×
×

اولین وزیر از قطار دولت چهاردهم بیرون گذاشته شد
آیا همتی همت ماندن نداشت؟

  • کد نوشته: 22200
  • ۱۳ اسفند ۱۴۰۳
  • ۰
  • درنهایت، زنگ پایان صحن در موجی از شاید و بایدهای تکراری موافقان و مخالفان استیضاح وزیر اقتصاد پزشکیان به صدا درآمد به امید اینکه احتمالا با وزیر بعدی ته مانده اقتصاد کشور به باد نرود و سفره های مردم راست و ریست شود.
    آیا همتی همت ماندن نداشت؟
  • به گزارش سپاهان خبر، بالاخره افزایش ناگهانی نرخ ارز و دلار که طی روزهای گذشته اتفاق افتاد و به دنبال آن گرانی چندین برابری اقلام مختلف و مایحتاج روزانه کار دست وزیر اقتصاد داد و اینبار بهارستانی ها مصمم تر از قبل برای پیاده کردن او از قطار دولت چهاردهم دست و آستین بالا زدند. اگرچه سناریو برکناری عبدالناصر همتی از چندین روز قبل با تجمعات خانوادگی تندروها در مقابل مجلس نیز به نمایش گذاشته شده بود و تریبون های مختلف رسمی و غیر رسمی هم زمینه خداحافظی با وی را فراهم کرده بودند اما آنطور که بسیاری از نمایندگان می گویند، اصرار همتی بر اشتباهات و تکرار محاسبات غیر فنی مدیریتیش باعث شد تا بهارستان مهر پایان کار او را بزنند.

    اولین وزیر مسعود پزشکیان در دوازده اسفند ۱۴۰۳ با ۱۸۲ رای موافق و ۸۹ رای مخالف و ۱ رای ممتنع و ۱ رای باطله، با هدف اینکه از این به بعد چرخه اقتصاد ممکلت خوب بچرخد و به تبع آن اوضاع معیشت جامعه بهبود پیدا کند، از ترکیب کابینه اش حذف شد. این جلسه علنی استیضاح نیز مانند سایر استیضاح ها با حواشی مختلفی روبرو بود. از ایجاد تنش در فضای صحن تا قدم زدن و صحبت با صدای بلند و گاهی فریاد در حین ارائه توضیحات و دفاع همتی از عملکرد حدود ۵ ماهه اش، از ارسال پیامک های دعوت به کارزار استیضاح وزیر به نمایندگان تا انتشار برگه هایی در بین نمایندگان که بعدا گفته شد که متن صحبت یکی از موافقان برکناری او بوده است.

    جلسه استیضاح در دونوبت صبح و بعد از ظهر با حضور مسعود پزشکیان و تعدادی از اعضا دولت برگزار شد، برخی از نمایندگان ادوار هم به این جلسه آمده بودند. رئیس جمهور کمی بعد از استقرار در صندلی سبز بهارستان و پس از بیان صحبت ها و دفاعیه اش از همتی، به میان همکاران سابقش آمد تا اینبار در مقام ریاست جمهور با آن ها گپ و گفت متفاوت تر داشته باشد و موافقان استیضاح را متقاعد کند که یک فرصت دیگری را به وزیر اقتصادش بدهند.

    رئیس جمهور دربخشی از دفاع از وزیرش گفت: دشمن به دنبال این است که ما مقابل هم بایستیم و با هم دعوا کنیم. به خدا، به پیر و پیغمبر دنبال حل مشکلات مردم هستیم. چند بار از رهبری اجازه برداشت از صندوق توسعه ملی گرفتیم. برای تامین معیشت مردم ۱ میلیارد دلار برداشت کردیم. برنامه گذاشته‌ایم تا سال آینده معیشت و اقتصاد خانواده‌ها بهتر شود. با حذف کردن جز بی‌ثباتی، ناامنی و تشدید مشکلات بازار نمی‌توان مشکلات را حل کرد. تا الان کمک کرده‌اید؟ به همین مسیر ادامه دهید. ما دست‌تان را می‌بوسیم. نباید اجازه دهیم مردم نگران شوند. ما در سال آینده کالابرگ مجلس را پر و پیمان‌تر اجرا می‌کنیم. در بخش بهداشت  و درمان  ۹۰ همت دلار از آقا اجازه گرفته‌ایم تا پرداخت شود. آیا این بدهی به این دولت ارتباط دارد یا روند به جا مانده از گذشته است؟ در حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی نیز همین روندها وجود دارد… .

    همتی هم دربخشی از توضیحاتش خاطرنشان کرد: بازار توافقی ابداعی من نیست، شما تشکیل مرکز مبادله ارز را تصویب کردید. در نیما اما خالی فروشی بود چرا که در واقع ارز ۴۰ هزار  تومانی وجود نداشت. اختلاف نیما با بازار آزاد رانت هزار همتی را ایجاد کرده است. در ۲۰ سال اخیر، در سال‌های ۹۷ و ۹۹ و اواخر ۱۴۰۱ درگیر ابرتورم بودیم که در هر ۳ دوره با ابزارهای بانک مرکزی جلوی آن را گرفتیم؛ درسال ۹۷ با مدیریت بازار ارز ودر سال ۹۹ با سیاست‌های بازار باز و ۱۴۰۱ با کنترل ترازنامه… .

    و اما موافقان برکناری وزیر اقتصاد نیزدر این دونوبت یکی یکی به ارائه ادله خود پرداختند.

    روح‌الله ایزدخواه نماینده تهران از جمله امضا کنندگان برکناری همتی است که در بخشی از صحبت هایش گفت: با بیان اینکه مشکل شخصی با همتی نداریم اما در مقابل اقتصاد وابسته خواهیم ایستاد. سلطان سکه را اعدام می‌کنیم اما در استیضاح وزیر اقتصاد تعارف می‌کنیم؟ مجلس همان اول لطف خود را به دولت آشکار کرد. آقای همتی هندوانه در بسته نبود و خط مشی او مشخص بود. آیا زود است از فروپاشی اقتصادی جلوگیری کنیم؟… .

    امیرحسین ثابتی نماینده  تهران از دیگر موافقان استیضاح است که او نیز طی سخنانی بیان داشت: خدای نکرده اگر ما بخواهیم مانعی برای دولت شما ایجاد کنیم بهتر از آقای همتی نمی‌توانیم این کار را انجام دهیم؛ ما باید کنار می‌رفتیم و می‌گفتیم چه کسی بهتر است از آقای همتی؛ چراکه با این دست فرمان قیمت ارز کار را خودش جلو می‌برد و دولت دیگر نیازی به دشمن ندارد. به خدا قسم من می‌خواهم به آقای رئیس جمهور کمک کنم و می‌خواهم که عامل بخشی از گرانی ارز را از دولت کنار بکشانیم… .

    این کشاکش ها و چانه زنی ها ادامه پیدا کرد اما درنهایت، زنگ پایان صحن در موجی از شاید و بایدهای تکراری موافقان و مخالفان استیضاح وزیر اقتصاد پزشکیان به صدا درآمد به امید اینکه احتمالا با وزیر بعدی ته مانده اقتصاد کشور به باد نرود و سفره های مردم راست و ریست شود.

    نویسنده: دریا وفایی

    دسته بندی مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *