مردم و مسئولان در پویش نه به تصادفات
به گزارش سپاهان خبر، نشست “پویش نه به تصادفات” با هدف ارتقا سواد پیشگیری از تصادفات و آگاه سازی هرچه بیشتر جامعه نسبت به حوادث جاده ای با رسانه های حوزه سلامت برگزار شد. اقناع سازی جامعه برای پیشگیری از تصادفات موضوعی بود که سید سجاد رضوی معاون درمان وزارت بهداشت برآن تاکید کرد و گفت: اینکه بتوانیم فرهنگ پیشگیری از بروز حوادث و بلایای غیر طبیعی از جمله سوانح جاده ای را نهادیه کنیم از مهمترین ارکان این پویش است.
وی به نقش مردم در اجرای هر چه بهتر پویش نه به تصادفات اشاره کرد وافزود: بارها تجربه ثابت کرده است در هرکاری که مردم حضور داشته اند آن طرح با موفقیت بیشتری همراه بوده و نتایج و تاثیرات عمیقی هم داشته است.
رضوی بیان داشت: نیمی از مرگ و میرها در صحنه تصادف، درهمان لحظه بروز تصادف رخ میدهد، نیمی دیگربه دلیل جراحات که دیده اند و نیم دیگر نیز پس از چند روز بستری در بخش مراقبت های ویژه و به دلیل شدت جراحات فوت می شوند.
معاون درمان وزارت بهداشت در بخش دیگری از صحبت هایش راجع به آمار فوتی های ناشی از تصادفات اعلام کرد: در هفته اول اسفندماه ۱۴۰۳، ۹ درصد کاهش تصادفات داشتیم. در نوروز ۱۴۰۲ حدود ۱۰۵۰ نفر بر اثر تصادف فوت کردند و به طور کلی متوسط آمار فوتی تصادفات در ایران ۲۰ نفر به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت است که این رقم در منطقه ۱۶ است و مثلا در مصر با اینکه خودروهای فرسوده تری از ما دارند، این عدد حدود ۱۰ است.
وی درتوضیحات بیشتر پیرامون اجرای پویش نه به تصادفات گفت: ۲۷ نهاد و وزارتخانه در این پویش فعال هستند با این حال همانطور که قبلا اشاره شد، مهم ترین اقدام در پویش مربوطه که از اول اسفند شروع شده و تا ۲۰ فروردین ۱۴۰۴ ادامه خواهد داشت، اقناع سازی مردمی است. یعنی مردم را متقاعد کنیم که می توان از بروز تصادفات جلوگیری کرد.
رضوی همچنین اعلام کرد: آمار جراحات تصادفات در کشور نیز حداقل ۸۰۰ نفر در هر ۱۰۰ هزار است که بار بیماری های زیادی را بر کشور تحمیل می کند. البته ۱۰ درصد از بیمه شخص ثالث خودورها صرف درمان تصادفات شده که رقمی حدود ۸ همت می شود ولی برآورد هزینه های ما در این بخش ۱۱ تا ۱۲ همت است.
معاون وزیر بهداشت در خصوص بیمه تصادفات نیز اعلام کرد: پیگیر هستیم تا با همکاری بیمه مرکزی حق السهم تصادفات در بیمه شخص ثالث به صورت مستقیم به دست وزارت بهداشت برسد.
وی همچنین به افزایش مراکز تروما اشاره کرد و گفت: قرار است در راستای پویش نه به تصادف، مراکز تروما را در شهرهای بزرگ گسترش دهیم و سایر مراکز موجود هم بیشتر تجهیز شود. درحال حاضر نیز در کل کشور ۶۷۰ بیمارستان دولتی فعال هستند که حدود ۱۷۰ بیمارستان بهعنوان مراکز تروما فعالیت دارند.
رضوی در خصوص مدت زمان حضور اورژانس در صحنه تصادفات، توضیح داد: در شهرهای کشورمان میانگین رسیدن اورژانس بر سر صحنه تصادف استاندارد است و حتی گاهی بهتر و سریعتر از استانداردش است. ولی در جاده ها این میانگین حدود ۲۰ دقیقه است که از متوسط جهانی کمی بالاتر است. البته تفاوت بازه های زمانی نیز زیاد است و ممکن است اورژانس در جایی ۵ دقیقه ای برسد و در جای دیگری به دلیل بار ترافیکی سنگین یا ماموریت های زیاد محوله یا کمبود نیرو و ناوگان، زمان بیشتری طول بکشد.
معاون وزیر بهداشت در این خصوص اعلام کرد: برای ردیابی بهتر بیمار و رسیدن به موقع آمبولانس ها، مراکز اورژانس به جی پی اس تجهیز شده و در حال تکمیل و توسعه در همه اورژانس های کشور است. ضمن اینکه طبق روال هرسال در نوروز تمام بیمارستانها، کادر پزشکی، پرستاری، آزمایشگاهی و تصویربرداری در حالت آمادهباش کامل قرار دارند تا ارائه خدمات به نحو شایسته انجام شود.
معاون وزیر بهداشت در بخش دیگری از پاسخ به پرسش های مطرح شده پیرامون مداخلات پزشکی افراد غیر پزشک و غیر متخصص در این حوزه نیز بیان داشت: متاسفانه از این گونه موارد در نظام سلامت و درمن کشورمان فراوان دیده می شود که به دلیل عدم جریمه های سنگین و برخوردهای بازدارنده از سوی دستگاههای نظارتی و قضایی است.
وی با تاکید براینکه قوانین مداخلات پزشکی باید به روز رسانی شود، ادامه داد: این درحالی است که در همه کشورهای جهان وقتی افراد غیر پزشک در امور پزشکی مداخله می کنند با جریمه های بسیار سنگین مواجه می شوند و حتی محکوم به حبس های طولانی می شود. ولی درایران نهایتا یک جریمه چند میلیونی در نظرگرفته می شود و چند تذکر.
غربالگری جنین و توقف اجرای آن نیز از دیگر موضوعات مطرح شده ای بود که سید سجاد رضوی درباره آن توضیح داد: یک شائبه ای دراین خصوص ایجاد شد مبنی براینکه وزرات بهداشت اساسا اجرای غربالگری جنین را متوقف کرده در حالی که چنین نیست. منظور متولیان و قانونگذاران این بوده که اجازه داده نمی شود که به بهانه غربالگری سقط های غیر قانونی صورت گیرد. بدون شک انجام سقط غیرقانونی در مراکز درمانی یک خط قرمز است و به شدت با آن برخورد میشود.غربالگری فقط به منظور تشخیص بیماریهایی که ممکن است سلامت مادر یا جنین را به خطر بیندازد، انجام میشوند و در صورت نیاز،اقدامات قانونی و اخلاقی در جهت حفظ سلامت مادر و جنین انجام میشود.
دیدگاهتان را بنویسید