×
×

مردم توان جراحی اقتصادی ندارند

  • کد نوشته: 17536
  • ۱۵ دی ۱۴۰۳
  • ۰
  • زمزمه یک جراحی اقتصادی دیگر در دولت مسعود پزشکیان به گوش می رسد و آنطور که رئیس جمهور گفته است" مردم باید خودشان را به دست جراح بسپارند چرا که مصلحتشان در این است و طبیعتا باید در خیلی از قسمت ها جراحی هایی داشته باشیم تا بتوانیم کشور را از این وضعیت بیرون ببریم".
    مردم توان جراحی اقتصادی ندارند
  • به گزارش پایگاه خبری سپاهان خبر، زمزمه یک جراحی اقتصادی دیگر در دولت مسعود پزشکیان به گوش می رسد و آنطور که رئیس جمهور گفته است” مردم باید خودشان را به دست جراح بسپارند چرا که مصلحتشان در این است و طبیعتا باید در خیلی از قسمت ها جراحی هایی داشته باشیم تا بتوانیم کشور را از این وضعیت بیرون ببریم”.

    اما به نظر می رسد این کالبد شکافی دولت چهاردهم دیگر نه به کار می آید و نه چندان نتیجه ای خواهد داشت؛ کمااینکه به ذعم برخی از تحلیلگران و منتقدان حوزه اقتصاد از جمله محمد تقی فیاضی، این برنامه اقتصادی پزشکیان راه به جایی نخواهد برد و اوضاع معیشتی مردم را وخیم تر خواهد کرد.

    وی معتقد است: این‌که اقتصاد باید ۸ درصد رشد کند را نمی‌توان برنامه واقعی دانست، چرا که مساله اصلی چگونگی دستیابی به این میزان رشد است. یعنی باید در برنامه به پیش‌نیازهای رشد ۸ درصدی و راه‌های رفع موانع اشاره کرد. مثلا به محاسبه نیاز کشور به میزان سرمایه‌گذاری مورد نیاز و راه‌های جلب سرمایه‌گذاران هم باید اشاره شود. در غیر این صورت مانند برنامه‌هایی که تاکنون اجرا شده، صرفا بیان رویاها و آرزوها خواهد بود و در عمل هدفی محقق نخواهد شد.

    حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده شهرستان های برخوار، شاهین شهر و میمه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به تصمیم دولت برای انجام جراحی اقتصادی نیز می گوید: ضرورت جراحی اقتصادی شاید موضوعی درست باشد اما نه در وضعیت کنونی.

    وی ادامه می دهد: باید جراحی انجام شود که نخواهیم دروسط جراحی کار را رها کنیم و بیمار ازدست برود. جراحی خوب است که همه مقدمات و امکانات لازم و شرایطی که ممکن است رخ دهد را از ابتدا تا انتها پیش بینی کنیم و برایش چاره اندیشی داشته باشیم.

    امین دلیری، یکی دیگر از تحلیلگران مسائل اقتصادی کشور نیز در خصوص تبعات جراحی اقتصادی می گوید: شوک‌های ارزی دوره‌ای طی این ۴۴ سال انجام شده، باعث تغییرات برابری نرخ ارز با ریال شد و درنتیجه؛ تشدید افزایش نرخ تورم، کاهش ارزش پول ملی، کاهش قدرت خرید مردم، دامن زدن به رکود، افزایش هزینه‌های تولید و خدمات، افزایش هزینه‌های جاری و عمرانی دولت، کسری بودجه از آثار شوک‌های ارزی را دراین سال ها بر جای گذاشته است.

    اما این هشدارها درحالی است که عبدالناصرهمتی وزیر اقتصاد پزشکیان؛ آینده این جراحی را خوش بینانه توصیف کرده و گفته است: اگر همه دستگاه‌های اقتصادی کشور تمام توان و تلاش خودشان را بر چهار محور: ثبات اقتصادی و کاهش تورم، رشد اقتصادی بالا، کاهش نرخ بیکاری و توزیع عادلانه درآمد و رفع فقر متمرکز کنند رفع مشکلات اقتصادی کشور حتمی خواهد بود در غیر اینصورت نمی توان انتظار جراحی خوبی داشت.

    به هرترتیب بپذیریم یا نپذیریم، واقعیات موجود کشورمان چیز دیگری است و از لایه های آشکار و پنهان جامعه عوامل فرسایشی شدن اقتصاد ایران به وضوح قابل مشاهده است. بنابراین خوب است که به جای بیان دلایل و وعده های تکراری، بیش از این اتلاف وقت نکنیم و به قول آلبرت بغزیان، اقتصاد دان وعضو هیات علمی دانشگاه تهران از شکست های گذشته درس بگیریم و راه حل های علمی و موثر را انجام دهیم.

    این استاد دانشگاه تهران که معتقد است؛ شوک درمانی و تغییر ناگهانی قیمت‌ها با هدف کاهش ناترازی سیاستی است که به شکست محکوم خواهد بود به انجام یک جراحی اقتصادی دیگر در سال ۱۴۰۱ اشاره کرده و یادآور می شود: یادتان هست آن زمان هم یک جراحی بزرگ در بخش ارزی کشور صورت گرفت و ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی را حذف کردند. آن زمان بسیاری از جمله مسئولان ارشد تیم اقتصادی دولت مانند خاندوزی وزیر وقت اقتصاد، در زمان این جراحی ادعا می‌کردند که اقدامشان نهایتا ۸ درصد تورم خواهد ساخت اما در عمل دیدیم که اقدام فوق تمام اقتصاد را در هم ریخت.

    اوبا بیان اینکه”مردم توان جراحی اقتصادی ندارند” خطاب به دولت چهاردهم تاکید می کند: این نمونه‌ای از نتایج شوک درمانی در اقتصاد ماست که نشان می‌دهد نتیجه در خوری چه در زمینه رفع کسری بودجه و چه در کنترل تورم نداشتند؛ بنابراین سنگ بزرگ نشانه نزدن است و اگر بتوانید تورم را به زیر ۲۰ درصد هم برسانید کاربزرگی انجام داده اید، پس لطفا دست به جراحی بزرگ تر نزنید.

    نویسنده: دریا وفایی
    برچسب ها

    دسته بندی مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *