×
×

از کوچ تا بهار

  • کد نوشته: 28209
  • ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴
  • ۰
  • بهار فصل رویش گیاهان است و هنر با سبزی و خرمی که آمیخته شود جلوه ای از پروردگار را به نمایش می‌گذارد.هنری که میتوان در زندگی عشایر آن را به خوبی حس کرد
    از کوچ تا بهار
  • بهار فصل رویش گیاهان است و هنر با سبزی و خرمی که آمیخته شود جلوه ای از پروردگار را به نمایش می‌گذارد.هنری که میتوان در زندگی عشایر آن را به خوبی حس کرد .فصل، فصل کوچ است و در این میان روز مرتع و مرتع‌داری اهمیت ویژه دارد و از کوچ تا بهار را می‌توان با همه زیبایی‌هایش به نظاره نشست .

    فرصتی برای تبادل نظر

    گردهمایی مدیران کل منابع طبیعی و آبخیزداری سراسر کشور با حضور رئیس و معاونان ستادی این سازمان به منظور ارائه برنامه راهبردی ۱۴۰۴ به میزبانی منابع طبیعی استان اصفهان برگزار شد .این گردهمایی فرصتی برای تبادل نظر مدیران استانی و ستادی فراهم کرد تا چالش‌ها و پیشنهادهای اجرای برنامه‌های هفتم توسعه بررسی و راهکارهای عملی ارائه شود که یکی از اهداف اصلی این برنامه و سازمان منابع طبیعی اجرای ۲۰ میلیون هکتار پروژه آبخیزداری در پنج سال با نرخ سالانه چهار میلیون هکتار است.
    از ۱۶۸ میلیون هکتار وسعت کشور ۸۲ درصد (۱۳۴ میلیون هکتار) تحت مدیریت سازمان منابع طبیعی است که ۳۱ میلیون هکتار آن بیابانی و ۱۴ تا ۱۵ میلیون هکتار منشأ گرد و غبار است و اگر این اراضی مدیریت نشود، بیابان‌زایی گسترش می‌یابد.

    مدیریت روان‌آب‌ها

    علی تیموری، معاون وزیر و رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در این گردهمایی و در خصوص این برنامه اظهار کرد: این طرح در ۱۳۰ میلیون هکتار اراضی مستعد کشور با روش‌های بیولوژیکی، مکانیکی و مدیریتی اجرا می‌شود که در نتیجه به مدیریت روان‌آب‌ها و کاهش تبخیر کمک خواهد کرد.

    حفاظت از جنگل‌ها

    وی همچنین به برنامه سازمان منابع طبیعی برای حفاظت از جنگل‌های زاگرسی کشور اشاره کرد و گفت: جنگل‌های زاگرس با ۳۳ میلیون هکتار وسعت در ۱۱ استان، ۴۰ درصد منابع آبی کشور را تأمین می‌کنند و بسیاری از رودخانه‌های مهم کشور از دل زاگرس سرچشمه می‌گیرند؛ از این رو بدون حفاظت صحیح، رودخانه‌های مهمی مانند زاینده‌رود، کرخه و دز با خطر خشکسالی مواجه می‌شوند.
    رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در ادامه درخصوص طرح جنگلداری اجتماعی گفت: سازمان منابع طبیعی با رویکرد جنگلداری اجتماعی و همکاری تشکل‌های مردمی، به دنبال آگاه‌سازی و مشارکت مردم برای جلوگیری از قاچاق چوب و تخریب جنگل‌هاست.

    اتمام ظرفیت برداشت آب

    تیموری در گردهمایی مدیران کل منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اظهار کرد: منابع آبی ایران طی یک دهه از ۱۱۰ میلیارد مترمکعب به ۶۶ میلیارد مترمکعب کاهش یافته است.
    وی، گزارش سال گذشته سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی درباره فرونشست کشور را وحشتناک خواند و افزود: این گزارش نشان می‌دهد آب حاصل بارندگی کشور از ۴۸۰ میلیارد مترمکعب در ۱۵ سال گذشته به ۴۱۰ میلیارد مترمکعب رسیده و بیش از دوسوم این آب تبخیر می‌شود.رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان اینکه کاهش ۳۵ درصدی سهم آب کشاورزی نسبت به سال گذشته و خشک شدن چاه‌ها، نشانه اتمام ظرفیت برداشت آب است، تصریح کرد: فرونشست زمین نیز به یک بحران ملی تبدیل شده است.

    کاهش شدید منابع آبی

    وی با اشاره به اینکه استان اصفهان، به‌ویژه بالادست حوزه زاینده‌رود، با کاهش شدید منابع آبی مواجه است، تأکید کرد: فشار بر منابع آب زاینده‌رود به دلیل برداشت‌های بی‌رویه در بالادست و فعالیت‌های صنعتی و کشاورزی ناپایدار، این رودخانه حیاتی را در معرض خطر خشک شدن کامل قرار داده است. وی افزود: تا زمانی که رفتارهای بهره‌برداری در بالادست زاینده‌رود تغییر نکند، احیای این رودخانه غیرممکن است.

    از کوچ تا بهار

    تفکیک منابع ملی از طبیعی

    رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به اینکه در استان اصفهان، ۹۰ درصد کاداستر اراضی انجام شده و تفکیک منابع ملی از طبیعی تا پایان سال نهایی می‌شود، خواستار اصلاح روش‌های بهره‌برداری در بالادست زاینده‌رود، کاهش فشار بر مراتع و همکاری با جوامع محلی شد.

    تیموری با اشاره به مشکلات اقتصادی جوامع روستایی تأکید کرد: بدون حمایت اقتصادی از روستاییان، حفاظت از منابع طبیعی ممکن نیست.

    باید فشار بر منابع جنگلی و مرتعی کاسته شود.

    از کوچ تا بهار

    تیموری به تشریح طرح جنگلداری اجتماعی زاگرس پرداخت و اظهار داشت: جنگل‌های زاگرس با ۶ میلیون هکتار وسعت در پهنه ای به مساحت ۳۰ میلیون هکتار در استانهای زاگرسی پراکنده‌است و با چالش‌های اجتماعی، اقتصادی و تغییرات اقلیمی مواجه است.
    تیموری افزود: طرح جنگلداری اجتماعی با هدف تسهیل‌گری و ایجاد مشاغل پایدار برای جوامع محلی حوزه زاگرس تدوین شده تا از فشار بر منابع جنگلی و مرتعی کاسته شود.
    رئیس سازمان منابع طبیعی با اشاره به مشکلات مراتع زاگرس، از جمله حضور بیش از حد دام و کاهش زادآوری و پوشش گیاهی، اظهار داشت: این طرح با آگاه‌سازی و مشارکت مردم، به دنبال ترویج روش‌های پایدار مدیریت منابع طبیعی است. وی همچنین از برگزاری نشستی بین‌المللی در تاریخ ۸ تیرماه در صداوسیما برای معرفی و پیشبرد این طرح خبر داد.

    تیموری در ادامه به اهمیت اقدامات آبخیزداری اشاره کرد و گفت: اجرای طرح‌های آبخیزداری می‌تواند از تخریب سرزمین و پدیده گردوغبار جلوگیری کند. وی افزود: در برنامه هفتم توسعه سازمان مکلف به انجام ۲۰ میلیون هکتار آبخیزداری شده است.

    نویسنده: یلدا توکلی
    برچسب ها

    دسته بندی مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *