×
×

استاندار اصفهان در بازدید از شهرستان کوهپایه به روستای «قهی» رفت؛
سفر به عده صفویه و قاجاریه

  • کد نوشته: 32535
  • 21 تیر 1404
  • ۰
  • روستای دیدنی «قهی» مرکز شتر سواری ایران بود روستایی در دل شهرستان هرند که هنوز هم جاذبه های خاص خودش را دارد ، این روستا یکی از تاریخی‌ترین روستاهای استان اصفهان است.
    سفر به عده صفویه و قاجاریه
  • روستای دیدنی «قهی» مرکز شتر سواری ایران بود روستایی در دل شهرستان هرند که هنوز هم جاذبه های خاص خودش را دارد ، این روستا یکی از تاریخی‌ترین روستاهای استان اصفهان است. برخی از خانه‌های تاریخی این روستا قدمتی برابر با دوره صفویه دارند و کلیت بافت آن را خانه‌هایی از دوره قاجار تشکیل داده‌است ، تاکنون نیز ۶۵ درصد از بافت تاریخی روستای قهی سالم مانده‌ و به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

    یکی از روستاهای دارای ارزش بافت تاریخی

    روستای قهی در ۸۰ کیلومتری شرق اصفهان و ۳۵ کیلومتری شهرستان ورزنه از توابع شهرستان جلگه شهرستان اصفهان قراردارد نام این روستا که براساس روایات متعلق به دوره‌های قبل از اسلام و در واقع به نام «کهی» بوده به معنای جای پست مقابل واژه کوهپایه‌است. باستان‌شناسان معتقدند «مسجد جامع قهی» پیش از اسلام آتشکده زرتشتیان بوده‌است.این روستا به علت قرار گرفتن در دل کویر تا ۵۰ سال قبل، مرکز شترداری ایران بوده‌ اما با ورود اتومبیل و کامیون این حرفه کم‌کم در روستا رو به فراموشی سپرده شد و جمعیت روستا نیز که شترداری حرفه اصلی‌شان بود به مرور از روستا کوچ کرد اما قهی یکی از روستاهای دارای ارزش بافت تاریخی استان می‌باشد که ۴۲ اثر ثبتی و ۴۰ اثر واجد اثر تاریخی را در خود جای داده است.

    بازدیدی از این روستای تاریخی

    با استاندار اصفهان همراه شدیم تا بازدیدی از این روستای تاریخی داشته باشیم و با مردم آن دیدار کنیم . وجود شیشه‌های رنگی، گچبری‌ها، ظریف‌کاری‌ها و نقاشی‌های بسیار در معماری این روستا نشان از کار استاد کاران اصفهانی در این منطقه دارد و رونق بسیار شترداری در این روستا و اربابان توانمند، دلیل وجود خانه‌های مجلل آن است.معماری گذشته روستای قهی شامل دیوارها، برج و باروها و سردرهای بلند که شکلی نیمه اشرافی دارد، متفاوت از بناهای ساده روستایی هم عصر خود است. این معماری علاوه بر ساختمان‌های شترخان، خانه‌های مسکونی را هم در بر می‌گیرد.از شاخصه‌های معماری این روستا خانه‌های بزرگ و اربابی به شکل قلعه ‌است. این روستا دارای برج، مسجد جامع،امامزاده عبدالواحد،حمام، دوآب‌انبار کاروانسرا،دو حسینیه که تقریباً از بین‌رفته‌اند،امامزاده پیر شمس‌الدین و آتشگاه است.در این سفر اهالی روستا به شوق دیدن استاندار دور او جمع شده و مسائل و مشکلات خود را مطرح کردند و ایشان نیز با دقت به صحبت‌های مردم گوش و دستور پیگیری سریع داد.

    تقویت زیرساخت‌های گردشگری

    استاندار اصفهان در جمع آنها گفت: دولت چهاردهم به توسعه روستاها اهتمام ویژه دارد و توسعه پایدار و کاهش تنش آبی در روستا مهاجرت معکوس را افزایش می دهد .

    مهدی جمالی نژاد با اشاره به برنامه‌ریزی‌ها برای تخصیص اعتبارات و تسهیلات به پروژه‌های مرمتی و تقویت زیرساخت‌های گردشگری این روستا، از حل مشکلات تنش آبی و حمایت از توسعه پایدار در این منطقه نیز سخن به میان آورد . وی در این خصوص اظهار امیدواری کرد: با انجام این اقدامات، شاهد مهاجرت معکوس و بازگشت اهالی قهی که به دلیل شرایط اقتصادی و اجتماعی به شهرها مهاجرت کرده‌اند، خواهیم بود. وی خطاب به مردم روستا گفت: شما به زبان و لهجه منحصر بفردی با هم تکلم می‌کنید که رواج چنین زبانی نشان از وجود فرهنگ دیرینه این روستا دارد.استاندار اصفهان همچنین معرفی بافت‌ها و بناهای تاریخی و زیبا با تزئینات منحصر به فرد روستا را در اولویت برنامه‌های توسعه روستا دانست. در ادامه همراه استاندار از حمام تاریخی روستا، بوم گردی‌های روستا، حسینیه ، بناهای تاریخی دوره صفویه و زندیه و بافت تاریخی روستا بازدید کردیم و مصوبات مهمی در سه حوزه مشکلات روستایی، بناهای تاریخی و آب و فاضلاب برای روستای قهی و مناطق اطراف به تصویب رسید .

    نویسنده: یلدا توکلی

    دسته بندی مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *