×
×
آخرین اخبار

یک موزه زیر زمینی  مملو از رازهای سر به مهرکه با لودر مرمت شد؛  
تور پروژه «کمرزرین» با هدف شفاف‌سازی و نیت رفع اتهام!

  • کد نوشته: 33143
  • 30 تیر 1404
  • ۰
  • گذر کمر زرین یک محوطه با ویژگی‌های منحصر به‌ فرد در شهر اصفهان است که تاکنون هیچ سایت مشابهی مثل آن در داخل شهر پیدا نشده است.
    تور پروژه «کمرزرین» با هدف شفاف‌سازی و نیت رفع اتهام!
  • گذر کمر زرین یک محوطه با ویژگی‌های منحصر به‌ فرد در شهر اصفهان است که تاکنون هیچ سایت مشابهی مثل آن در داخل شهر پیدا نشده است. به گزارش وب سایت خبری سپاهان خبر; در حقیقت  گذر کمرزرین یک گذرگاه تاریخی در اصفهان است که در نزدیکی مسجد جامع عتیق واقع شده است این گذرگاه به دلیل کشف لایه‌های تاریخی و آثار باستانی از دوره‌های مختلف از جمله پیش از اسلام تا دوره قاجار، اهمیت ویژه‌ای دارد و در حال حاضر در حال مرمت و ساماندهی است.

    چند شب پیش اما در این گذر اتفاقی افتاد که کار مرمت و ساماندهی را متوقف کرد و به نظر می رسد اقداماتی غیر مجاز در منطقه باستانی کمرزرین اصفهان انجام گرفت به طوریکه دادستان اصفهان دستور داد ، انجام هیچ‌گونه عملیات عمرانی تا تعیین تکلیف نهایی مجاز نیست و پس از بازدید میدانی از محل تخریب شبانه آثار تاریخی در گذر کمرزرین، تأکید کرد که شهرداری منطقه ۳ و اداره‌کل میراث فرهنگی، هر دو در این فاجعه سهم دارند.

    محمد موسویان ، ضمن غیرقانونی دانستن گودبرداری با ماشین‌آلات سنگین گفت که پیمانکار اجازه نداشت بدون مجوز و هماهنگی وارد محوطه شود و ورود شبانه تجهیزات مکانیکی، تخلفی آشکار است.

    بازدید تور خبری برای شفاف‌سازی و جلوگیری از قضاوت‌های نادرست

    به دنبال وقوع این اتفاقات و برای شفاف‌سازی و جلوگیری از قضاوت‌های نادرست و غیرکارشناسی، در قالب یک تور خبری به بازدید از این پروژه رفتیم .البته سال گذشته نیز عملیات گودبرداری با لودر برای احداث گذر کمرزرین به تخریب لایه‌های باستانی و مشهود شدن شواهدی از ۲ سازه معماری منجر و در نتیجه این کار متوقف و مجددا عملیات باستان شناسی با توافق بین پژوهشگاه میراث فرهنگی، سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان و دانشگاه هنر آغاز شد.

    در جریان بازدید جمعی از خبرنگاران از پروژه گذر کمرزرین در منطقه تاریخی میدان عتیق، مدیر ارتباطات رسانه‌ای شهرداری اصفهان با رد ادعاهای برخی رسانه‌ها مبنی بر تخریب آثار تاریخی در فاز اول گذر کمرزرین تأکید کرد: عملیات عمرانی در این محل از دو سال پیش با هماهنگی اداره میراث فرهنگی و تحت نظر باستان‌شناسان انجام شده و در فاز دوم نیز به محض مشاهده آثار، پروژه متوقف شده است.

    علیرضا مجیدی‌فر با اشاره به این‌که بنای فعلی گذر کمرزرین قرار بود به مرکزی برای طلافروشان تبدیل شود، گفت: این مجموعه از زمان شهرداری دوره قبل، شروع به ساخت کرد و نزدیک به دو سال است که ساختمان آن تکمیل شده، اما به دلیل کشف برخی آثار تاریخی، روند افتتاح آن متوقف شد.

    نهادهای قضایی و کارشناسی باید درباره تخلف  قضاوت کنند

    مجیدی‌فر افزود: برخی رسانه‌ها بدون بازدید میدانی و تنها با استناد به تصاویر آرشیوی، اقدام به انتشار خبرهایی کردند که منطبق با واقعیت نیست. در حالی‌که نمایندگان میراث فرهنگی، ناظرین باستان‌شناسی و حتی دادستان محترم نیز در مقاطع مختلف از پروژه بازدید کرده‌اند. وی همچنین تأکید کرد هدف از این بازدید شفاف‌سازی و جلوگیری از قضاوت‌های نادرست و غیرکارشناسی است. وی گفت: در نهایت این نهادهای قضایی و کارشناسی هستند که باید درباره تخلف یا عدم تخلف قضاوت کنند.

    توقف سریع پس از کشف احتمالی

    مجیدی‌فر با اشاره به حواشی اخیر پیرامون فاز دوم این پروژه ، واقع در روبروی مسجد کمرزرین نیز  توضیح داد: در این بخش عملیات با هماهنگی کامل میراث و پس از گمانه‌زنی باستان‌شناسان آغاز شد. حدود یک ماه و نیم پیش، بخشی از خاکبرداری با مجوز انجام شد که در جریان آن احتمال کشف برخی آثار مطرح شد. در نتیجه عملیات فوراً متوقف و منتظر معرفی ناظر از سوی پژوهشگاه میراث فرهنگی ماندیم. هفته گذشته و بعد از حدود یک ماه و نیم که از توقف رسمی پروژه گذشت هم  اتفاقی افتاده که دادستان پیگیر این ماجرا است.

    موزه‌ای زنده در دل کمر زرین

    مدیر رسانه‌ای شهرداری با تأکید بر همکاری تنگاتنگ میان شهرداری، سازمان نوسازی و اداره میراث فرهنگی در جریان اجرای این پروژه گفت: در این مجموعه آثار مختلفی کشف شده است. طبق طراحی انجام‌شده، این بخش از گذر پس از آماده‌سازی، به شکل موزه‌ای زنده به نمایش گذاشته می‌شود و بازدیدکنندگان می‌توانند آثار را از زیر شیشه‌های ضدگلوله مشاهده کنند.

    وی با اشاره به اینکه این بخش از پروژه اکنون در مرحله نهایی آماده‌سازی قرار دارد، تصریح کرد: هیچ‌گونه ساخت‌وساز جدیدی در حال انجام نیست و مردم می‌توانند به‌زودی از این فضا بازدید کنند.

    کمر زرین می‌تواند به‌ شهرداری و میراث فرهنگی افتخار دهد

    مصطفی ده پهلوان، رئیس اسبق پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کشور نیز در خصوص گذر کمر زرین و اهمیت آن برای شهر اصفهان، می‌گوید: گذر کمر زرین می‌تواند به‌عنوان یک نمونه مطالعاتی و پژوهشی به شهرداری و میراث فرهنگی اصفهان افتخار دهد. این پروژه می‌تواند نمونه‌ای از همکاری مثبت بین ارگان‌های مختلف برای حفاظت از تاریخ شهری و نمایش آن به مردم و گردشگران باشد.

    در بسیاری از کشورهای جهان، مانند فلورانس، روم و ترکیه، شاهد آن هستیم که آثار تاریخی در سطح خیابان‌ها و زیر شیشه‌ها به نمایش گذاشته می‌شوند، اما متأسفانه در شهرهایی مانند اصفهان، همدان و شیراز، کمتر به این موضوع توجه شده است.

    نویسنده: یلدا توکلی

    دسته بندی مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *