محمدعلی محققی، عضو مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی در گفتگو با خبرنگار سپاهان خبر، فرهنگسازی در حوزه سلامت را ضعیف دانست و گفت: متأسفانه آن قدر که نسبت به روایتگری حوزههای دیگر توجه میشود، میدان درمان و سلامت دیده نمیشود. انتظار میرود رسانهها که روایتگر و زبان گویای همه اصناف هستند به محققان و هنرمندان در حوزه سلامت هم اهتمام بیشتری داشته باشند و برای بهتصویرکشیدن و ثبت واقعیات این عرصه نیز دستبهقلم شوند.
وی با دعوت از پژوهشگران و اهلقلم به روایتگری حوزه بهداشت، درمان و سلامت، ادامه داد: توقع داریم که رسانهها به انعکاس مبارزات در میدان درمان و سلامت هم توجه کنند. این میدان جای کار دارد، میتوان از ایثارگری همه پرسنل پزشکی و پیراپزشکی دهها سناریو پرمخاطب نگارش و تولید کرد.
این پژوهشگر سلامت در توضیح چگونگی فعالیتهای ادبی در این بخش بیان داشت: فرهنگسازی در حوزه سلامت دوسطح دارد. یک سطح اولیه که روایتگری است، یعنی ثبت صحنهها آن طور که واقع شده و بدون سانسور و بدون ملاحظات بازدارندهای که حقایق را میپوشاند که به آن تاریخنگاری شفاهی و تاریخنگاری توصیفی نیز گفته میشود و یک سطح عمیقتری هم وجود دارد به نام تاریخنگاری تحلیلی و فرهنگسازی تبیینی.
محققی اضافه کرد: اینکه چرا فلان رویداد شکل گرفت و وظایفی که باید در مقابل آن انجام میشد چه بود و پرداختن به سؤالات و پاسخهای متعدد و عمیقتر دیگر. یعنی در این سطح، نویسنده یا پژوهشگر با نگاه نقادانه و پیشنهاددهنده برای آینده، اتفاقات را مورد تجزیهوتحلیل قرار میدهد.
عضو مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی دراینخصوص به کتاب چهارجلدی تاریخ شفاهی پزشکان و دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: بهعنوانمثال محتوای این اثر که اخیراً رونمایی شده، تاریخنگاری تحلیلی و تبیینی است که چرایی و چیستی حضور کادر درمان را در جبهههای جنگ تحمیلی را پاسخ میدهد، از حقایق پردهبرداری میکند و برای آیندگان پیام دارد. یعنی این سطح از روایتگری نباید فقط یک نگارش تاریخی و گزارش از یک حادثه باشد.
وی گفت: در نگارش چنین کتابهایی باید به معتبرترین شاهدان و صحنهگردانها و تمام کسانی که در رخداد یک موضوع نقش داشتهاند مراجعه شود تا بتوان اثری ناب خلق کرد. یقیناً تولید هر کار فاخری، فراز و نشیبهایی هم دارد. هر کار تحقیقاتی، خلق هر اثر علمی دشواریهایی دارد. داشتن روحیه بلند، تجربه عمیق همراه با استقامت و پایمردی، موانع را مرتفع میکند و برایش راهحل پیدا میشود تا در نهایت یک اثر خوب – فاخر – ماندگار و تاریخی به ثبت برسد.
عضو مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی بار دیگر تأکید کرد: حوزه درمان و سلامت کشور در زمینه کارهای فرهنگی هنری بسیار جای کار دارد، آثار هنری که میتواند در تربیت نسل فردای جامعه پزشکی بسیار مؤثر واقع گردد.
دیدگاهتان را بنویسید