طی سالهای اخیر روابط دوجانبه میان ایران و آذربایجان تحت تاثیر یکسری مداخله های افراطی با چالشهای جدی مواجه شده است .جمهوری آذربایجان یکی از ۱۵ همسایه ایران در منطقه قفقاز است که بیشترین نزدیکی و قرابت را از حیث تاریخی با کشور ما دارد اما متاسفانه طرح یک سری انتظارات و ادعاهای افراطی در آذربایجان باعث شده این دو کشور بجای روابط حسنه و مسالمت آمیز دچار روابط پر نوسان و ناپایدار شوند. اما مسعود پزشکیان رئیس جمهورکشورمان چند روز پیش در سفر رسمی یک روزه به باکو پایتخت جمهوری آذربایجان با همتای خود الهام علی اف دیدار کرد.
به گزارش سپاهان خبر ; مسعود پزشکیان و الهام علی اف هر دو ترک آذری هستند. این برای نخستین باری است که سران دو کشور در چنین تشابهی قرار می گیرند. همین اشتراک نژادی و زبانی و مذهبی، می تواند زمینه ساز درک بهتر از شرایط دو طرف و در نتیجه، تقویت منافع مشترک را به دنبال داشته باشد.
رابطه دو سویه در قالب رابطه دو دولت
حشمت الله فلاحت پیشه ، نماینده ادوار مجلس است وی در رابطه با این سفر اذعان داشت: طی سالیان اخیر برخی افراد با سخنرانی و نوشتن یک مطلب رسانهای در دو طرف مرز موجب نوسانات ویرانگر در روابط دو کشور شدند. به هرحال رابطه دو سویه را در قالب رابطه دو دولت تعریف می کنند و در این میان وقتی رابطه ایران با کشورهای همسایه در قالب رابطه بین دولتین تعریف شود آن هنگام عوامل آشوب ساز در دو طرف مرز این رابطه را به هم نمیزنند و باعث تنش نمی شود.
وی ادامه داد: اینکه ایران و آذربایجان به این نتیجه رسیدند که در عالی ترین سطح اجرایی با هم مراوده داشته باشد این یک گام اساسی و روبه جلو است و در گام بعدی نیز طرفین باید اختلافات خود را تحدید و محدود کنند .
تنش زدایی و ارتقا همکاری بین ایران و آذربایجان
در واقع ممکن است دو کشور اختلافاتی از جمله اختلاف بر سر رژیم حقوقی دریای خزر داشته باشند اما باید همانند کشورهای عربی حوزه خلیج فارس رابطه داشته باشند در حوزه خلیج فارس کشورهای این منطقه باوجود بیش از ۵۸ مناقشه و اختلاف مرزی و ارضی و آبی و خاکی که بایکدیگر دارند، اختلافات خود را محدود کرده اند و مانع از تعارض ویرانگر شده اند به عبارت دیگر با تحدید اختلافات مانع تهدید روابط خود شدند. بنابراین ایران و جمهوری آذربایجان هم باید چنین رویکردی داشته باشند و با تنش زدایی و ارتقا همکاری به اختلافات پایان دهند و آن را محدود کنند و عوامل مشترک در همکاری را گسترش دهند .
فلاحت پیشه ادامه داد:اکنون تهران و باکو به دلیل وجود اختلافات، کریدورهای حمل و نقل و انتقال انرژی خود را بدون حضور یکدیگر تعریف کرده اند که امیدواریم به دنبال این دیدار که حاصل شد این مشکل حل شود. چرا که اگر دو کشور در حوزه حمل ونقل و انرژی به شکل مشترک المنافع فعالیت کنند این بهترین تصمیم خواهدبود. نماینده ادوار مجلس خاطر نشان کرد: متاسفانه اختلافات سیاسی بین دوکشور باعث شده انجام کارها سخت تر شود و از مسیر درست و کوتاه انجام نگیرد . کشورها برای توسعه و پیشرفت خود به هیچ وجه منتظر هیچ کشوری نمی مانند زمانی که اختلافات سیاسی میان جمهوری اسلامی و آذربایجان شکل گرفت باکو به سمت کریدورهایی حرکت کرد که ایران در آن حضور نداشته باشد و آقای علی اف با این رویکرد از بسیاری از ظرفیت های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی تهران چشم پوشی کرد.
دیدگاهتان را بنویسید