×
×

شیوع یک ویروس جدید از شایعه تا واقعیت

  • کد نوشته: 18843
  • ۳۰ دی ۱۴۰۳
  • ۰
  • تجربه کرونا نشان داد نباید هیچ ویروسی را دست کم گرفت. امروزه، همه می‌دانند که ویروسی مانند کرونا که در گذشته فقط باعث سرماخوردگی ساده می‌شد بجز نوع «سارس» که کشنده شده بود نیز می تواند با چند جهش ژنتیکی توانایی بیماری‌زایی بالاتری کسب کند.
    شیوع یک ویروس جدید از شایعه تا واقعیت
  • تجربه کرونا نشان داد نباید هیچ ویروسی را دست کم گرفت. امروزه، همه می‌دانند که ویروسی مانند کرونا که در گذشته فقط باعث سرماخوردگی ساده می‌شد بجز نوع «سارس» که کشنده شده بود نیز می تواند با چند جهش ژنتیکی توانایی بیماری‌زایی بالاتری کسب کند و به همین دلیل است که در چین، اروپا و آمریکا سعی می شود هر چه بیشتر ویروس های تنفسی را تحت نظر بگیرند و به ویژه در فصل سرما آنها را رصد کنند.

    صحبت از شیوع یک ویروس جدید از کشور چین

    به گزارش سپاهان خبر، البته گاهی یک سرماخوردگی ساده می‌تواند در یک نوزاد، کودک خردسال یا یک سالمند شدت یابد و به صورت عفونت گوش، عفونت راه‌های هوایی یا ذات الریه (پنومونی) ادامه یابد و حتی در مواردی باعث بستری و در شرایط خاص باعث فوت بیمار شود؛ بنابراین حتی یک سرماخوردگی ساده هم در بیماران خاص باید با دقت درمان شود.
    این روزها نیز صحبت از شیوع یک ویروس جدید از کشور چین است ، ویروسی که HMPV نام دارد . ویروسی که جدید نیست و حداقل ۶۰ سال است برای جامعه پزشکی شناخته شده است.
    البته هر چند متخصصان عفونی با این ویروس آشنا هستند و می دانند چیست و چگونه منتقل می شود، اما دنیای مجازی امروز و سرعت پخش شدن سریع شایعات فرصت اصلاح شایعات را از متخصصان می گیرد و به سرعت در جوامع پخش می شوند. هنگامی که کانال های با چند میلیون فالوور در توییتر و اینستاگرام و خبرگزاری‌های غیررسمی بدون تحقیق و علم، دست به انتشار شایعه می‌زنند کار مدیریت شایعات بسیار سخت می شود. این در حالی است که مسئولان چینی بارها اشاره کرده‌اند که بیمارستان‌های استان های شمالی چین مملو از بیمار نیست و وضعیت در این زمان از سال هنوز آرام است اما انتشار چند تصویر ساختگی از اورژانس های شلوغ و فریاد و ناله بیماران، باعث شد شایعه داغ تر شود، و مخاطب اخبار کذب را زودتر باور کند.

    دنیا هنوز از جبهه شایعات و دروغ‌های مجازی، آسیب‌پذیر است

    دکتر فرشید رضایی، مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت است وی با بیان اینکه سال میلادی جدید با شایعه‌ای به سرعت فراگیر درباره احتمال همه‌گیری ویروس تنفسی جدیدی شبیه کرونا با منشاء چین آغاز شد، اظهار کرد: این موضوع نشان داد که دنیا هنوز از جبهه شایعات و دروغ‌های مجازی، آسیب‌پذیر است. شایعات درباره همه‌گیری مرگبار یک ویروس جدید چینی در کمتر از ۱۴ روز خاطرات تلخ کرونا را زنده کرد و این شایعه با تولید محتوی ناشیانه هزاران سایت و کانال در شبکه‌های مجازی و کمک ناخواسته به انتشار بیشتر ترس و شایعات همراه شد.وی ادامه داد: یک دروغ به سرعت به یک باور همگانی تبدیل شد و به جز خبرگزاری‌های رسمی دنیا، بسیاری دیگر فریب این دروغ ترسناک را خوردند.

    شایعات سریع‌تر از خود ویروس پخش می‌شوند

    وی با بیان اینکه پنج سال پیش نیز با آغاز همه‌گیری کرونا باز هم مشخص شد که شایعات سریع‌تر از خود ویروس پخش می‌شوند، اظهار کرد: شایعات بدون نیاز به هواپیما و مسافران بیمار، تنها با یک کلیک (عمدی یا غیرعمدی) در کسری از ثانیه از یک گوشه دنیا به سراسر دنیا منتشر می شوند و طی یکی دو روز به صدر اخبار مجازی می‌آیند و طی یک هفته ممکن است میلیون‌ها نفراقناع شوند که یک خبر تماما دروغ یا یک خبر درست است.مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت با اشاره به اظهار نظر مقامات چینی درباره ویروس HMPV نیز خاطرنشان کرد: مسئولان چینی از تکنولوژی‌های جدید برای شناسایی سریع‌تر ویروس‌های تنفسی خبر داده‌اند که آنها را در برابر همه‌گیری‌های آینده مانند کرونا، غافلگیر نکند.

    اگر یک بار به این ویروس مبتلا شویم ایمنی مناسبی به دست می‌آوریم

    رضایی در ادامه صحبت‌هایش درباره انتقال ویروس HMPV گفت: روش انتقال ویروس HMPV مانند آنفلوآنزا و سرماخوردگی است. اگر یک بار به این ویروس مبتلا شویم ایمنی مناسبی به دست می‌آوریم و در نوبت‌های بعدی ابتلا به دلیل ایمنی کسب شده احتمالا بیماری خفیف‌تری تجربه می‌کنیم. اگر مردم با راه‌های انتقال آنفلوآنزا آشنا باشند تقریبا با راه انتقال همه ویروس های تنفسی آشنا شده‌اند و ضرورتی ندارد برای هر ویروس دوباره جزوه مجزایی نوشت و مردم را دچار ابهام و سردرگمی کرد. مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت ادامه داد: ویروس HMPV مانند رینوویروس، آدنوویروس، سنسیشیال ویروس و بسیاری از ویروس های دیگر که عامل سرماخوردگی هستند با علائمی مانند تب خفیف، سرفه، گلودرد، بدن درد و آبریزش بینی همراه هستند. علایم این ویروس‌ها خیلی شبیه به یکدیگر هستند و واکسن و درمان ضد ویروسی اختصاصی هم ندارند.

    نویسنده: یلدا توکلی
    برچسب ها

    دسته بندی مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *