علیمردانی وکیل پایه یک دادگستری با بیان نکاتی جزئیات حقوقی مهریه و تفاوت عندالمطالبه و عندالاستطاعه بودن آن با یکدیگر را توضیح داد.
مجید علیمردانی وکیل پایه یک دادگستری، در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی وبسایت خبری سپاهان خبر، اظهار کرد: در احکام اسلامی مرد به هنگام ازدواج که با خواندن صیغه نکاح انجام میشود مالی را به زنش میدهد که نشاندهنده قصد او برای نکاح باشد و این مال در اصطلاح مَهریه یا کابین یا صداق نامیده میشود.
علیمردانی تصریح کرد: زن به محض خوانده شدن صیغه نکاح مالک این مال میشود و در هیچ منبعی اینکه “مَهریه” باید فلان عدد باشد، مطرح نشده است و بسته به توانایی و تمکن مالی مرد و البته با توافق زن، میزان مهریه مشخص میشود.
وی خاطرنشان کرد: در نوع “مَهریه” نیز محدودیتی وجود ندارد و هر چیزی که ارزش مالی داشته باشد، میتواند به عنوان مَهریه زن مدنظر قرار گیرد و در قباله ازدواج زن و شوهر ثبت شود.
مهریه از نوع مال غیرمنقول چیست؟
این وکیل پایه یک دادگستری یادآور شد: در طول سالهای گذشته تا به امروز به طور معمول تعدادی سکه طلا یا مالی مشخص به عنوان مهریه زن تعیین میشود.
علیمردانی اضافه کرد: در ازدواج دایم عدم تعیین مهریه از موجبات خدشه به عقد نکاح نیست و علیرغم این موضوع، در عقد موقت از اسباب بطلان عقد به شمار میآید و عملا در عقد موقت بدون تعیین مهریه عقد صحیح و قانونی نخواهد بود.
او تاکید کرد: مهریه اگر مال غیر منقول مثل زمین، آپارتمان و غیره باشد یا اینکه اتومبیل یا هر وسیله دیگری نظیر آن باشد، این مال مشخص و معین که در هنگام عقد وجود دارد، به محض ازدواج مالکیت آن مال هم به زن منتقل میشود؛
مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه چه تفاوتی با هم دارند؟
این وکیل پایه یک دادگستری تصریح کرد: در بسیاری از مواقع “مهریه” وجه رایج یا سکه طلا است که زمانی برای تحویل آن مشخص نشده است و اصطلاحا “عندالمطالبه” یا “عندالاستطاعه” است؛ در مهریه عندالاستطاعه، زن فقط با معرفی مال و استطاعت پرداخت شوهر است که میتواند برای گرفتن مهریه اقدام کند و در مهریه عندالمطالبه هر زمان که زن بخواهد، میتواند مهریه خود را از همسرش مطالبه کند.
علیمردانی در ادامه گفت: در حال حاضر قضات دادگاهها در زمان درخواست زن برای دریافت مهریه عندالمطالبه، حکم خود را برای دریافت تا ۱۱۰ سکه از مهریه را صادر میکنند و مازاد بر آن را نیز در صورتی مورد حکم قرار میدهند که دارا بودن مرد ثابت شود.
او افزود: در حال حاضر طرحی در مجلس در جریان است که با تصویب آن به جای ۱۱۰ سکه تا ۱۴ سکه ملاک پرداخت مهریه به زن تعیین میشود و مابقی نیز به شرط دارا بودن مرد قابلیت دریافت خواهد داشت.
قسطی کردن مهریه چگونه ممکن است؟
این وکیل پایه یک دادگستری گفت: بر اساس قوانین کنونی تا ۱۱۰ عدد سکه مورد حکم قرار میگیرد و زوج (شوهر) میتواند تقاضای اقساطی شدن همین میزان مهریه را هم مطرح کند و به عبارتی اعلام کند که توان پرداخت ندارد که اصطلاحا گفته می شود زوج طرح دعوای اعسار را خواستار شده است.
علیمردانی یادآور شد: با طرح اعسار زوج، دادگاه پس از انجام تحقیقات و در صورتی که دادخواست شرایط شکلی مقرر قانونی را داشته باشد و زن به عنوان زوجه نتواند دارا بودن زوج را اثبات کند، در نهایت پرداخت “مهریه” اقساط میشود و میزان اقساط بسیار متغیر است و با توجه به شرایط شغلی مرد و میزان درآمد او تعیین خواهد شد.
اگر مرد مالی برای پرداخت مهریه نداشته باشد، چه میشود؟
او افزود: قبل از آنکه زن بتواند برای مطالبه مهریه به دادگاه مراجعه کند، باید مطالبه مهریه خود را از طریق اداره ثبت انجام دهد؛ زوجه ابتدا به دفترخانه اسناد رسمی که عقد نکاح در آن انجام شده است مراجعه کرده و تقاضای صدور اجراییه را به ثبت میرساند.
این وکیل دادگستری گفت: پس از صدور اجراییه، یک نسخه آن به زوج ابلاغ میشود و اداره اجرای اسناد رسمی (مهریه) با درخواست زوجه اموال و حسابهای زوجه را توقیف میکند و در صورت وجود اموال اداره اجرای ثبت با رعایت مقررات قانونی اقدام به کارشناسی اموال و نهایتا فروش آنها از طریق مزایده خواهد کرد.
علیمردانی تاکید کرد: در صورتی که مرد مالی نداشته باشد، اجرای ثبت با درخواست زوجه اقدام به مختومه نمودن پرونده و صدور گواهی در این خصوص میکند تا خانم بتواند برای مطالبه مهریه خود به دادگاه مراجعه کند.
دیدگاهتان را بنویسید