×
×

هندوانه و نیترات و نظر مجلسی ها
تردید و شایدهای دنباله دار یک کلیپ

  • کد نوشته: 28918
  • ۰۴ خرداد ۱۴۰۴
  • ۰
  • چند وقت پیش معاون دومای روسیه طی ویدیویی صراحتا اعلام کرد که هندوانه ایران را نخرید چون نیترات بالایی دارد. او در بازاری، هندوانه به دست و روبه دوربین، میزان نیترات هندوانه ایرانی را تست می کند و بعد هم با قاطعیت، نسبت به سرطان زا بودن این محصول کشورمان هشدار می دهد.
    تردید و شایدهای دنباله دار یک کلیپ
  • به گزارش وب سایت خبری سپاهان خبر، چند وقت پیش معاون دومای روسیه طی ویدیویی صراحتا اعلام کرد که هندوانه ایران را نخرید چون نیترات بالایی دارد. او در بازاری، هندوانه به دست و روبه دوربین، میزان نیترات هندوانه ایرانی را تست می کند و بعد هم با قاطعیت، نسبت به سرطان زا بودن این محصول کشورمان هشدار می دهد.

    چند روز بعد از آن صدا و سیما هم طی برنامه ای که تست نیترات هندوانه و توضیحات برخی از مسئولین وزارت جهاد کشاورزی را نشان می داد، سعی کرد تا خیال مردم را از این بابت راحت کنند که بالاخره هندوانه بخورند یا نه، آن هم دراین گرمای بهاری. اما به نظر همان ویدیوی اول کار خودش را کرد و باعث شد تا مردم همچنان با “تردید و شاید” به سمت خرید این میوه دوستداشتنی بروند. چه اینکه تحقیقات میدانی ما در روزهای اخیر از بخش های مختلف بازارهای میوه و تره بار تهران و حتی وانتی های کنار خیابان نشان می دهد؛ فروش هندوانه نسبت به فصل مشابه در سال گذشته کمتر شده است.

    یکی از کسبه بازار میوه و تره بار ضمن گلایه از نرخ قیمت ها می گفت: مردم از ما طلبکار می شوند که چرا میوه انقدر گران است، وقتی ما خودمان از مبدا گران می خریم چطور می توانیم پایین تر از آن بفروشیم؟. تازه الان با حرفی هم که آن آقای روسی زده، هندوانه هایمان مثل هرسال چندان مشتری ندارد. یعنی هم باید گران بخریم و هم ضرر فروش نرفتنش را بدهیم.

    در گوشه دیگری از خیابان های تهران با چند نفر از فروشندگان هندوانه وانتی هم صحبت کردیم، یکی از آن ها با دست هندوانه ای که ظاهرا گندیده شده بود را برداشت و گفت: خداوکیلی کار و کاسبی ما را ببینید، توی این گرما و گرانی بار انگار که پولمان را درچاه انداختیم، ملت می آیند یک نگاهی می کنند و می روند. والا ما خودمان هرروز داریم همین هندوانه را برای زن و بچه هایمان هم می بریم، سرطان هم نگرفتیم… . در ادامه موضوع را با دو نفر از کمیسیون کشاورزی و یک  کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی نیز مطرح کردیم.

    محمد جواد عسگری رئیس این کمیسیون درخصوص آنچه در ویدیوی مذکور توسط معاون دومای روسیه عنوان شده، گفت: دربرنامه هفتم توسعه نظارت بر تولید محصولات کشاورزی برعهده وزارت جهاد کشاورزی تعیین شده یعنی دربحث تولید محصولات ارگانیک و رعایت دوره “کارنس”محصولات کشاورزی نظارت کند. اما متاسفانه عدم نظارت باعث شده تا آسیب جدی به بحث تولید وارد شود.

    او که ادعای مطرح شده را رد نکرد، ادامه داد: از طرفی بحث مربوط به بستر سازی صادراتمان است، بالاخره فضای پیرامونی و بازارهای منطقه ای را باید تصاحب کنیم اما چون نظارتی انجام نشده و دقت نشده، می بینیم که این اتفاق افتاد مخصوصا در بحث هندوانه هم مجموعه هایی که درخارج از کشور نسبت به محصولات ما و هندوانه علاقمند بودند الان دچار چالش شدند.

    رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: الان میزان بسیار زیادی هندوانه روی دست تولید کنندگان مانده است.

    او در توضیحات بیشتر راجع به استفاده از نیترات در محصولات کشاورزی گفت: یک قاعده ای داریم تحت عنوان “رعایت کارِنس محصولات کشاورزی”، که اگر سم یا کودی داده می شود حداقل تا 24 و48 ساعت نباید برداشتی صورت گیرد تا آن سموم دفع شود. متاسفانه این نکته را رعایت نکردند و مشکل ایجاد شد.

    از عسگری پرسیدیم” آیا احتمالا عمدی درکار بوده است؟”، جواب داد: نه، این کشاورزان بندگان خدا طبیعی است که بالاخره گرفتارند و مجبورند تولید محصول داشته باشند، اما این وظیفه جهاد کشاورزی است که باید نظارت انجام دهد. یعنی بعد از 24 تا 48 ساعت پس از سم زدن و کود دادن باید بر نحوه برداشت محصول برای صادرات نظارت می کردند که نکردند، یعنی نباید در این بازه زمانی که به محصول کود و سم زده اند برداشتی صورت گیرد.

    مردم به شایعات توجه نکنند

    و اما علیرضا عباسی عضو این کمیسیون، ادعای مطرح شده معاون دومای روسیه را رد کرد و گفت: اینکه شایعه ای یک جایی مطرح می شود و مردم را مضطرب می کند نباید خیلی به آن دامن بزنیم. در سال 1400 هم محصول فلفل ما از روسیه برگشت داده شد و دلیلش را هم گزارش افزایش سم عنوان کردند. ولی همان موقع هم وقتی ورود کردیم اصلا افزایش سم نبود بلکه یک سم خاصی را که ما جزو سموم ممنوعه نمی دانیم را آن ها ممنوعه اعلام کرده بودند.

    وی افزود: در حالی که همان محصول به کشورهای دیگر هم صادر می شد و آن ها هم این سموم جزو سموم ممنوعه شان نبود ولی روسیه از چند ماه قبل آن سم را جزو سموم ممنوعه اعلام کرده بود.

    نماینده کرج توضیح داد: در حوزه کشاورزی برای افزایش عملکرد در حوزه های مختلف، کشاورزان از ترکیبات مختلف استفاده می کند تا عملکرد را افزایش دهند. یکی از این روش ها استفاده از کود است، که یا کودهای عالی هستند یا معدنی و شیمیایی. کودهای عالی که هیچ مشکلی ندارد و انجام می شود. کودهای معدنی و شیمیایی که استفاده می شود گاهی ممکن است شائبه هایی را به وجود بیاورد که حد مجاز ماده شیمیایی این محصول بالاست یا پایین است.

    وی ادامه داد: دراین بخش در حوزه غذا و دارو و مشخصا قسمت غذای وزارت بهداشت متولی داریم و این موضوعات را پیگیری می کند. درابطه با سموم هم چون از سم هم استفاده می شود تا محصول آفت نزند، گاهی ممکن است باقی مانده سم هم داشته باشیم و افزایش پیدا کند. بنابراین در حوزه مواد شیمیایی، غذا و دارو این موضوعات را بررسی می کند و گزارشی که نشان دهد که این ها از حد مجاز بیشتر هستند چنین گزارشی را نداریم.

    عباسی صحبت هایش را اینگونه ادامه داد که، هرکسی می تواند هر ادعایی داشته باشد. حتی بعضی اوقات بعضی از گزاراشات که مطرح می شود برای دو یا سه آزمایشگاه مختلف ارسال می شود تا راستی آزمایی صورت گیرد.

    وی تاکید کرد: مردم مطمئن باشند که سلامتشان بسیار برای متولیان اهمیت دارد از این جهت در برنامه هفتم سه بند مختلف را برای شناسنامه دار کردن محصولات کشاورزی قید کردیم. لذا به عنوان فردی که در حوزه کشاورزی هم فعالیت دارم می خواهم بگویم که مردم بابت این نوع کلیپ ها نگران نباشند. ضمن اینکه معاونت مربوطه جهاد کشاورزی این موضوع را کاملا تکذیب کرد.

    این عضو کمیسیون کشاورزی همچنین اعلام کرد: اینکه هندوانه ای به خاطر این مشکل برگشت داده شده باشد تا الان موردی را نداشتیم.

    شاید یک موردی هم درجایی باشد اما محدود است

    حسن حسن نتاج صلحدار عضو کمیسیون بهداشت پارلمان نیز درپاسخ به اینکه آیا تحقیقاتی درباره ماجرای هندوانه صورت گرفته است؟؛ گفت: با دبیر کمیته سلامت غذایی که اتفاقا خودش متخصص گوارش و کبد است نشستی انجام دادیم؛ جلسات درحال برگزاری است و با توجه به عملکردی که وزارت بهداشت و درمان در این خصوص دارد می توانم به مردم اطمینان خاطر بدهم که اصلا نگران نباشند.

    وی ادامه داد: البته شاید درجایی یک اتفاقی هم افتاده باشد ولی همه گیر نیست و نمی توانیم آن را به همه باغات هندوانه تسری بدهیم. به هرحال شاید مصرف سموم کشاورزی ما بعضا چندان علمی و دقیق نباشد و به صورت سنتی انجام شود و همین مساله دامن گیر بعضی از کشاورزان شود.

    نماینده بابل بیان داشت: به هر حال ممکن است یک بار مساله ای برای برنج یا مثلا پرتقال یا فلفل ایجاد شود اما اینکه بگوییم تمام مواد غذایی کشور مشکل دارد اشتباه است، خود من و خانواده ام دیشب هندوانه خوردیم.

     

    نویسنده: دریا وفایی
    برچسب ها

    دسته بندی مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *