سالها از خشکسالی و کمبود آب در شرق اصفهان می گذرد و روزگاری که این منطقه سر سبز و حاصلخیز بود ، به خاطره ها پیوسته است ، در اثر کمبود آب کشاورزان شرق اصفهان برای تأمین مخارج زندگی خود دچار مشکلات بسیاری شدند و بسیاری از آنها خانه و کاشانهشان را ترک کرده و مهاجرت نمودند .مردم این منطقه ریشه این مشکلات را به تصمیم های غلط چندین سال پیش مسئولان مرتبط می دانند و چاره ای جز تحمل این شرایط و چشم انتظار بودن برای بازگشایی کوتاه مدت رودخانه آن هم چند نوبت در سال ندارند .
به گزارش پایگاه خبری سپاهان خبر بر اساس دادههای موجود، وضعیت خشکسالی در شرق اصفهان بسیار نگرانکننده است و با وجود بازگشایی مجدد رودخانه زاینده رود، اما به دلیل کاهش شدید بارش ها در سال آبی جاری ، مشکل همچنان پا بر جا است .
سیاستهای آب و توسعه پایدار شرق
وضعیت سرچشمههای رودخانه زایندهرود نیز بهدلیل کاهش قابل ملاحظه بارش ها نگران کننده و گستردگی خشکسالی در استان اصفهان به بیشترین حد رسیده است این در شرایطی است که بررسی آمار بارشهای ۶ سال اخیر نشان میدهد بارشهای معمول و فراتر از معمول بیشتر در مناطقی رخ میدهد که منبع آبی استان نیستند و تاثیری بر ورود حجم روان آب به سد زایندهرود ندارند و به گفته کارشناسان، تغییرات اقلیمی، افزایش دما و تغییر بارش ها از برف به باران نیز به تشدید این بحران دامن زده و وضعیت را وخیمتر کرده است. از همین رو سیاستهای راهبردی آب و توسعه پایدار شرق استان باید در قالب طرح جامع اجرایی شود.
برنامههای راهبردی برای شرق استان تعریف شده است
مهدی جمالینژاد استاندار اصفهان در جلسه ای که به همین منظور برگزار شد گفت: کارهای مطالعاتی و اجرایی در این منطقه نباید متوقف شود و سیاست اصلی ما مبتنی بر مدیریت منابع و مصارف آب است و برنامههای راهبردی برای شرق استان تعریف شده است و همه دستگاهها و شرکتها باید زیر یک چتر واحد فعالیت کنند تا طرح جامع سند توسعه پایدار بهصورت یکپارچه اجرا شود.
وی با اشاره به چهار پیشنهاد و طرح کشاورزی در شرق اصفهان تصریح کرد: خوشبختانه همه طرحها در چارچوب سیاستهای راهبردی و مبتنی بر روشهای هیدروپونیک و گلخانهای است که انتظار داریم با جدیت پیگیری شود. وی بیان کرد:همچنین سند مطالعاتی پیشرفت چهار شهرستان شرق استان باید بررسی شود و۲ موضوع اصلی ما، شبکه فاضلاب و صنایع باید در این چارچوب قرار گیرد.
وی به سیاستهای کلان استان اشاره کرد و گفت:حفظ هویت کشاورزی و توسعه آن در جامعه محلی،تولید منطقهای با اولویت زنجیره کشاورزی و دامداری،ایجاد مشاغل جدید متناسب با ظرفیتهای زنجیره ارزش و بهینهسازی مصرف آب در کشاورزی و توسعه محصولات جایگزین،حفظ محیط زیست و جلوگیری از اثرات مخرب صنعتی،تقویت نقش زنان و خانوادهها در توسعه اجتماعی و اقتصادی مورد توجه قرار گیرد.
تحول در معیشت شرق استان نیازمند نوآوری و مدیریت آب
کوروش خسروی معاون اقتصادی استاندار اصفهان نیز با بیان اینکه شرایط جدید اقلیمی و سوءمدیریتهای گذشته ما را ناگزیر به تغییر الگوهای کشاورزی و اقتصادی کرده، تصریح کرد: امروز باید به سمت کشتهای مقاوم و روشهای نوین آبیاری حرکت کنیم تا هم آب را حفظ کنیم و هم معیشت مردم را تضمین نماییم.
خسروی با اشاره به کشاورزی هوشمند گفت:استفاده از فناوریهای روز و محصولات سازگار با کمآبی،همگرایی نهادها با دعوت از متخصصان بومی و نهادهای مرتبط برای ارائه راهکارهای عملی در دستور کار این ستاد قرار دارد.
وی با اشاره به توسعه متوازن بیان کرد: توجه همزمان به بخشهای صنعتی، دانشبنیان و دامپروری پایدار از دیگر موضوعات مطرح شده برای شرق اصفهان است.
معاون اقتصادی استاندار از تشکیل ستاد توسعه شرق اصفهان با تاکید بر کشاورزی پایدار و فناوریهای کمآببر خبر داد و گفت:تحول در معیشت شرق استان نیازمند نوآوری و مدیریت آب است.
شرق منطقهای با پتانسیلهای متنوع
مجید جوهری مدیرکل دفتر روستایی و امور شوراهای استانداری اصفهان نیز در این جلسه با اشاره به لزوم توجه به توسعه پایدار در شرق استان در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی گفت:رویکردهای جدیدی از جمله توانمندسازی جوامع محلی، ایجاد زنجیره ارزش و بهرهگیری از ظرفیتهای منطقه باید مورد بررسی قرار گیرد.
وی افزود:هدف نهایی ما ، دستیابی به الگویی پایدار برای رشد اقتصادی و اجتماعی شرق استان با حفظ تعادل زیستمحیطی است و انتظار میرود با اجرای این برنامهها، آینده پایدارتری برای شرق استان رقم بخورد.
مدیرکل دفتر روستایی و امور شوراهای استانداری تصریح کرد:بر اساس سند آمایش استان، شرق منطقهای با پتانسیلهای متنوع از جمله کسبوکارهای دانشبنیان، گردشگری، بومگردی و فعالیتهای کمآببر معرفی شده است.
وی ادامه داد:پیشنهاد اصلی این جلسه، طراحی الگویی جامع برای توانمندسازی ساکنان محلی بود که در سه مرحله آموزش، مشاوره و توسعه کسبوکار پایدار تعریف میشود.
دیدگاهتان را بنویسید