به گزارش وب سایت سپاهان خبر، آنطور که نتایج آخرین آزمون تیمز و پرلزکه یک مجموعه ارزشیابی بین المللی از سطح علمی دانش آموزان است، نشان می دهد ایران درردیف کشورهای قعر جدول قرار دارد. موضوعی که معاون سابق وزارت آموزشوپرورش هم درباره آن به مسئولان وقت اعلام کرده بود” از دلایل افت دانش در دانش آموزان عدم به روز رسانی آموزش در خود معلمان است و بیست سال است که بحث آموزش حین خدمت برای معلمان تعطیل شده است”.
او هشدار داده بود که “چنانچه اصلاحات ساختاری صورت نگیرد، کشور با افت بیشترسواد دربین دانش آموزان مواجه خواهد بود”. هرچند به گفته محمد بیجار زهی نماینده سیستان و بلوچستان؛ نسل جدید دانش آموزان از درجه آی کیو بالایی برخوردارند؛ اما تا زمانی که وضعیت آموزش در مدارس و دانشگاهها بهبود پیدا نکند نمی توان تغییرات چشمگیری در این رده بندی ها را شاهد باشیم، کمااینکه بسیاری از خانواده ها معتقدند هوش و استعداد فرزندانشان در مدارس به ویژه بخش دولتی، به هدر می رود.
این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در گفتگو با ما به نکات قابل تاملی اشاره کرد که درادامه می خوانید:
-بسیاری از والدین معتقدند کیفیت آموزش در مقاطع مختلف تحصیلی به ویژه پایه ابتدایی چندان مطلوب نیست و با پدیده بی سوادی در سوادآموزی مواجهیم. با توجه به این نگرانی ها، معایبی که باید هرچه سریعتر درسیستم آموزش و پرورش کشور رفع شود چیست؟
چند وقت پیش درشورای عالی انقلاب فرهنگی جلسه ای راجع به کنکور بود و هرکسی صحبتی می کرد، یکی از معدل بالا حرف می زد و یکی از پایین آوردن معدل دفاع می کرد. به عنوان عضو کمیسیون آموزش مجلس به آن ها گفتم که کنکور را حذف کنید، جنگ و دعواها بر سر کنکور است که این همه شاخه و گروه و باند ایجاد کرده است. اگر قدرت اجرا داشتم کنکور را مثل خیلی از کشورهای دنیا حذف می کردم. بنابراین یکی از معایب وجود همین کنکور است. کمیسیون آموزش باید به جمع بندی برسد و به صحن بیاورد و نماینده ها نیز رای بدهند و حذف کنکور تبدیل به قانون شود. اینکه چرا تا الان عملی نشده به دلیل عدم اراده قاطعانه است که به هرحال شاید منافع عده ای به خطر می افتد.
همچنین کمبود مدرسه و معلمان با تجربه، از عللی است که باعث می شود دانش آموز ما که از ضریب هوشی بالایی برخوردار است نتواند به درستی آموزش بگیرد و به تعبیر اغلب والدین، بی سوادی را درحین تعلیم و تعلم در میان دانش آموزان ببینیم. الان فقط در همین حوزه خودمان یعنی چابهار ۲هزار کلاس درس کم داریم و همان معدود کلاس هم که داریم حدود پنجاه نفری است. معلوم است که معلم فرصت نمی کند از همه دانش آموزان سوال بپرسد به وضعیت همه دانش آموزان رسیدگی کافی داشته باشد. بعد از این دو مورد، بحث سواد خود معلمان است که باید به آن بپردازیم، یعنی سواد و علم معلمان حتما باید به روزرسانی شود باید دوره های بازآموزی را هرچند ماه یکبار طی کنند. چه توقعی داریم وقتی معلم خودش دانش به روزی نداشته باشد بتواند آموزش خوبی را به دانش آموزان ارائه بدهد. تعطیلی دوره های بازآموزیِ معلمان نتیجه ای جز این ندارد که موجی از نسل باسوادِ بی سواد تحویل جامعه داده شود.
از طرفی معیشت معلمان هم به نوبه خود بر کیفیت آموزش تاثیر می گذارد؛ معلمی که دهها دغدغه زندگی و مالی دارد چگونه می تواند تمرکز دقیقی داشته باشد و تدریس خوبی انجام دهد. نکته مهم دیگر این است که سیستم آموزش ابتدایی ما باید به طور کلی تغییرکند، یعنی باید از همان دبستان بر روی تئوری تمرکز نکنیم. الفبا را که یاد گرفتند بلافاصله کارهای عملی شروع به آموزش شود، دانش آموزان مهارت زندگی کردن را بیاموزند. مهارت حرف زدن- مهارت ارتباط گیری صحیح با دیگران و مهارت های فنی و حرفه ای که در زمان ما وجود داشت. متاسفانه خلاهای بسیار زیادی در سیستم آموزش و پرورش ما وجود دارد و خطرات گوناگونی هم به واسطه آن درکمین نظام آموزشی ما است.
– با توجه به وضع موجود که به آن اشاره کردید چه ترسیمی می توانیم از آینده تحصیل و دانش در کشورمان داشته باشیم؟
در واقع به نوبه خودم باید هشدار بدهم، اینکه افغانستان و پاکستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس هم دارند از ما پیشی می گیرند و ایران که یک زمانی جزو رتبه های برترعلمی دنیا بود الان به این وضعیت افتاده است، واقعا جای نگرانی دارد، داریم نسل باسواد بی سواد تربیت می کنیم و به حواشی می پردازیم… . بنابراین اگر با همین برنامه ریزی هایی که داریم جلو برویم، وضعیت دانش و آموزش از الان هم بدتر می شود.
دیدگاهتان را بنویسید