگار ما هم اجازه داده نشده بود که در این مدت پلنگ را ببینند.
تعداد باغ وحشها خیلی بیشتر از مراکز بازپروری
سپهر سلیمی دیگر فعال حقوق حیوانات است که نگران وضعیت پلنگ کلاهقاضی است: «نمیدانیم علت این اتفاق چیست و ممکن است به دلیل غذا یا داروی نامناسب یا اشتباه صورت گرفته باشد، تا وقتی شفاف اعلام نشود نمیتوان نظر داد.»
او با انتقاد از وضعیت موجود گفت: در حالت کلی اجازه داده نمیشود مراکز بازپروری حیوانات در کشور رونق بگیرد چراکه عدهای نمیخواهند حیوانات به طبیعت بازگردند و سودشان در این است که حیوان به باغ وحش فرستاده شود. مراکز بازپروری با این هدف شکل میگیرد که حیوان آسیب دیده که در طبیعت پیدا شده و یا از قاچاقچی و متخلف گرفته شده بازپروری و به طبیعت برگردانده شود. در ایران 80 باغ وحش وجود دارد اما در همین کشوری که تصافات جادهای زیاد است و حیوانات در معرض خطرات مختلف هستند، به اندازه کافی مراکز بازپروری وجود ندارد.
اهمیت حفاظت از گونههای در معرض خطر
ماجرای توله پلنگ مرکز بازپروری کلاه قاضی، بار دیگر اهمیت حفاظت از گونههای در معرض خطر انقراض مانند پلنگ ایرانی را نشان داد. همکاری سازمان حفاظت محیط زیست، دامپزشکان، متخصصان حیات وحش و دوستداران محیط زیست، نقش مهمی در نجات این گونهها دارد.
با توجه به شرایط خاص توله پلنگ، مراقبتهای ویژه و درمان تخصصی لازم است تا این حیوان ارزشمند بتواند به طبیعت بازگردد و نقش خود را در اکوسیستم ایفا کند.
آخرین خبر از ماجرای ما و پلنگ
این موارد در حالی است که از انتشار آخرین خبر تا زمان تنظیم گزارش یعنی ابتدای خردادماه جاری خبری از طرف محیط زیست اصفهان یا تهران در این زمینه درز نکرده و درج نشده است. تماسهای ما هم با هر کدام از طرفین به پاسخهای کلیشه ای و همیشگی منجر شد
دیدگاهتان را بنویسید