به گزارش سپاهان خبر خط لوله انتقال آب از اصفهان به یزد در سال ۱۳۷۸ در دولت محمد خاتمی افتتاح شد و سالانه حدود ۷۰ میلیون مترمکعب آب از سد چم آسمان واقع در بالادست زایندهرود به یزد منتقل میکند. مدیران استان یزد بارها اعلام کردهاند که این آب برای شرب مصرف میشود، موضوعی که در میان مردم و حقابهبران استان همسایه مورد نقد است و آنها معتقدند آب زایندهرود برای صنایع یزد هم استفاده میشود.
در همین حال اهالی چهارمحال و بختیاری، یعنی استانی که بخشی از زایندهرود از آن سرچشمه میگیرد، فضا را برای نقدهای خود مهیا دیدهاند و میگویند اصفهان نمیتواند وقتی خودش از کارون آب منتقل میکند، مانع از انتقال آب به یزد شود. موضوعی که کشاورزان اصفهانی آن را رد میکنند و میگویند وقتی بخشی از سهم آب کشاورزان اصفهانی به یزد منتقل شد، قرار بر این بود که آب جایگزین برای کشاورزان در نظر گرفته شود که این اتفاق نیفتاد.
خشکی زاینده رود غمی بزرگ برای مردم
حالا اما سالهای سال است که خشکی زاینده رود غمی بزرگ برای مردم اصفهان می باشد و بسیاری از زمین های شرق اصفهان به دلیل نبود آب خشک شدند و کشاورزان زیادی نیز مجبور به رها کردن زمین های خود شدند ، زمین هایی که یک عمر مخارج زندگی خود را از کشت و کار در آن ها تامین میکردند.آب زایندهرود به شرق اصفهان نمیرسد و کشاورزان منطقه در طول بیش از دو دهه گذشته وضعیت معیشتی سختی داشته و دارند و این درد تلخ را زمانی بیشتر حس کردم که یک گزارش مرگ یک کشاورز را نوشتم ، کشاورزی که به دلیل اینکه دیگر نمی توانست مخارج زندگی را تامین کند با خوردن سم بر سر زمین خشک شده اش به زندگی پایان داد.
شروع بهار با اعتراض و تجمع بر سر آب
با سفری به شرق اصفهان و گفتگو با تعدادی از کشاورزان درد و رنج آنها را بهتر میتوان حس کرد ، همان کشاورزانی که غم خود را با تجمع و یا شکستن لوله انتقال آب نشان میدهند در حالی که خود میدانند گره این مشکل پیچ در پیچ است و بهار امسال هم برای این کشاورزان با اعتراض و تجمع شروع شد و سرانجام پس از کش و قوسهای فراوان بالاخره شانزدهم فروردین ماه آب در دل زایندهرود خود را رها کرد در حالیکه همه می دانند این خوشی زود گذر است و تا چند روز دیگر باز هم رودخانه خشک خواهد شد.
این ماجرا اما سوی دیگری هم داشت تخریب خط لوله انتقال آب از زایندهرود به یزد در ایستگاههای پمپاژ شماره سه و چهار توسط افراد ناشناس باعث شد نوروز به کام یزدیها تلخ شود و مردم برای دسترسی به آب در صفهای تانکر ایستادند. یزد ۱۶ فروردین به دلیل قطعی آب تعطیل اعلام شد و تعمیر تجهیزات انتقال آب در دستور کار قرار گرفت.
شکسته شدن کاسه و کوزه بر سر زایندهرود
عملکرد وزارت نیرو هم مورد نقد است و تصمیمهای نادرست حاکمیتی در مورد آب و افزایش مصرف در کشاورزی و صنعت بدون در نظر گرفتن منابع موجود باعث شده چنین وضعیتی شکل بگیرد. با وجود همه این بحث و جدلها، در جدول تخصیص آب زاینده رود برای مصارف مختلف، اولویتهایی در نظر گرفته شده که اصلیترین آن رعایت نمیشود. پس از سهم شرب، حقابه محیط زیست اولویت اول را دارد. با این حال در مدیریت زایندهرود گویا حقابه محیط زیست به هیچ وجه در اولویت مسوولان سه استان قرار ندارد. درواقع کاسه و کوزههای کمبود آب بیش از همه بر سر خود زایندهرود شکسته میشود و در نهایت لب این رود است که تشنه میماند. تخمین زده میشود که زایندهرود با تخصیص حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب جریان مییابد.
ذخیره سد زاینده رود ۲۴۷ میلیون متر مکعب
رضایی معاون آب منطقه ای اصفهان است وی نیزدر گفتگو با خبرنگار ما با اعلام اینکه سال گذشته میزان ذخایر سد زایندهرود ۳۸۰ میلیون مترمکعب بود گفت: در سال جاری با کاهش شدید این منابع،روبه رو هستیم به طوریکه در حال حاضر ذخیره سد زاینده رود ۲۴۷ میلیون متر مکعب است و خطر خشکسالی و افت کیفیت زندگی مردم بیش از پیش احساس میشود.
تاکنون راهکار اساسی برای حل مشکل ارائه نشده است
مجید نادرالاصلی رئیس کمیسیون ویژه آب و مناطق کمبرخوردار شورای اسلامی شهر اصفهان است وی در گفتگو با ما گفت: در حالی که سال گذشته در همین زمان میزان ذخایر آبی ۳۸۰ میلیون مترمکعب بود، سال جاری با کاهش چشمگیری روبهرو هستیم.
وی با اشاره به اهمیت مسئله آب در شرایط کنونی کشور افزود: در دولت فعلی ظرفیتهایی برای پیگیری این موضوع فراهم شده است، اما همچنان بحران آب، از مهمترین مشکلات اصفهان به شمار میرود و با وجود اینکه گرفتار این مسائل هستیم، تاکنون راهکار اساسی و جامعی برای حل آن ارائه نشده است.نادرالاصلی به دغدغههای کشاورزان نیز اشاره کرد و افزود: در روزهای اخیر، کشاورزان بسیاری به ما مراجعه کرده و نسبت به نبود اقدامات مؤثر اعتراض کردهاند .
باید مسئله آب در اولویت قرار گیرد
امیرحسین بانکیپورنماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی است وی نیز معتقد است که در گذشته نمایندگان بهجای تخصص در مسائل آب، بیشتر در امور سیاسی، فرهنگی یا اقتصادی متمرکز بودند، اما هماکنون باید مسئله آب در اولویت قرار گیرد.
بانکیپور با تاکید بر شفافیت، عدالت و قانونمندی در برخورد با مشکلات آب و ضرورت تصویب قوانین شفاف و اجرای آنها در زمینه مدیریت منابع آبی گفت: مشکلات اساسی در این زمینه ناشی از نبود شفافیت در میزان مصرف آب و نبود هماهنگی بین نهادها است.
وی ادامه داد: در بحرانهای آبی، همه باید به صورت مساوی آسیب ببینند و نباید برخی نهادها یا صنایع خاص از آب بیشتری بهرهمند شوند.نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اهمیت پیگیری مداوم مسائل و تحقق قوانین خاطرنشان کرد: در صورت اجرای دقیق برنامههای پیشنهادی و توجه به قوانین شفاف، بسیاری از مشکلات رفع خواهد شد.
در مبحث آب تصمیمات غلطی گرفته شد
حجت الاسلام محمد تقی نقدعلی نائب رئیس اول کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی است وی در گفتگو با ما با تاکید بر اینکه تصمیم انتقال آب از زاینده رود به یزد بیش از ۲۰ سال پیش گرفته شد گفت: البته ذیل این اقدام نوشته شده که سد سوم باید راه بیفتد و منبع این تخصیص سد سوم بوده است اما هنوز این سد سوم راه اندازی نشده است.نماینده مردم خمینی شهر در مجلس شورای اسلامی افزود: در طول ۲۰ سال گذشته در مبحث آب تصمیمات غلطی گرفته شده است گفت: یکی از این تصمیمات غلط اختصاص حقابه کشاورزان به شرب و صنعت بوده است.وی ادامه داد: پیشنهاد می کنم یگان حفاظت از زاینده رود و کمیته نظارت بر برداشت های بالادست چه در استان اصفهان و چه در استان چهارمحال تشکیل شود تا بتوان بهذ روی برداشت ها بهتر نظارت کرد.
دیدگاهتان را بنویسید