چند روز پیش و پس از کشوقوسهای فراوان، زلنسکی که برای ادامه حیات سیاسی خود در اوکراین و برخورداری از حمایتهای آمریکا چارهای پیشروی خود نمیدید، توافقنامه معدنی را با آمریکا به امضا رساند. ترامپ در دیدار با زلنسکی اعلام کرد که قرار نیست همانند دوران بایدن کمکهای مالی و نظامی فراوانی در اختیار اوکراین قرار گیرد.
به گزارش سپاهان خبر; حمایت آمریکا از اوکراین مشروط به شرطهایی است که یکی از آنها توافقنامه بر سر منابع معدنی است. در ظاهر قضیه این توافقنامه بخشی از روابطات اقتصادی و تجاری دو کشور و نیز راهکاری برای پرداخت بدهی اوکراین به آمریکا در قبال کمکهای مالی و نظامی دریافت شده است اما در پشتپرده خبری دیگر در جریان است.
به واسطه این توافقنامه، آمریکاییها میتوانند در صنایع نفت و گاز و منابع فلزات کمیاب خاکی در اوکراین سرمایهگذاری گستردهای داشته باشند. توافقنامه که رنگوبوی امپریالیستی اقتصادی دارد چراکه منابع حیاتی اوکراین را که نقش مهمی در اقتصاد این کشور دارند، تحت کنترل آمریکا قرار میدهد و بسیاری از مقامات اوکراینی از جمله نمایندگان مجلس این توافقنامه را یک توافقنامه به سود آمریکا توصیف کردهاند. واقعیت این است که چین بزرگترین رقیب اقتصادی آمریکا از بیشترین ذخایر فلزات خاکی کمیاب برخوردار است و در صدر صادرکنندگان این منابع قرار دارد و آمریکا نیز نسبت به تامین این منابع دچار وابستگی واردات است.
فلزات خاکی کمیاب نقش بسیاری مهمی در صنایع خودروسازی هیبریدی، تجهیزات نظامی، لوازم الکترونیکی، انرژیهای تجدیدپذیر و صنایع فناوری اطلاعات و ارتباطات ایفا میکنند. بخشی از رشد و توسعه شتابان اقتصادی چین در سالهای اخیر نیز به خاطر بهرهمندی از این منابع حیاتی و سرمایهگذاری در زمینه استخراج آنها میباشد.
این بیش از ۹۰ درصد ذخایر این منابع را در اختیار دارد و در صدر استخراج کنندگان این منابع قرار دارد. منابعی که برای تولیدات در عرصه فناوری همچون تلفنهای هوشمند، لپ تاپ ، صنایع الکترونیک و… از اهمیت فوقالعادهای برخوردارند و با توجه به رشد و پیشرفت فناوری در زندگی انسانها و جوامع بشری، نیاز به این منابع از گذشته بیشتر خواهد شد.
واقعیت امر این است که مهمترین دلیل توافقنامه اوکراین و آمریکا تسلط یافتن آمریکا بر منابع فلزات کمیاب خاکی در اوکراین به منظور کاهش وابستگی به چین در این زمینه میباشد و از طرفی دیگر آمریکا به دنبال تلاش برای شکستن انحصار چین است تا برای رقابت اقتصادی با چین امتیاز مهمی بدست آورده و توازن قدرت میان دو کشور در رقابت اقتصادی برهم نخورد. در سالهای اخیر نیز بسیاری از کشورها با پیبردن به اهمیت منابع فلزات خاکی تحقیق و توسعه را در زمینه استخراج آن شروع کردهاند و همین مسئله صادرات چین در این زمینه و در سال ۲۰۲۵ را در مقایسه با گذشته به طور محسوسی کاهش داده است.
سابقا چین با کاهش میزان صادرات این منابع از آن به عنوان یک ابزار سیاسی استفاده کرده است. تلاشهای آمریکا برای تنشزدایی در روابط تجاری با چین و کاهش پلکانی میزان تعرفه وارداتی کالاهای چینی در راستای جلوگیری از تکرار این مسئله میباشد. تسلط بر منابع فلزات نادر خاکی صرفا منبع بزرگ برای کسب منفعت اقتصادی نیست بلکه عامل ایجاد قدرت استراتژیک میباشد و از طرفی دیگر آینده جهان مبتنی بر فناوری تا حد زیادی در گرو این منابع است. آمریکا بزرگترین قدرت اقتصادی فعال در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است که با برخورداری از فلزات کمیاب خاکی میخواهد کفه ترازو رقابت فناورانه با چین را به سمت خود سنگین سازد و همچنان نبض فناوری در جهان را در اختیار داشتهباشد.
دیدگاهتان را بنویسید