پیامدهای کودک همسری برای جامعه چیست؟
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی وبسایت خبری سپاهان خبر، ازدواج یکی از حقوق افراد است که اگر درست و به هنگام برای تحقق این حق اقدام شود، اثرات مثبت آن بر سلامت اجتماعی نیز تأثیرگذار واقع خواهد شد.
نرخ ازدواج در حال حاضر در کشور ما به تناسب نرخی که افزایش جمعیت داشته، افزایش پیدا نمیکند و حالا بماند که درصد قابل توجهی از ازدواجها شامل کسانی است که سن مناسبی در زمان پیوند ازدواج ندارند و از آن با عنوان “کودک همسری” یاد میشود.
به تازگی آمار قابل تاملی از ثبت طلاق در استان فارس برای ازدواجهای مربوط به دختران زیر ۱۸ سال به ثبت رسیده است.
بر اساس این آمار ۶۰ درصد از طلاقهای ثبتشده در استان فارس مربوط به ازدواجهایی است که دختران زیر ۱۸ سال در آن نقش دارند.
تصور کنید این دختران با وجود سن کمی که دارند تن به ازدواج داده و بنا به دلایل مختلف ازدواج آنها به طلاق منتهی شده است؛ حالا اگر فرزندی هم داشته باشند که دیگر تبعات و پیامدهای این ازدواج زود هنگام پس از طلاق متوجه فرزندشان هم میشود.
افسردگی مهمترین پیامد کودک همسری!
امانالله قرایی مقدم جامعه شناس، در گفتگو با خبرنگار سپاهان خبر، درباره تبعات ازدواج نابهنگام، اظهار کرد: از مهمترین پیامدهای ازدواج زود هنگام و در واقع همان کودک همسری، میتوان به افسردگی، استرس، اضطراب، اختلالات روحی و روانی اشاره کرد که کودکان در این نوع ازدواج به آن گرفتار میشوند.
وی تصریح کرد: نداشتن استقلال شخصی در تصمیگیری، نرسیدن به بلوغ فکری، دوری از خانواده و جدایی از والدین و مهمتر از همه از دست دادن حمایت آنها از دیگر تبعات ازدواج کودک همسری است که متاسفانه پدرها و مادرها در زمان ازدواج کودکان به این موارد توجه چندانی ندارند.
قرائیمقدم تاکید کرد: کودکان دوست دارند بیش از هر کس دیگری به طور آزادانه با همسن و سالهای خود در تعامل باشند و ازدواج زود هنگام کودکان را در تحقق این خواسته بسیار محدود میکند و بعد از گذشت مدتی از زندگی مشترک متوجه وجود خلأ بزرگی در زندگی خود میشوند و در نتیجه این شروعی برای ناسازگاری با همسرشان خواهد بود.
وی اضافه کرد: در کودک همسری متاسفانه اختلاف سنی زیادی بین دختر و پسر وجود دارد و به دلیل بزرگتر بودن پسر از دختر و عدم درک او، نارضایتی از ازدواج و پیوند زناشویی منجر به وقوع طلاق در اغلب موارد میشود و گاهی نیز به دلیل اجباری بودن بیشتر این قبیل ازدواجها، دختر نمیتواند اطرافیان خود را به طلاق گرفتن قانع کند و ممکن است به خودکشی دختر منجر شود.
ازدواج کودکان، از مصادیق کودک آزاری است؛
این جامعه شناس خاطرنشان کرد: ازدواج کودکان هیچگونه دستاورد مثبتی برای جوامع به همراه ندارد و قوانین ممنوعیت ازدواج کودکان باید با نظارت بیشتری تصویب و اجرا شوند و البته قوانین فعلی هم بازدارندگی لازم را ندارند.
قرائیمقدم یادآور شد: کودک همسری و موافقت و اجبار والدین به ازدواج کودکان خود به نوعی “کودک آزاری” محسوب میشود و در کنار قوانین بازدارنده باید فرهنگسازی درستی نیز از ازدواج و پیوند زناشویی در نقاط مختلف کشور به ویژه برای والدین صورت بگیرد.
وی تاکید کرد: نابرابری جنسیتی، رسم و رسوم غلط و فقر خانواده از مهمترین دلایلی است که والدین را به انجام کودک همسری سوق میدهد.
این جامعه شناس اضافه کرد: نیمی از آمار ازدواج کودکان مربوط به فقری است که والدین با آن مواجه هستند و با این تفکر که هزینه تامین معاش خانواده با ازدواج زود هنگام فرزندان کاهش پیدا میکند به این اقدام دست میزنند و در مواردی نیز خود دختران با این تصور با ازدواج در کودکی موافقت میکنند که از فقر و نداری که در خانه پدری دارند رها میشوند.
قرائیمقدم افزایش خشونتهای خانگی را مهمترین پیامد ازدواج کودکان دانست و تصریح کرد: کودکان توان تمیز و تشخیص بسیاری از رفتارها در زمان ازدواج و تشکیل خانواده را ندارند و ممکن است کارهایی انجام دهند که موجب شود از جانب همسر خود مورد سرزنش واقع شده و یا به ضرب و جرح و مورد خشونت قرار گرفتن آنها منتهی شود.
اجرای درست قوانین مربوط به ممنوعیت ازدواج کودکان و همچنین حمایت از قربانیان کودک همسری میتواند تبعات این ازدواج ها را کاهش بدهد.
کودکانی که (چه دختر و چه پسر) وادار به ازدواج شده و در زمان رسیدن به بلوغ فکری متوجه تبعات این پیوند میشوند و در پی اصلاح وضعیت خود برمیآیند نیازمند حمایتهای فردی و اجتماعی هستند که بتوانند شرایط زندگی خود را بهبود ببخشند و این بیشتر متوجه حاکمیتی است که در موضوعات مختلف برای کودکان تصمیمگیری میکند.
دیدگاهتان را بنویسید