×
×

بایدها و نبایدهای ایران در مذاکره با اروپا و دولت دونالد ترامپ

  • کد نوشته: 13846
  • ۰۷ آذر ۱۴۰۳
  • ۰
  • موضوعی که قطعا در نشست روز جمعه ایرانی-اروپایی دوباره مطرح خواهد شد و به نظر می رسد که اروپا علاوه بر طرح موضوع فوق موارد دیگری همچون کاهش تعداد سانتریفیوژها و نیز کاهش میزان غنی سازی و همکاری نزدیک با آژانس را درخواست کند.
    بایدها و نبایدهای ایران در مذاکره با اروپا و دولت دونالد ترامپ
  • این روزها اتفاقات نسبتا امید بخشی را در رابطه با گفت , گوهای ایران و غرب شاهد هستیم که باید آن را به فال نیک گرفت.

    قبل از اعلام ملاقات ایرانی – اروپایی در روز جمعه، ملاقاتهای رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی را در تهران داشتیم که در پایان دو طرف اعلام کردند دستور کاری را برای همکاری روی میز قرار داده اند. هر چند با قطعنامه ای که به کوشش اروپایی ها در شورای حکام آژانس به تصویب رسید، این همکاری هم اکنون زیر سوال رفته است.

    ضمن اینکه جمهوری اسلامی ایران در تلافی به این قطعنامه اعلام کرده سانتریفیوژهای بیشتری را به کار می گیرد که بر میزان غنی سازی و ذخایر اورانیوم اضافه خواهد کرد. تأکید قطعنامه تصویب شده عمدتا بر مساله پادمانی و آلودگی دو مکان غیراعلام شده هسته ای به ذرات اورانیوم با درصد غنی سازی بسیار پایین بوده که طرف های مقابل معتقدند پاسخ ایران، غرب و آژانس را درباره علل وجود این ذرات و محل مصرف آنها قانع نکرده است.

    البته در قطعنامه تاکید شده تا نشست بعدی شورای حکام، ضروری است جمهوری اسلامی ایران با پاسخ قانع کننده خود علت آلودگی را بیان کند. موضوعی که قطعا در نشست روز جمعه ایرانی-اروپایی دوباره مطرح خواهد شد و به نظر می رسد که اروپا علاوه بر طرح موضوع فوق موارد دیگری همچون کاهش تعداد سانتریفیوژها و نیز کاهش میزان غنی سازی و همکاری نزدیک با آژانس را درخواست کند.

    علاوه بر گفت و گو با رییس آژانس انرژی اتمی که در هفته قبل صورت گرفت و نیز‌ گفت و گو با سه کشور اروپایی که در روزهای آینده صورت می پذیرد، گفت و گو با ایالات متحده آمریکا یعنی دولت دونالد ترامپ که حدود ۸ هفته دیگر قدرت را به دست خواهد گرفت مورد توجه جدی رسانه های داخلی و خارجی قرار گرفته است. از سویی ملاقات ایلان ماسک با نماینده و سفیر جمهوری اسلامی در نیویورک در رسانه ها مطرح شد که از سوی دستگاه دیپلماسی کشورمان تکذیب شد، ولی طرف امریکایی ترجیح داد که با سکوت خود ظن و گمانها در رابطه با این ملاقات باقی بماند.

    به دنبال تکذیب ها از سوی ایران و عدم تکذیب از سوی ایلان ماسک و سکوت ترامپ، سخنان دکتر علی لاریجانی مشاور رهبری مبنی بر آمادگی جهت گفت و گو با دولت جدید آمریکا نیز قابل توجه بود. این تمایلات نشان داد رییس جمهور پزشکیان بر شعار خود مبنی بر نوعی تعادل بین شرق و غرب در سیاست خارجی و گفت و گو با غرب جهت رسیدن به توافق و رفع تحریم ها پایبند است و توانسته نظر مثبت مجموعه حاکمیت را برای مذاکرات با غرب به دست آورد.

    نکته قابل توجه اینکه برای اولین بار اعلام می شود در گفت و گو با اروپا علاوه بر موضوع هسته ای مسائل منطقه نیز مورد بحث قرار خواهد گرفت که به احتمال قوی در مذاکره احتمالی با آمریکا هم می تواند مورد توجه و درخواست باشد.

    این نکته قابل ذکر است که مسائل منطقه ای مورد نظر اروپا با امریکا انطباق کامل ندارد، هر چند که موارد مشترک بین اروپا و آمریکا هم میتواند وجود داشته باشد.

    با توجه به مراتب فوق الذکر چند نکته قابل توجه هم می تواند مورد اشاره واقع شود که جمهوری اسلامی قبل از گفت و گو با غرب بهتر است رای هر کدام از آنها طرح و برنامه ای خاص داشته باشد تا دستاورد بهتری حاصل شود و در میانه مذاکرات هم با موانع کمتری برخورد کند.

    ۱- در مذاکرات روز جمعه با اروپا که احتمالا ادامه دار خواهد بود تمرکز اصلی بر مسائل هسته ای خواهد بود؛ هر چند که اروپایی ها مشتاقند که توسعه فعالیت های موشکی جمهوری اسلامی را به آن پیوند بزنند. طبیعی است که طرف ایرانی زیر بار گفت و گو در مورد برنامه موشکی نخواهد رفت.

    ۲-گفت و گو با امریکا در این مقطع باید بصورت دو جانبه و محرمانه صورت پذیرد. حتی الامکان باید از گفت و گوهای سه جانبه به اتفاق اروپا پرهیز کرد.

    ۳-در اینجا از دو کشور چین و روسیه به عنوان دو عضو برجام و دائم شورای امنیت نیز نباید غفلت کرد. اگر قرار باشد که از ابتدای مذاکرات و در چارچوب چیزی شبیه به برجام مذاکره بین ایران، امریکا و اروپا صورت پذیرد نمی توان دو کشور فوق را کنار گذاشت.

    در یک جمع بندی ضروری است جمهوری اسلامی قبل از هر مذاکره ای بر اساس سه بند فوق چندین طرح و برنامه مجزا برای گفت و گو داشته باشد تا مشخص شود که از هر کدام از این کشورها و بلوک ها چه خواسته هایی دارد و چه موضوعاتی را باید در اولویت مذاکرات خود قرار دهد.

    نویسنده: عبدالرضا فرجی راد
    منبع: جماران نیوز
    برچسب ها

    دسته بندی مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *